Τουρκική επίθεση καταστρέφει νοσοκομείο στο Κομπάνι. Εντείνονται οι επιθέσεις σε χωριά από το Αφρίν μέχρι το βόρειο Ιράκ — Κούρδοι της βόρειας Συρίας: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» στις τουρκικές επιθέσεις

Σε συνέχεια των χτεσινών βομβαρδισμών σε πολλές περιοχές της Ροζάβα της βόρειας Συρίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν νωρίς σήμερα, Κυριακή, το πρωί τον λόφο Μιστενούρ στο Κομπανί με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, με στοχευμένη επίθεση, το νοσοκομείο αντιμετώπισης του Covid.

Σε συνέχεια των χτεσινών βομβαρδισμών σε πολλές περιοχές της  Ροζάβα της βόρειας Συρίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν νωρίς σήμερα, Κυριακή, το πρωί τον λόφο Μιστενούρ στο Κομπανί με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, με στοχευμένη επίθεση, το νοσοκομείο αντιμετώπισης του Covid.

Ένας ρεπόρτερ του Stêrk TV τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για τις επιθέσεις.

Ταυτόχρονα συντονισμένες επιθέσεις του τουρκικού στρατού είχαν στόχο τη Νέα Γειτονιά και τον λόφο Kaniya Kurdan.

Το τελευταίο κύμα τουρκικών επιθέσεων που κατευθύνθηκαν σε οικισμούς αμάχων και υποδομές στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 9 αμάχους στο Dêrik, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν χωριά σε Shehba και Shera

Τις τελευταίες ώρες, οι τουρκικές δυνάμεις, εντείνοντας τις επιθέσεις, βομβαρδίζει τα χωριά Malikiye, Kefer Atun και Bêlûniyê στην περιοχή Shehba του καντονιού Αφρίν.

Επίσης τα χωριά Gozeliyê και Til El Leben στο Til Temir, την πόλη Şiyûx Jêrîn, τα χωριά Mixar Zor και Ehmed Mûnîr δυτικά του Κομπανί και τα χωριά Cerada και Mehsenlî δυτικά της Manbij, δέχονται έντονες αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουρκικές επιθέσεις στη Ροζάβα

Οι αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το τουρκικό κράτος από τις 10:00 μ.μ. (τοπική ώρα) το Σάββατο είχαν άμεσο στόχο οικισμούς και υποδομές πολιτών, στο Κομπανί, τη Σέχμπα, το Γκιρί Σπί, το Ζιργκάν και το Ντερίκ.

9 νεκροί στο Ντερίκ

Ένα πολικό αυτοκίνητο έγινε στόχος κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο χωριό Teqil Betil στο Dêrik, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολίτες. Η ίδια περιοχή βομβαρδίστηκε για άλλη μια φορά καθώς κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Η δεύτερη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 7 πολίτες και τραυμάτισε άλλους 3. Μεταξύ των νεκρών στην επίθεση είναι ο Isam Ebdullah, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Hawar (ANHA) που εδρεύει στη Rojava.

3 πολίτες νεκροί στο Ζιργκάν και 3 Σύριοι στρατιώτες

Στο χωριό Til Hermel βόρεια του Zirgan στο καντόνι Χεσσέκ και τα σιλό σιταριού στο χωριό Dehril Ereb, από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν επίσης 3 στρατιώτες του συριακού στρατού και άλλοι 5 τραυματίστηκαν.

2 Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Γκιρί Σπι

Βομβαρδισμός σε στρατιωτική τοποθεσία στο χωριό Qizelî στο Girê Spî (Tal Abyad) σκότωσε Σύριους δύο στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους δύο.

10 Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Σέρα

Μια αεροπορική επιδρομή στη θέση των συριακών δυνάμεων στο χωριό Şêwarxa στη Şera αργά το βράδυ σκότωσε 10 στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 5.

Πέντε μαχητές των HRE και τουλάχιστον 20 Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις τουρκικές επιθέσεις σε περιοχές του Αφρίν

Οι Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν (HRE) εξέδωσαν μια δήλωση που παρέχει πληροφορίες για τις συνέπειες των αεροπορικών επιδρομών το βράδυ του Σαββάτου από τον τουρκικό στρατό εισβολής.

