Το ΕΣΥ κλονίζεται, το lockdown παρατείνεται

Lockdown: Η πρώτη μέρα στην Αθήνα μέσα από 10 φωτογραφίες - CNN.gr

Η βασική γραμμή, και εισήγηση, μεταξύ των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν είναι μόνον παράταση του lockdown – είναι παράταση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πέραν της 30ης Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με «γενικό απαγορευτικό», τύπου Μαρτίου στις πιο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, όπως η βόρεια Ελλάδα.

Το ΕΣΥ κλονίζεται, το lockdown παρατείνεται

Η εισήγηση αυτή δεν υιοθετείται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, διότι η κατάσταση στην οικονομία τείνει να γίνει εξίσου οριακή με την κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Στόχος είναι να λειτουργήσει οπωσδήποτε η αγορά στο μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει να χαθεί τζίρος έως και 30 δις ευρώ. Με την ύφεση – στις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις – να τρέχει με ρυθμό άνω του 10% του ΑΕΠ, μια τέτοια προοπτική ισοδυναμεί με ολική κατάρρευση, ειδικά για κλάδους όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Σ’ αυτό το σκηνικό, η πολιτική επιλογή – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – είναι να παραταθεί πανελλαδικά το lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου, και εάν, μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης, να επιβληθεί μοντέλο Μαρτίου στην καραντίνα στην βόρεια Ελλάδα – δηλαδή, να υπάρξει αναστολή και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων με παράλληλη αύξηση της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στο 70% και στον ιδιωτικό τομέα.

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και όλα θα κριθούν το επόμενο επταήμερο από έναν και μοναδικό παράγοντα: Τις αντοχές του συστήματος Υγείας που, ήδη, στην βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Οι αναλύσεις και οι προβολές της επιτροπής των επιδημιολόγων δεν ήταν ενθαρρυντικές ούτε και χθες, μετά την επεξεργασία και των τελευταίων στοιχείων. Με τον ισχύοντα ρυθμό, ακόμη και εάν τα περιοριστικά μέτρα αποδώσουν, η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν θα έχει πέσει κάτω από τα 800 στο τέλος Νοεμβρίου. Και αυτό σημαίνει ότι εάν αρθεί, σε ένα τέτοιο επίπεδο το lockdown, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο νέας έκρηξης της πανδημίας μετά από τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέσα στα Χριστούγεννα.

Στην Θεσσαλονίκη η επιδημιολογική καμπύλη δεν θεωρείται ότι ακόμη έχει σταθεροποιηθεί, αλλά το πλέον ανησυχητικά  στοιχείο είναι η ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων και ο δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν χθες, μέσα σε 24 ώρες, στους 366 από τους 336, ενώ ο μέσος όρος των εισαγωγών περιστατικών covid στα νοσοκομεία έχει φθάσει στις 350 ημερησίως και μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο έχει διπλασιαστεί.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η κατάσταση περιγραφόταν χθες, από τους ίδιους τους γιατρούς, ως δραματική, ενώ οι ΜΕΘ της Αττικής και της νότιας Ελλάδας μπαίνουν πλέον σε φάση υποδοχής ασθενών covid από άλλες περιοχές. To σχέδιο προβλέπει μεταφορά των ασθενών με άλλες παθήσεις που χρειάζονται ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική εδώ είναι η περίπτωση του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας, το οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το νοσοκομείο διαθέτει 6 κλίνες ΜΕΘ covid και ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη σε αυτές βρίσκονται και ασθενείς με κορονοϊό από την Καρδίτσα.

Εκείνο όμως που δεν είπε ο υπουργός είναι πως για να ανταπεξέλθει το νοσοκομείο της Χαλκίδας, δύο ασθενείς με άλλες παθήσεις από την Εύβοια που χρειάζονταν επίσης ΜΕΘ διοχετεύθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Λάρισα και την Λαμία. Αυτός είναι και ένας παράπλευρος φόβος που εκφράζουν πια οι γιατροί – ότι το ΕΣΥ, θα κινδυνεύσει το επόμενο διάστημα να μην μπορεί να διαχειριστεί άλλα σοβαρά περιστατικά πλην του κορονοϊού.

Υπό αυτή την πίεση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την στιγμή ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα αντέξουν και πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθει η «επιπέδωση» της καμπύλης, προκειμένου να κλειδώσει η άρση του lockdown τουλάχιστον στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Νοέμβριος, άλλωστε, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής δραματικός τόσο ως προς την διασπορά, όσο και ως προς τους θανάτους από την πανδημία. Με βάση τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην χώρα, από τη έναρξη της πανδημίας, ήταν 500.  Χθες, 28 ημέρες μετά, έφθασε στους 1.035, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων έχει πέσει στα 65 έτη.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που επιτευχθεί περιορισμός της διασποράς και, κυρίως, σταθεροποίηση του ΕΣΥ μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας θεωρούν επίσης βέβαιο πως θα χρειαστεί να λειτουργήσει το λεγόμενο σχέδιο «ακορντεόν» – δηλαδή, κυλιόμενα lockdowns έως την επόμενη άνοιξη.

Μαρίνα Αλεξανδρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*