Τούρκος πρέσβης στο Ibna: Παράθυρο ευκαιρίας για χάραξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και η Μεσόγειο η ελληνοϊταλική συμφωνία – Υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Πόλη καταδικάστηκε για «τρομοκρατία»

 Τούρκος πρέσβης στο Ibna: Παράθυρο ευκαιρίας για χάραξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και η Μεσόγειο η ελληνοϊταλική συμφωνία

Η παρθενική συμφωνία χάραξης ΑΟΖ με γειτονική χώρα που πραγματοποίησε η Ελλάδα με την Ιταλία, ίσως είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις θύρες για την οριοθέτηση και με τις άλλες όμορες χώρες και γιατί όχι και με την Τουρκία.

Ίσως για πολλούς που έχουν χτίσει καριέρες πάνω στην ένταση με την Τουρκία, από πραγματικές ή πλασματικές απειλές, να ακούγεται παράξενο, αλλά αν δεν προσπαθήσεις δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο.

Κανείς δεν πίστευε πριν λίγο καιρό ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια έντιμη και δίκαιη συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Κι όμως κατέστη δυνατό, με μεθοδικότητα, ρεαλισμό και εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του ενός με το άλλο, καθώς στις διαφορές με την Τουρκία διακυβεύεται εθνική κυριαρχία. Μα και για την Συμφωνία των Πρεσπών έλεγαν το ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι όσοι πολέμησαν την Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, μιλούσαν για προδοσία και εθνική μειοδοσία, κάτι που συνεπάγεται απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Φυσικά μόνο απώλεια δεν υπήρχε στην Συμφωνία των Πρεσπών που με περίσσιο θάρρος κατάφεραν να φέρουν σε πέρας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Nikola Dimitrov, υπό την σύμφωνη γνώμη των Τσίπρα και Zaev.

Όμως ας αφήσουμε τα περασμένα κι ας περάσουμε στα τωρινά και το σήμερα λέει ότι υπογράφηκε μια ιστορική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Σ αυτό συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα, με μικρές διαφοροποιήσεις, έτσι για να υπάρχει και ο αντιπολιτευτικός λόγος μέσα.

«Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και μια καθοριστική συμβολή στην Ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής μας», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνάψει μια αντίστοιχη συμφωνία και με την Τουρκία.

Τι λέει όμως η άλλη πλευρά;

Το ΙΒΝΑ ζήτησε από τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα Burak Özügergin να σχολιάσει την Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Δεν έχω δει τα κείμενα της Συμφωνίας και τα συνημμένα έγγραφα. Ωστόσο, κρίνοντας από τις επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα, θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διευθετεί τα θέματα οριοθέτησης εδώ και δεκαετίες με τους γείτονές της.

Κάποιοι από τους αναγνώστες σας μπορεί να εκπλαγούν όταν ακούσουν ότι η Τουρκία διεξήγαγε και ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις προσπάθειες οριοθέτησης με όλους τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 έως τη δεκαετία του ’90. Όλες αυτές οι συμφωνίες βασίστηκαν φυσικά στον αμοιβαίο σεβασμό και στο διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Τούρκος Πρέσβης.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούνε και λαβείν. Και φυσικά η κοινή γνώμη πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής, για να συμφωνήσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και των δυο χωρών.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στην ελληνική πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του στο ΙΒΝΑ ο κ. Burak Özügergin, σημειώνει, «σε αυτό το σημείο, εάν έχουμε τη σωστή νοοτροπία – για να δανειστώ έναν όρο από έναν Έλληνα αναλυτή – χωρίς δογματικές υποχρεώσεις και εμμονές, μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ελπίζω με θετικά αποτελέσματα.»

Πηγή: ibna.gr

 

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Πέμπτη, έναν Τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη σε φυλάκιση σχεδόν εννέα ετών για «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση», μια απόφαση που είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Η καταδίκη του Μετίν Τοπούζ σε φυλάκιση οκτώ ετών και εννέα μηνών σημειώνεται τρεις ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ευχή για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από πολλά χρόνια εντάσεων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τοπούζ κρίθηκε ένοχος για «βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» αλλά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της «κατασκοπείας». Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Ο Τοπούζ κατηγορείτο ότι βοήθησε την οργάνωση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ‘μαύρου προβάτου’ για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τον κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξη.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εξέφρασε στο Twitter «βαθιά απογοήτευση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε επίσης τη συνέχιση της κράτησης του Τοπούζ.

Η δίκη του Τοπούζ δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Ο Τοπούζ, ο οποίος ήταν στο αμερικανικό προξενείο ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και την υπηρεσία της δίωξης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας, ο Τοπούζ συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και παραμένει από τότε προφυλακισμένος.

Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και ότι ήταν μέλος του κινήματος του Γκιουλέν.

Ο Τοπούζ απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του και δηλώνει πως οι επαφές που μπορεί να είχε με πρόσωπα τα οποία οι τουρκικές αρχές παρουσιάζουν ως οπαδούς του Γκιουλέν εντάσσονταν στο πλαίσιο της εργασίας του και ότι το μόνο που έκανε ήταν να «υπακούει στις εντολές» των ανωτέρων του στο προξενείο.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία της δίκης του σήμερα Πέμπτη, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι είναι αθώος και ζήτησε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες, σύμφωνα με το DHA.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Δεν είδαμε καμία αξιόπιστη απόδειξη που να στηρίζει την καταδίκη αυτή και ελπίζομε ότι θα ακυρωθεί γρήγορα» δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Ο κ. Τοπούζ επιτέλεσε μια αξιόλογη εργασία επί σχεδόν τρεις δεκαετίες (…) Υπό την καθοδήγησή μας, ενθάρρυνε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης της Τουρκίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην ασφάλεια του πληθυσμού στις δύο αυτές χώρες», πρόσθεσε.

Το κίνημα του Γκιουλέν ήταν επί μακρόν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι τη ρήξη των σχέσεών τους το 2013, με τη δημοσιοποίηση κυρίως ηχογραφήσεων που κατηγορούσαν τον περιβάλλον του νυν προέδρου για διαφθορά.

Οι αρχές πολλαπλασίασαν από τότε τις συλλήψεις φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν, ένα μέτρο που επιταχύνθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η καταδίκη του Τοπούζ έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από το 2016 λόγω κυρίως διαφορών για το συριακό, της αγοράς ρωσικών όπλων από την Άγκυρα και της σύλληψης υπαλλήλων προξενείων των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων ο Τοπούζ.

Όμως η Άγκυρα, υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προσπαθεί επί πολλούς μήνες να χαλαρώσει τις εντάσεις.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να «συνεργαστούν στενά» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.