«Ταυτόχρονες επιθέσεις του τουρκικού κράτους στόχευσαν τις περιοχές Til Rifet και Shera, καθώς και τις περιοχές που φιλοξενούν εκτοπισμένους στα χωριά Bêlûniyê, Şêx Îsa ve Minix, Şewarxa. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 μαχητών μας και 2 αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του HRE.

Σύμφωνα με το HRE, οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης ορισμένες βάσεις του συριακού στρατού και άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 20 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλους 20.

«Εμείς στο HRE θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας και την περιοχή μας. Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Το HRE εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

Κούρδοι της βόρειας Συρίας: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» στις τουρκικές επιθέσεις

Δηλώσεις και ανακοινώσεις από το PYD, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), και YPJ: «Η μόνη επιλογή είναι η νόμιμη άμυνα», «Θα κάνουμε το ιστορικό μας καθήκον και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αυτές οι επιθέσεις δεν θα παραμείνουν αναπάντητες και θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο και τόπο», κάλεσμα σε ενιαίο αγώνα ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις: «Η σιωπή είναι συνενοχή»

Δηλώσεις και ανακοινώσεις από το PYD, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), και YPJ: «Η μόνη επιλογή είναι η νόμιμη άμυνα»,  «Θα κάνουμε το ιστορικό μας καθήκον και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αυτές οι επιθέσεις δεν θα παραμείνουν αναπάντητες και θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο και τόπο», κάλεσμα σε ενιαίο αγώνα ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις: «Η σιωπή είναι συνενοχή»

Συμπρόεδρος PYD: Η μόνη επιλογή είναι η νόμιμη άμυνα

«Η Τουρκία επιδιώκει να εκφοβίσει τον κουρδικό λαό με μαχητικά αεροσκάφη όπως ακριβώς το ISIS προκάλεσε φόβο στους ανθρώπους. Ο τουρκικός φασισμός δεν θα σταματούσε να παρουσιάζει τους Κούρδους ως εχθρούς. Θέλει να ερημώσει το Κουρδιστάν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε στο ANF ο Συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ, για το τελευταίο κύμα τουρκικών αεροπορικών επιδρομών που στόχευσαν αρκετές τοποθεσίες σε όλη τη βορειοανατολική Συρία χθες το βράδυ.

«Αυτές οι τελευταίες επιθέσεις στόχευσαν μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από τη Σεχμπά μέχρι την Καντίλ. Μαχητικά αεροσκάφη χτυπούν παντού. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός φασισμός που παλεύει για τη ζωή του. Μπορεί να επιτεθεί και να προκαλέσει ζημιά. Μόνο από απελπισία. Η εμπλοκή τους στην Κωνσταντινούπολη δεν ευοδώθηκε και δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πώς οργάνωσε αυτή τη συνωμοσία [ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας] Σουλεϊμάν Σοϊλού».

Ο Μουσλίμ επισήμανε ότι το τουρκικό κράτος, μετά την αποτυχία του με το σχέδιο της Κωνσταντινούπολης, εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να εκφοβίσει τους Κούρδους. «Εφόσον το σχέδιό τους δεν λειτούργησε, σκορπούν τον τρόμο όπως το ISIS. Το τουρκικό κράτος επιδιώκει να εκφοβίσει τον κουρδικό λαό με μαχητικά αεροσκάφη όπως ακριβώς το ISIS προκάλεσε φόβο στους πολίτες. Ο τουρκικός φασισμός δεν θα σταματούσε να παρουσιάζει τους Κούρδους ως εχθρούς. Θέλει να ερημώσει το Κουρδιστάν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο Συμπρόεδρος του PYD συνέχισε: «Οι Κούρδοι γνωρίζουν αυτές τις πολιτικές. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους. Μένουν σπίτι. Αυτό που απαιτείται από τους Κούρδους είναι να αμυνθούν στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν . Θα πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στη βάση της νόμιμης άμυνας. Δεν γνωρίζουμε αν θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση, αλλά εάν λάβει χώρα μια τέτοια ενέργεια, οι Κούρδοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη νόμιμη άμυνα».

