Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για την συνεχιζόμενη κράτηση του Ντεμιρτάς – Ακόμη 18 μήνες στη Λιβύη τα τουρκικά στρατεύματα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά σήμερα την Άγκυρα για την υπόθεση του φιλοκούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές και του οποίου ζήτησε “την άμεση απελευθέρωση”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά σήμερα την Άγκυρα για την υπόθεση του φιλοκούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές και του οποίου ζήτησε “την άμεση απελευθέρωση”.

“Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση” του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον εξέχοντα Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είπε ότι η δικαιολογία για τα χρόνια φυλάκισής του ήταν για συγκάλυψη του περιορισμού του πλουραλισμού και της συζήτησης.

Το τμήμα μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατικά αδικήματα, έχει υποστεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας και άλλων δικαιωμάτων. Η προδικαστική του κράτηση έστειλε “ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό” που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση, ανέφερε το δικαστήριο.

“Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι αρχές για την προδικαστική κράτηση του αιτούντος ήταν απλώς για συγκάλυψη για έναν απώτερο πολιτικό σκοπό, ο οποίος ήταν θέμα αδιαμφισβήτητης βαρύτητας για τη δημοκρατία”, αναφέρει το δικαστήριο.

Ο Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014.

Εκείνη τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας κατηγορούσαν τον στρατό ότι ήταν σε ετοιμότητα καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν τη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.

Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018. Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα.

Το 2018, ένα τμήμα του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια γρήγορη δίκη, δεδομένης της μακράς κράτησής του χωρίς τελεσίδικη καταδίκη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τότε λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει κατά της απόφασης. Λίγο αργότερα, εφετείο ενέκρινε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Ντεμιρτάς για κατηγορίες διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας για ομιλία που έκανε το 2013, οριστικοποιώντας έτσι την καταδίκη του.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ο Ντεμιρτάς μπορεί να απελευθερωθεί. Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την εκδοχή τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη και λέγοντας ότι έχει “το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του”.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκουν να καταστείλουν τη διαφωνία κάμπτοντας το δικαστικό σώμα και φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση είπε ότι οι ενέργειές της δικαιολογούνται από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.

 

Για τουλάχιστον ακόμη 18 μήνες στη Λιβύη τα τουρκικά στρατεύματα

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε χθες Τρίτη απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη, όπου η επέμβαση της Άγκυρας στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης άλλαξε την πορεία της σύρραξης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προτάθηκε από την τουρκική προεδρία και επικαλείται την πιθανότητα επανέναρξης των επιθέσεων από μέρους των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει μια πρώτη απόφαση για τον σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση στην Άγκυρα για βοήθεια από πλευράς του επικεφαλής της ΚΕΣ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων εγγράφεται στη σύσφιγξη των σχέσεων της Άγκυρας και της ΚΕΣ, που αντανακλούν οι αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στρατιωτικής, στο πεδίο της ασφάλειας, καθώς και στο πεδίο της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφτεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του κ. Σάρατζ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ειδικά η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), της επέτρεψε να καταγάγει σειρά στρατιωτικών νικών προ των πυλών της Τρίπολης επί των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία και αντίπαλους της Τουρκίας στην περιφέρεια, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γενικά τηρείται θεωρητικά επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*