Η κυβέρνηση συντονισμένα και με καθαρές διατυπώσεις φρόντισε να αποκαταστήσει το φόντο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, θέλησε να προσθέσει μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα στο περιεχόμενο των ελληνικών μηνυμάτων υπήρχε και η υπενθύμιση της Αθήνας προς την Άγκυρα των κόκκινων γραμμών καθώς επίσης της ελληνικής ετοιμότητας για την προάσπισή τους τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου.
Το χαρτί άλλωστε του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δη στο ανώτατο επίπεδο, προσφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν έναν αντιπερισπασμό από μια συγκυρία την οποία φορτίζουν με ένταση τα απανωτά κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας. Τόσο με την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, όσο και το κατά συρροήν ξεστράτισμα των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, που ενεργοποίησε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες τα αντίμετρα της ελληνικής διπλωματίας με την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
Γι’αυτό και στη διάγνωση για αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας εκπέμφθηκε καταρχάς ένα αυστηρό μήνυμα από τον εξ ’απορρήτων του πρωθυπουργού: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ένταση», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ξεκαθάρισε προς την απέναντι πλευρά: «Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι ισχυρός επιχειρησιακά. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί».
Το πρωινό σήμα στο οποίο ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε τις πρακτικές δυσκολίες, που με τα παρόντα δεδομένα, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ενός ραντεβού των δυο ηγετών, αναβάθμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς από το CNN Greece δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη σκοπιμότητα που υποκρύπτει η προαναγγελία Ερντογάν, έδειξε όμως τη στάση της Αθήνας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τουρκικό αίτημα: «Εάν ο κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) παρατείνει την παραμονή του στις Η.Π.Α., δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά».
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως και παρά τις επίμονες διαρροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε καμμία όχληση προς την Αθήνα. Πρακτικά έως και εχθές Δευτέρα, δεν είχε ενεργοποιηθεί η απευθείας γραμμή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, και του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Επιπλέον αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι για μια τέτοια συνάντηση δεν επαρκεί μια δήλωση αλλά μια προετοιμασία μεγάλη σε χρονική έκταση.
Στον αντίποδα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σε λίγες ώρες τον, αδιαφιλονίκητο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Στη μια το μεσημέρι, την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημειολογία, αλλά με την κυβέρνηση να την αποσυνδέει από τις τελευταίες εξελίξεις παρά τον ισχυρό συμβολισμό που συντρέχει στο πρόσωπο Εκρέμ Ιμάμογλου
Για την τουρκική προκλητικότητα συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία. Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.