Κάνοντας έκκληση προς τις δυνάμεις στο Κουρδιστάν και τη διεθνή κοινότητα, ο Μουσλίμ είπε: «Όλος ο κόσμος πρέπει να υψώσει φωνή ενάντια στο τουρκικό κράτος που επιτίθεται βάναυσα στον κουρδικό λαό. Ο τουρκικός φασισμός θα αποτελούσε κίνδυνο για όλους αν έμεινε έτσι. Οι δυνάμεις στο Κουρδιστάν πρέπει να αμυνθούν όπου κι αν βρίσκονται. Πρέπει να σταθούν και να δράσουν με ενότητα και αλληλεγγύη».

SDF: Θα απαντήσουμε αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο και τόπο

Η Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σε ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρουν:

«Το τουρκικό κράτος κατοχής προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας, ειδικά αφού κατασκεύασε το ίδιο την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για να την χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να απειλήσει τις περιοχές μας.

Με βάση αυτές τις προετοιμασίες και στις 12:00 μ.μ. στις 19 Νοεμβρίου, εξαπέλυσε μια βάναυση αεροπορική επίθεση στις περιοχές μας χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, στοχεύοντας τις περιοχές Derik / al-Malikiyah, al-Darbasiya, Zarkan / Abu Racin, Kobane, Tal Rifa’at και τις περιοχές al-Shahba’ ένα. Οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σποραδικά μέχρι σήμερα το πρωί (…).

Για άλλη μια φορά το τουρκικό κράτος κατοχής έδειξε το αληθινό του φασιστικό, γενοκτονικό και αντιλαϊκό πρόσωπο. Δεν αντέχει να βλέπει σταθερότητα και συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Αυτές οι επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τον κουρδικό λαό, αλλά και όλους τους λαούς της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Εμείς στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπως υπερασπιστήκαμε τον λαό μας και τις περιοχές μας από τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS και του τουρκικού κράτους κατοχής, από εδώ και πέρα θα επιτελέσουμς το ιστορικό μας καθήκον και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες και θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον κατάλληλο χρόνο και τόπο.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο λαός μας θα ενισχύσει τη συνοχή του με μεγάλη αποφασιστικότητα, ενισχύοντας την εθνική του ενότητα, αυξάνοντας την προσήλωσή του στο έδαφος της πατρίδας του και τη σταθερότητα της περιοχής του περισσότερο από πριν, δείχνοντας μια ισχυρότερη στάση απέναντι στις βάναυσες επιθέσεις του Τουρκικού Κράτους κατοχής και των συνεργατών του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον λαό μας και σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της σφαγής και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εμμείνουμε στους αγώνες και τις θυσίες τους. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

YPJ: Θα νικήσουμε αυτή τη γενοκτονική νοοτροπία

«Το τρομοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν επιτίθεται σήμερα στις περιοχές μας με γενοκτονική νοοτροπία. Ωστόσο, ο φασισμός AKP-MHP πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα τα καταφέρει», είπε η YPJ.

Η Γενική Διοίκηση των Μονάδων Άμυνας Γυναικών (YPJ) σε Ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει:

«Οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις που κατευθύνθηκαν στις περιοχές Dêrik, Kobanê, Eyn Îsa, Dirbêsiyê, Zirgan, Şehba και Til Rifat της Ροζάβα και της βορειοανατολικής Συρίας είναι μια σφαγή που διαπράχθηκε από τον φασισμό.

Παρά το γεγονός ότι ο φασίστας Ερντογάν αναφέρει την πρόκληση στην Κωνσταντινούπολη ως δικαιολογία για την επίθεση, είναι γνωστό σε όλους ότι οι προετοιμασίες για επίθεση σε εδάφη της Ροζάβα και της βορειοανατολικής Συρίας έχουν σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό. Το τρομοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν επιτίθεται σήμερα στις περιοχές μας με γενοκτονική νοοτροπία με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε τους ίδιους τους ανθρώπους του. Ωστόσο, ο φασισμός AKP-MHP πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα τα καταφέρει.

