Το διακύβευμα της επίσκεψης Μακρόν στο Πεκίνο και το πλήγμα στο προφίλ του απ’ την οργή στη Γαλλία — Η ρωσική προεδρία στον ΟΗΕ φέρνει… πονοκέφαλο

Γαλλία: Οργή οικολόγων για το τζετ σκι του Μακρόν | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα για μια σπάνια επίσκεψη στην ανερχόμενη υπερδύναμη, σε μια αμήχανη πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των παγκόσμιων πολιτικών φιλοδοξιών του και του αγώνα του να περιορίσει τις διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό στο εσωτερικό.

Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με γενικευμένη δυσαρέσκεια στη Γαλλία αφού παρέκαμψε τη Βουλή για να προωθήσει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, ο Μακρόν προσπαθεί να διατηρήσει το γεμάτο διπλωματικό του πρόγραμμα σε καλό δρόμο.

Όμως τα εκτεταμένα επεισόδια στο Παρίσι, που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και έγιναν αφορμή για να ακυρωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας, έφεραν μια αμηχανία που δεν πέρασε απαρατήρητη στους διπλωματικούς κύκλους, σχολιάζει το Reuters.

«Είναι ένα πολύ αξιόλογο πράγμα να φιλοξενείς την πρώτη επίσκεψη του βασιλιά της Αγγλίας στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Αν δεν μπορείς να το πετύχεις, είναι πρόβλημα», είπε ο πρεσβευτής μιας ευρωπαϊκής χώρας στο Reuters. «Είναι ξεκάθαρο ότι τον αποδυναμώνει», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ. «Είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος, αλλά υπάρχει».

Οι διαμαρτυρίες γίνονται σε μια περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους Κινέζους. «Οι διαδηλώσεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και η Γαλλία χρειάζεται ένα διπλωματικό σημαντικό γεγονός, ειδικά αφού θέλει να παίξει τον ρόλο του ηγέτη της Ευρώπης», δήλωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin στην Κίνα.

Ο Μακρόν θα πρέπει επίσης να έχει κατά νου την τακτική της Κίνας να ακολουθεί το δόγμα του διαίρει και βασίλευε, είπε ένας μη δυτικός διπλωμάτης που προέβλεψε ότι η Κίνα ίσως προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι για να μπει σφήνα στο δυτικό στρατόπεδο και να παρασύρει τη Γαλλία μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Μακρόν θέλει να στείλει μια σαφή προειδοποίηση στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι η Ευρώπη δεν θα δεχτεί η Κίνα να παράσχει όπλα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα υπενθυμίσουμε (στο Πεκίνο) ότι είναι απαραίτητο να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να υποστηρίξει την πολεμική της προσπάθεια» δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα στείλει στην Κίνα «ξεκάθαρα μηνύματα» ώστε «να επαναλάβει τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε επίσης η Κολονά, τονίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα».

«Το μήνυμά μας θα είναι ξεκάθαρο: Μπορεί να υπάρξει ένας πειρασμός να πλησιάσουμε τη Ρωσία, αλλά μην περάσετε αυτή τη γραμμή», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης σύμφωνα με το Reuters.

Αναλυτές λένε ότι η απόφαση του Πούτιν να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μπορεί να δώσει μια ευκαιρία στη Γαλλία να πιέσει την Κίνα να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία σε αυτό το σημείο, καθώς το Πεκίνο έχει από καιρό καταγγείλει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Η Γαλλία είναι μια πυρηνική δύναμη, έχει αυτό το χαρτί να παίξει», είπε ο Αντουάν Μποντάζ του think-tank FRS με έδρα τη Γαλλία.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης με έδρα τις Βρυξέλλες είπε ότι πολλοί στην Ευρώπη αμφιβάλλουν αν θα μπορούσε να είναι επιτυχής στον προαναφερθέντα στόχο του να πιέσει την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο. «Πολλοί στις Βρυξέλλες γουρλώνουν τα μάτια τους όταν αναφέρεται αυτό», είπε.

Γάλλοι διπλωμάτες υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην αξιοπιστία του Μακρόν στο εξωτερικό οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό. Επισημαίνουν ότι ο Σι αντιμετώπισε τις δικές του διαμαρτυρίες στα τέλη του περασμένου έτους, σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικής ανυπακοής για τους περιορισμούς του COVID-19.

