Το εκλογικό άγχος της ΝΔ για αυτοδυναμία — Ελληνική Αγωγή: Κρύφθηκαν πίσω από την τυπική ανακοίνωση του ΙΕΠ Γεωργιάδης, Κεραμέως

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες αυτοδύναμης κυβέρνησης έστω στις δεύτερες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται πλέον να έχει αποκλείσει το σενάριο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο Μαξίμου και γενικότερα στη Νέα Δημοκρατία δεν προβληματίζονται για το αποτέλεσμα που θα εγκυμονούν οι κάλπες, όποτε και εάν στηθούν τελικά.

Και αυτό καθώς οι εκλογές θα είναι σίγουρα διπλές λόγω απλής αναλογικής, αλλά και καθώς ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι και στη δεύτερη κάλπη θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι κυκλοφορούν πλέον σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, που ήδη είχε αλλάξει το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε το 2016 η απλή αναλογική. Καθώς όμως ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής πέρασε με 179 ψήφους και όχι με 200, θα ετίθετο σύμφωνα με το Σύνταγμα σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες (τότε) εκλογές. Δηλαδή τις επόμενες, πλέον, εκλογές, καθώς μεσολάβησαν οι κάλπες του 2019.

Μετά τις εκλογές του 2019 και τη νίκη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δρομολόγησε άμεσα την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, επαναφέροντας το “μπόνους” στο πρώτο κόμμα. Ο πιο… νέος αυτος εκλογικός νόμος πέρασε τον Ιανουάριο του 2002 με 163 ψήφους, όπερ συνεπάγεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού οι επόμενες θα διεξαχθούν όπως αναφέρθηκε με απλή αναλογική.

Αυτός ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 προβλέπει ειδικότερα ότι το πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό 25% θα λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και από εκεί και πέρα το μπόνους θα αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε μισή μονάδα επιπλέον, με ανώτατο μπόνους τις 50 έδρες για ποσοστό που θα πλησιάζει το 40%.

Είχε πάντως διαμορφωθεί σε μία προσπάθεια να ψηφίσουν και κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όμως δεν είχε δεχθεί το κλιμακωτό μπόνους μέχρι 50 έδρες.

Θα επαναφέρει λοιπόν τελικά τώρα η ΝΔ το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, ώστε να ελπίζει σε αυτοδυναμία και με ποσοστό μικρότερο του 37%- 38%; Και δεν συνιστά μία τέτοια κίνηση ομολογία του εκλογικού άγχους του κυβερνώντος κόμματος; Με κίνδυνο μάλιστα ένα κλίμα ηττοπάθειας να έχει ακόμη πιο αποσυσπειρωτικές συνέπειες στην πρώτη κάλπη και αυτή με τη σειρά της στη δεύτερη, σε ένα φαύλο κύκλο…

Ένα άλλο σενάριο πάντως θα μπορούσε να αφορά στη σύνδεση του μπόνους των 50 εδρών όχι μόνο με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά και με τη διαφορά του με το δεύτερο. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα έχει 35% και το δεύτερο 25%, να μπορεί το πρώτο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτό το σενάριο όμως από την άλλη δε συνιστά ομολογία φόβου για τυχόν σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα; Αλλά και άγχους για ψαλίδισμα της αυτοδυναμίας εξ αριστερών με την επιστροφή κεντρώων στο ΚΙΝΑΛ;

Επίσης, πως συμβιβάζονται τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου τη στιγμή που οι κάλπες όπως και να έχει δεν απέχουν πάνω από ενάμιση χρόνο, με το προφίλ της “θεσμικότητας” που θέλει να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός;

Τα σενάρια αυτά βέβαια προφανώς διαρρέουν σε μία προσπάθεια να δοκιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και τα υπόλοιπα κόμματα. Και ούτως ή άλλως μέχρι να έρθει η ώρα της κάλπης, όποια και εάν είναι αυτή, θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι…

 

Ελληνική Αγωγή: Κρύφθηκαν πίσω από την τυπική ανακοίνωση του ΙΕΠ Γεωργιάδης και ΚεραμέωςΆδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως

Το…Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απάντησε για το μέγα πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αγωγής του Αδωνι Γεωργιάδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και με εμφανή αμηχανία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για το γεγονός της έγκρισης προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής (συμφερόντων Αδωνι Γεωργιάδη) από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν απάντησαν βέβαια οι άμεσα εμπλεκόμενοι (Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης) αλλά αμφότεροι κρύφθηκαν πίσω από ανακοίνωση του…Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Αυτή έχει ως εξής:

Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο υποβλήθηκε στο ΙΕΠ στο πλαίσιο προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, με τα έθιμα και τις γιορτές που διοργάνωναν οι αρχαίοι, καθώς και με τη σημασία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα της άσκησης του σώματος και οι αθλητικοί αγώνες, όπως «Ναυμαχία της Σαλαμίνος», «Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα κρυμμένο μυστικό», «Οδυσσεύς, ο πολυμήχανος ήρωας», «Θησεύς, ο βασιλεύς των Αθηνών», «Η Αργοναυτική εκστρατεία», «Μυθοταξιδεύουμε μετά μουσικής», «Παίζωμεν παιδιάν;», «Ανθεστήρια» και «Ειρεσιώνη», «Αγών-Αθλητισμός», «Το σώμα».

Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης”.

Τα μεγάλα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν αναπάντητα.

Πρώτα απ’ όλα από που προκύπτει ότι από τη χρήση του υλικού δεν προκύπτει έμμεση διαφήμιση των εκπαδευτικών προϊόντων του κ. Γεωργιάδη; Προκύπτει σαφώς και εκ των πραγμάτων. Αυτό είναι αυτααπόδεικτο. Αν κάποιος γονιός που πιθανώς ενδιαφέρεται να συνεχίσει το παιδί του να φοιτά πάνω στα προγράμματα που προσφέρει η Ελληνική Αγωγή, θα το εγγράφει σ’ αυτή.

Αλλά πέρα από αυτό, που φυσικά δεν είναι ασήμαντο, το ΙΕΠ δεν απαντά στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα που τίθεται (δεν είναι και δουλειά του βέβαια, αυτό αποτελεί ευθύνη του κ. Γεωργιάδη). Είναι ηθικό, πολιτικά αποδεκτό Υπουργός να στέλνει τα εκπαιδευτικά προϊόντα της (κερδοσκοπικής) εταιρίας του στο Υπουργείο Παιδείας και αυτά τελικά να εγκρίνονται προς χρήση ενώ ο κ. Γεωργιάδης παραμένει υπουργός;

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αλλά πολύ περισσότερο η Υπουργός Παιδείας οφείλουν να διευκρινίσουν γιατί η υπογράφουσα την πρώτη έγκριση, Αναστασία Γκίκα αναφέρει ρητά ότι υπογράφει κατόπιν “εντολής υφυπουργού”. Γιατί θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη φράση πριν την υπογραφή της και ποια υφυπουργό εννοεί; Την Σοφία Ζαχαράκη, που όμως είχε αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2021 ή την νυν Ζέττα Μακρή;

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν και μάλιστα σύντομα… Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν με ποια κριτήρια εταιρία συμφερόντων νυν Υπουργού βρίσκει διέξοδο για τα εκπαιδευτικά προϊόντα της στο δημόσιο σχολείο.

Σε ο,τι αφορά, τέλος, την αισθητική των συγκεκριμένων προϊόντων, θα επανέλθουμε…

Νίκος Γιαννόπουλος