Γνωρίζουμε ότι ο λαός μας θα υπερασπιστεί τα εδάφη του, τα οποία είναι καλυμμένα με το αίμα δέκα χιλιάδων μαρτύρων, και θα διεκδικήσει τον πατριωτισμό και τις αξίες του. Οι γυναίκες και οι νέοι στη Ροζάβα και τη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να πάρουν τις θέσεις τους σε θέσεις για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από επιθέσεις.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το μακελειό και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Να ξέρει ο λαός μας ότι οι σκοτωμένοι θα εκδικηθούν. Αυτές οι επιθέσεις του τουρκικού τρομοκρατικού κράτους δεν είναι ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες. Ποτέ δεν υποκύψαμε σε αυτές τις επιθέσεις και δεν θα κάνουμε ποτέ ένα βήμα πίσω. Με τη νικηφόρα κουλτούρα της αντίστασης, θα πολεμήσουμε παντού και θα νικήσουμε αυτή τη γενοκτονική νοοτροπία του τρομοκρατικού καθεστώτος».

Η εκπρόσωπος της YPJ καλεί σε ενιαίο αγώνα ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις: «Η σιωπή είναι συνενοχή»

Η Ruksen Mihemed, εκπρόσωπος Τύπου των Μονάδων Γυναικείας Άμυνας (YPJ), μίλησε στο ANF για το τελευταίο κύμα τουρκικών επιθέσεων κατά της βορειοανατολικής Συρίας.

Ορίζοντας την τουρκική επιθετικότητα ως βαρβαρότητα, η Mihemed παρατήρησε ότι το τουρκικό κράτος στόχευσε το παράδειγμα του Δημοκρατικού Έθνους και διέπραξε μια πολιτική γενοκτονίας κατά των Κούρδων και των λαών που ζουν στην περιοχή.

Υπενθυμίζοντας ότι οι λαοί και οι μαχητές της περιοχής υπερασπίστηκαν τον κόσμο και την ανθρωπότητα ενάντια στον τρόμο του ISIS, συνέχισε, «Η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας για άλλη μια φορά σήμερα, καθώς η σιωπή για τις επιθέσεις της Τουρκίας συνεχίζεται. Η σιωπή είναι έγκριση και συνενοχή» και πρόσθεσε: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί όλα τα τεχνικά και τεχνολογικά της μέσα εναντίον του λαού της περιοχής, αποδεικνύοντας τη μισαλλοδοξία της απέναντι στην Επανάσταση της Ροζάβα, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Επανάσταση των Γυναικών».

Η Ρουκσέν Μιχεμέντ επισήμανε ότι η YPJ στάθηκε πάντα ενάντια στη νοοτροπία που αγνοεί, στοχεύει και σκοτώνει γυναίκες, συνέχισε, «Το σύνθημα «Jin, Jiyan, Azadî» είναι ένα παράδειγμα, μια φιλοσοφία. Αντιπροσωπεύει μια ελεύθερη ιδέα. Οι γυναίκες, και ιδιαίτερα οι Κούρδισσες, βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση αντίστασης και αγωνίζονται για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ισότιμη ζωή. Όλες οι γυναίκες, κυρίως αυτές στο Ανατολικό Κουρδιστάν (Ιράν), αγωνίζονται για την αλήθεια και δεν υποκύπτουν. Ως απάντηση στον αγώνα των γυναικών, την αλήθεια που αντιπροσωπεύουν και τον αγώνα τους για ελευθερία και ανθρωπιά, το τουρκικό κράτος επιδιώκει να καταστρέψει την Επανάσταση της Ροζάβα που αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες του κόσμου».

Η εκπρόσωπος της YPJ έκανε την εξής έκκληση προς τον πληθυσμό της περιοχής, τους λαούς της Μέσης Ανατολής και του κόσμου και τους φίλους τους: «Όλοι πρέπει να ξεσηκωθούν και να υψώσουν τη φωνή τους στους δρόμους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι θα πρέπει να απαντήσουν σθεναρά σε αυτές τις επιθέσεις. Ας είμαστε μια φωνή και μια γροθιά και ας βγούμε στους δρόμους για να προστατεύσουμε τις αξίες της Επανάστασης της Ροζάβα».

Η εκπρόσωπος της YPJ τόνισε ότι θα προστατεύσουν τους ανθρώπους της περιοχής και τα επιτεύγματα των γυναικών ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένες είναι οι επιθέσεις, προσθέτοντας: «Αυτό είναι μια υπεράσπιση των αξιών του λαού. Ο αγώνας μας χρησιμεύει για να μεταφέρουμε τον κόσμο από το σκοτάδι στο φως και να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά του».