«Οι Κινέζοι θα παίξουν μια καλή πράξη εξισορρόπησης. Χρειάζονται μια καλή σχέση με την Ευρώπη, επομένως δεν θα θέλουν να παίξουν με τα εσωτερικά προβλήματα του Μακρόν», δήλωσε ένας άλλος Γάλλος διπλωμάτης.

Εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η Ευρώπη προσπαθεί να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Σύμφωνα με αναλυτές άλλωστε η επιδείνωση της σχέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ δίνει στην Ευρώπη λίγο μεγαλύτερη μόχλευση, με την τεράστια ενιαία αγορά της ΕΕ να γίνεται πιο κρίσιμη για την Κίνα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύσει τον Μακρόν στο Πεκίνο.

Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και οι οργανώσεις μέλη της, η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT) και η Ligue des Droits de l’Homme (LDH) τον κάλεσαν να θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων —ιδιαίτερα στο Θιβέτ— στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τους Κινέζους συνομιλητές του.

«Κατανοούμε ότι η Ουκρανία έχει σημαντική θέση στις συζητήσεις μεταξύ των προέδρων Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των συνομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στο Χονγκ Κονγκ, στο Σινγιάνγκ. [περιοχή Ουιγούρων] και το Θιβέτ, όπου η επιθετική πολιτική αφομοίωσης της κινεζικής κυβέρνησης απειλεί να εξαλείψει τελικά τον πολιτισμό και την ταυτότητα του Θιβέτ», λέει ο Vincent Metten, Διευθυντής Πολιτικής της ΕΕ για τη Διεθνή Εκστρατεία για το Θιβέτ.

Με πληροφορίες από Reuters, tibet.net

 

Η ρωσική προεδρία στον ΟΗΕ φέρνει… πονοκέφαλο

Γεμάτη παράδοξα ενδέχεται να είναι η διπλωματική σκακιέρα των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, καθώς, από την 1η Απριλίου η Ρωσία αναλαμβάνει την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Οργανισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, στη σκιά του αιματοκυλίσματος της Ουκρανίας, ενώ και η Μόσχα διατηρεί τους τόνους της αντιπαράθεσης αρκετά ψηλά.

Μόλις σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βάσει θέσης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στον Απρίλιο, υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση που δεχθεί «υπαρξιακές απειλές».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρουσίασε στον πρόεδρο Πούτιν το επικαιροποιημένο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε ότι αυτό προβλέπει ότι η χώρα του μπορεί να λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της» και επικαλείται την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται επί της Ρωσίας από τους δυτικούς αντιπάλους της, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε από την πλευρά του λόγο για «αναταράξεις στη διεθνή σκηνή» που υποχρεώνουν τη Ρωσία «να προσαρμόσει το στρατηγικό σχεδιασμό της».

Αμερικανική αντίδραση για τον ΟΗΕ

Χθες ήρθε και η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ουάσιγκτον για τη ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Αμερικανίδα πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε καν να είναι μόνιμο μέλος.

Η Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι « χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) δεν επιτρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής υπογράμμισε πως περιμένει από τη Ρωσία να συμπεριφερθεί «με επαγγελματικό τρόπο» στην προεδρία, αν και εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα το πράξει.

«Περιμένουμε επίσης ότι θα αναζητήσουν επίσης ευκαιρίες για να προωθήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν εναντίον της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων μας», δήλωσε η πρεσβευτής της Ουάσιγκτον.

«Με κάθε ευκαιρία, θα κοινοποιούμε τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις κινήσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την καταδίκη από την Ουάσινγκτον των «εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπράττουν» στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ελέγχει μόλις το ένα τρίτο της Μπαχμούτ

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «θα νικήσουμε το ρωσικό κακό», το Κίεβο παραδέχθηκε ότι χάνει τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, για την οποία ο ρωσικό κλοιός έχει σφίξει εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Σερχίι Λετσένκο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν, πλέον, μόλις το ένα τρίτο της πόλης, κάτι που διαπιστώνουν και διεθνείς παρατηρητές.

Ο σύμβουλος διέψευσε ωστόσο ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε πρόσφατα ένας φιλορώσος αυτονομιστής της ανατολικής Ουκρανίας.

Στις 20 Μαρτίου, ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής, μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, υποστήριξε ότι οι άνδρες του ελέγχουν «σχεδόν το 70%» της Μπαχμούτ. Η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα από τις ουκρανικές αρχές.