Τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ εναντίον μαχητών του PKK – Λιβύη: Πτώματα παιδιών εντοπίστηκαν στην πόλη Ταρχούνα. Τι αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος

Τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ εναντίον μαχητών του PKK

Ειδικές δυνάμεις, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό επιστρατεύει η Άγκυρα για χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών του PKK, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δικαιολόγησε την επιχείρηση αυτή επικαλούμενο την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον «αστυνομικών τμημάτων μας και βάσεων» του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

«Η επιχείρηση ‘Νύχια της Τίγρης’ άρχισε. Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.

Οι Τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και μεταφέρθηκαν από την αεροπορία, συνέχισε.

Συμπλήρωσε ότι πριν από την ανάπτυξη των καταδρομέων, έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό.

Η επιχείρηση προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον τούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τα πλήγματα που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην ιρακινή επικράτεια αυτή την εβδομάδα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πλήγματα στις ορεινές περιοχές Καντίλ, Σίντζαρ και Χακούρκ, στο βόρειο Ιράκ. Βάφτισε αυτή την επιχείρηση «Νύχια του Αετού».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας — όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα — όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.

Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που διεξάγεται έκτοτε, κυρίως σε απομακρυσμένες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

 

Πτώματα παιδιών ήταν μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στην πόλη Ταρχούνα της Λιβύηςμετά την αποχώρηση των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης και των τοπικών συμμάχων τους νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο και αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Την 5η Ιουνίου, δυνάμεις της GNA, που στηρίζονται από την Τουρκία, ανακατέλαβαν την Ταρχούνα, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η πόλη αυτή ήταν το τελευταίο στρατηγικής σημασίας οχυρό του LNA στο δυτικό τμήμα της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό που οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει πιθανά εγκλήματα πολέμου, εμφανίζονται καθώς τα εμπόλεμα μέτωπα της Λιβύης μετατοπίστηκαν ξαφνικά, εκτοπίζοντας χιλιάδες πολίτες και αφήνοντας νάρκες κρυμμένες σε κατοικημένες περιοχές.

Δυνάμεις της GNA εντόπισαν 106 πτώματα στο νοσοκομείο και κάτοικοι ανακάλυψαν οκτώ μαζικούς τάφους γύρω από την Ταρχούνα, ωθώντας τα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσουν επείγουσα, ενδελεχή και διαφανή έρευνα.

Ο εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, Φαϊζάλ Τζαλουάλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι 29 από τα πτώματα που βρέθηκαν στο νοσοκομείο ταυτοποιήθηκαν και ανάμεσα σε αυτά ήταν πτώματα γυναικών και παιδιών.

Ο Καμάλ Αλ Σίουϊ, επικεφαλής της υπηρεσίας της GNA για αγνοουμένους, ανέφερε ότι περίπου 10 πτώματα ξεθάφτηκαν από έναν από τους οκτώ μαζικούς τάφους που βρέθηκαν.

Η Ταρχούνα ελεγχόταν για χρόνια από την τοπική οικογένεια Κάνι και την ένοπλη πολιτοφυλακή της, γνωστή ως Κανιγιάτ, που άλλαζε πλευρές κατά τη διάρκεια του χαοτικού εμφυλίου πολέμου της Λιβύης.

Η πόλη χρησίμευσε ως σημαντικό προπύργιο για τον LNA κατά τη διάρκεια της επίθεσής του ενάντια στην Τρίπολη και η Κανιγιάτ πολέμησε στο πλευρό του LNA στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Νάσερ Γκαϊτα, δήλωσε ότι εξέδωσε 23 εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση και ζήτησε τεχνική βοήθεια από τον ΟΗΕ. Η GNA είπε το Σάββατο ότι «ολόκληρες οικογένειες» δολοφονήθηκαν.

Ο LNA αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τους ομαδικούς τάφους και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν αναφορές για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από δυνάμεις πιστές στην GNA στην Ταρχούνα.