Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ — Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Ερντογάν και καλεί τους συμμάχους να παρέμβουν

Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάδειξη των προβλήμάτων που “ενώνουν” τους μισθωτούς και τους μικροεπαγγελματίες βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Φώτο από πρόσφατη περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, των φουσκωμένων λογαριασμών και της στέγασης η αξιωματική αντιπολίτευση. Με τους εμπόρους θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια αλλά και συνολικά το κόστος ζωής θα συνεχίσει να έχει πρώτα στην «ατζέντα» του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν την απουσία βούλησης από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε όσα πραγματικά απασχολούν την κοινωνία, διαπιστώνοντας παράλληλα «χώρο» για την ανάδειξη των εναλλακτικών προτάσεων που πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει την διατήρηση της άμεσης σχέσης με τον κόσμο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου συνεχίζοντας τις περιοδείες σε γειτονιές. Όπως επίσης την συζήτηση και το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που εκφράζουν την απόγνωση των κοινωνικών στρωμάτων απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τους μικρούς μισθούς και τις ανατιμήσεις. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει συνάντηση με την τριτοβάθμια οργάνωση των εμπόρων (ΕΣΕΕΕ), εκτιμώντας ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πλήττεται όπως και η υπόλοιπη κοινωνία.

Χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αποτιμώντας τις περιοδείες του ανέφερε πως «συνομίλησα με ανθρώπους του εμπορικού κόσμου, με καταστηματάρχες, με τη μικρομεσαία τάξη αλλά και με αδύναμους ανθρώπους. Είναι μεγάλο το βάρος που βιώνει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μου έλεγαν ότι «αυτό δεν το ζήσαμε ούτε στα χρόνια των μνημονίων».Διότι εδώ είναι ένας συνδυασμός, είναι και το φούσκωμα των λογαριασμών, που είναι τρομακτικό φούσκωμα, μιλάμε για τρεις φορές επάνω. Είναι όμως και η μείωση του τζίρου για τους καταστηματάρχες, είναι και η συσσώρευση χρεών. Και για τους εργαζόμενους, οι συνθήκες εκείνες όπου πραγματικά διαμορφώνουν, θα το πω έτσι, εργασιακό μεσαίωνα, ανυπαρξία ελέγχων. Χαμηλοί μισθοί καθηλωμένοι». Επισήμανε μάλιστα ότι «ο πυρήνας της κριτικής που ασκούμε στην κυβέρνηση έχει να κάνει με τη στρατηγική της και με την, τη στάση της απέναντι στην ανάγκη για κρατική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έχει να κάνει δηλαδή με το ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη».

Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Για κυνική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου από τον πρωθυπουργό μίλησε ο Νάσος Ηλιόπουλος 

Ν. Ηλιόπουλος: Πολλαπλασιάζει τα προβλήματα η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μία πολιτική, η οποία όχι απλώς δεν απαντά στα προβλήματα, αλλά τα πολλαπλασιάζει» επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας πως «πλέον δεν μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Η ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, το σύνολο του πληθωρισμού διαλύει το λαϊκό εισόδημα».

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν προκλητικές τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού που κάλεσε τους πολίτες να μην ασχολούνται μόνον με το πόσα χρήματα βγάζουν αλλά να έχουν …ολιστική οπτική για την ζωή. Όπως σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «αυτά είπε ο Μητσοτάκης στην χώρα που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010, στην χώρα με την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη» σημειώνοντας ωπς είναι «επικίνδυνος, κυνικός και προσβλητικός». Έντονότατη αντίδραση υπήρξε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν θέλει να δίνει τέτοιες συμβουλές ας παραιτηθεί, να αναλάβουμε εμείς που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων και έχω να του προτείνω διάφορες παραλίες για να πάει να φιλοσοφήσει το καλοκαίρι. Ίσως σε κάποιες από αυτές να μην έχει πάει ήδη»

Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η …ιδιωτικοποίηση είναι η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση απέναντι στο πρόβλημα της στέγασης σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου 

Θ.Φωτίου: Τώρα θυμήθηκαν το πρόβλημα της στέγασης

Επίθεση στον πρωθυπουργό όμως εξαπέλυσε και η αναπληρώτρια τομεάρχης για ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγυσης Θεανώ Φωτίου με αφορμή δηλώσεις του πρωθυπουργού για σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα. Όπως δήλωσε «επί τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη του στεγαστικού προβλήματος ως θεατής, περιμένοντας να το λύσει -και αυτό- η αγορά. Τώρα, με τις εκλογές να πλησιάζουν και τη δυσαρέσκεια να εκτοξεύεται βλέπει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση πια στα ενοίκια κι αν κάποιος δεν έχει το δικό του σπίτι ζορίζεται πολύ. Δε «βλέπει» ότι ακόμα και αυτός που έχει ιδιόκτητη στέγη ζορίζεται από τα δάνεια που έχουν συσσωρευθεί και συνεχώς κοκκινίζουν, από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αλλά για αυτούς επιφυλάσσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών μέσω του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε, γιατί τα 4/5 του πλούτου των ελλήνων είναι η κατοικία τους. Δε βλέπει τη φούσκα των ακινήτων που επιτείνεται από την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές, και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb».

Η Θεανώ Φωτίου επισήμανε πως «σηήμερα, ο κ. Μητσοτάκης «μελετά» συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών με ενοίκιο και νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Δηλαδή ανατρέπει το καθεστώς της δωρεάν φοιτητικής στέγης για τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Σε μία χώρα με μεγάλο στεγαστικό απόθεμα, προτείνει τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα νοικοκυριά τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Εξασφαλίζει έτσι δουλειές για τους μεγαλοεργολάβους, δημιουργώντας νέο πεδίο κερδοφορίας και μεταθέτοντας την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο μέλλον».

 

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Ερντογάν και καλεί τους συμμάχους να παρέμβουν

«Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.​

Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πια για μένα κανένας με το όνομα Μητσοτάκης» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα. «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς» τόνισε επίσης.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες», ανέφερε στη δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους συμμάχους της χώρας να παρέμβουν αποφασιστικά:

«Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».​