Τούρκος αρθρογράφος στο ΟΡΕΝ: Μοχλός πίεσης για το Ισραήλ ο Ερντογάν – Ερντογάν: «Είμαστε και λυπημένοι και θυμωμένοι με το Ισραήλ»

Ο Τούρκος αρθρογράφος μίλησε στη Μαρία Ζαχαράκη για τον ρόλο του Ερντογάν στην Μέση Ανατολή

Για τον ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον νέο κύκλο αιματηρής κρίσης στη Μέση Ανατολή, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και την Μαρία Ζαχαράκη ο διακεκριμένος Τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει δύναμη και επιρροή στην Παλαιστίνη αν και όχι όπως παλαιότερα, εξηγώντας ότι ο ρόλος προστάτη της Χαμάς που ανέλαβε η Άγκυρα, έκανε τη Φατάχ και τον Μαχμούντ Αμπάς να πάρουν αποστάσεις.

«Η Τουρκία άρχισε να επιλέγει πλευρά πριν από 10 χρόνια μεταξύ των ομάδων στην Παλαιστίνη. Ηταν πιο κοντά στη Χαμάς. Αυτό φυσικά προκάλεσε τη Φατάχ, τον Μαχμούτ Αμπάς κι έγινε αιτία να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία. Εάν αυτές οι σχέσεις αποκατασταθούν, η Τουρκία μπορεί και πάλι να ασκήσει επιρροή στην Παλαιστίνη», είπε ο Τούρκος αρθρογράφος. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης για το Ισραήλ.

 

Ερντογάν: «Είμαστε και λυπημένοι και θυμωμένοι με το Ισραήλ»

Ερντογάν, Τουρκία

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη

Νέο κάλεσμα για διεθνή δράση κατά του Ισραήλ απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό του Μπαϊραμιού και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα ότι όποιος μένει σιωπηλός σε τέτοια βαναυσότητα, θα έρθει και η σειρά του μετά. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που κουβαλάει την ευθύνη μιας ευρείας γεωγραφικής περιοχής, με την οποία διατηρεί αρχέγονους ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς της δεσμούς φέρει την ευθύνη. Κάθε θετικό ή αρνητικό γεγονός σε αυτήν την τεράστια γεωγραφία, στην οποία βρίσκεται κι η χώρα μας, μάς αφορά άμεσα.

Μπήκαμε στο μπαϊράμι με μεγάλη πικρία, εξαιτίας των επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιερουσαλήμ, που γίνονται εδώ και χρόνια, αλλά εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του ραμαζανιού. Ανησυχούμε, πονάμε. Είμαστε παράλληλα και λυπημένοι και θυμωμένοι με τη σκληρότητα του ισραηλινού κράτους-τρομοκράτη, το οποίο μόνο με τα παιδιά, τις απελπισμένες γυναίκες και τους καταπιεσμένους μπορεί να τα βάζει. Η στάση της Τουρκίας συνάδει απολύτως με τις αρχές της.

Σήμερα, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος δεν βλέπει τη σκληρότητα του του Ισραήλ, εμείς δεν πρόκειται να την αγνοήσουμε. Διενεργήσαμε επαφές σε επίπεδο ηγετών και διεθνών οργανισμών. Συνομίλησα με 19 προέδρους χωρών. Εξασκήσαμε τη διπλωματία μας. Είδαμε ότι οι συνομιλητές μας εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα. Λυπούμαστε για τη μη ευαισθησία που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα σε αυτό το θέμα.

Όσοι μένουν σιωπηλοί ή υποστηρίζουν το αίμα που χύθηκε από το Ισραήλ λόγω πολιτικών και ιδεολογικών υπολογισμών, πρέπει να γνωρίζουν ότι μια μέρα θα έρθει κι η σειρά τους. Εάν δεν σταματήσουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, όλοι θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι σε μία βάναυση νοοτροπία. Αυτό το κράτος-τρομοκράτης έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Η Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, πέρα ​​από εστία 3 θρησκειών. Η Ιερουσαλήμ είναι ο κόσμος ολόκληρος. Είναι χρέος τιμής για την ανθρωπότητα να αντιστέκεται στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών πόλεων.

Καλούμε όλους, κάθε κράτος, κάθε θεσμό, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις ή τις καταβολές τους, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό. Είναι επιτακτικό το UNSC να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ. Εάν το OIC δεν λάβει συγκεκριμένη και αποτελεσματική στάση, θα αρνηθεί την ύπαρξή του.

Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να αυτο-θυσιαστούμε για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση στον ΟΗΕ. Ό,τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε το λαό του για τις θυσίες που έχει κάνει εν μέσω πανδημίας και υποσχέθηκε καλύτερες μέρες και επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα 17 Μαίου, δίνοντας έμφαση στη στήριξη στον τουρισμό.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη του έθνους μας για τις θυσίες και την υπομονή που έχει κάνει. Έχουμε δει την οι θυσίες μας να πιάνουν τόπο. Ας ελπίσουμε να μειώσουμε τους αριθμούς (στο θέμα της πανδημίας) ακόμη περισσότερο, χωρίς να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προφύλαξης.

Από τη Δευτέρα, θα θέσουμε σε εφαρμογή μία ελεγχόμενη επιστροφή κανονικότητας. Θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε προσεκτικά μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο μόνος σκοπός των μέτρων και των περιορισμών που έχουμε λάβει από τον Μάρτιο του 2020 είναι η προστασία της υγείας, της ζωής και του μέλλοντος των 84 εκατομμυρίων. Δεν θα λάβουμε μέτρα που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε. Φροντίζουμε να το εφαρμόζουμε τα μέτρα με τρόπο που να μην ζημιώνει τους πολίτες μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ενοχλητική διαδικασία που βιώνουμε θα ξεπεραστεί με τη λιγότερη δυνατή ζημιά.

Βλέπουμε ότι το έχουμε επιτύχει στον τομέα της παραγωγής. Οι αριθμοί της βιομηχανίας και των εξαγωγών κινούνται θετικά σπάζοντας νέα ρεκόρ. Προσπαθούμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στον τομέα του τουρισμού», δήλωσε.

Μαρία Ζαχαράκη