Τουρκικά μέσα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο – Η επαναστατική μέθοδος των Τούρκων στις ΜΕΘ: Τι κάνουν αντί να προχωρούν σε διασωλήνωση των ασθενών

FAZ: Γαλλικά Rafale «κατά» γερμανικών Eurofighter | Athens Voice

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο, με αφορμή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση 18 γαλλικών Rafale.

Πέρα από τα Rafale συζήτηση έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και η αγορά των Meteor, που είναι πύραυλοι αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και των Exocet που πλήττουν τα πλοία.

Μιλώντας στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ αναφέρει ότι «όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F-35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400 εκατ. δολάρια. Όπως και τους Exocet.

 

Η επαναστατική μέθοδος των Τούρκων στις ΜΕΘ: Τι κάνουν αντί να προχωρούν σε διασωλήνωση των ασθενώνΚορωνοϊός: Πώς εντατικολόγοι στην Τουρκία μείωσαν την πίεση στις ΜΕΘ -Νέα  μέθοδος, διαφορετική από τη διασωλήνωση [εικόνες] | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μια νέα μέθοδο για να μειώσουν την πίεση στις ΜΕΘ από τους διασωληνωμένους εφαρμόζουν σε ορισμένα νοσοκομεία στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι εντατικολόγοι χρησιμοποιούν μια εναλλακτική μέθοδο χορήγησης οξυγόνου στους βαριά ασθενείς, διαπιστώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσής τους.

Η τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press μπήκε σε δύο μονάδες εντατικής στα νοσοκομεία Ilhan Varank και Feriha Oz της Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ποια ακριβώς είναι η νέα μέθοδος; Ο ειδικός εντατικολόγος Καντέμ Αρσλάν εξηγεί. «Εδώ, σε αυτήν την μονάδα χορηγούμε οξυγόνο σε μεγάλη πίεση μέσω της ρινικής κοιλότητας στους ασθενείς που χρειάζονται στήριξη του αναπνευστικού τους συστήματος. Προσπαθούμε να μειώσουμε την ανάγκη για αναπνευστήρα και διασωλήνωση μεταφέροντας το οξυγόνο υπό πίεση βαθιά στους πνεύμονες του ασθενούς γιατί φοβόμαστε ότι οι ασθενείς που διασωληνώνονται ή χρησιμοποιούν αναπνευστήρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. Γι αυτόν τον λόγο έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας».

Το «μυστικό» αυτού του τρόπου οξυγόνωσης των ασθενών είναι ότι δεν χρειάζεται στοματοτραχειακή διασωλήνωση του ασθενούς Covid που γίνεται συνήθως κι αναλόγως την περίπτωση με νάρκωση. Με αυτήν την μέθοδο οι Τούρκοι εντατικολόγοι κατάφεραν να μειώσουν κατά 20% το χρόνο νοσηλείας. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στις ΜΕΘ διότι αφαιρεί την πίεση και μένουν άδεια κρεβάτια για αυτούς που δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διασωλήνωση.

Τα νοσοκομεία Ilhan Varank και το διπλανό του Feriha Oz, και τα δύο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, διαθέτουν την πιο προηγμένη τεχνολογία στις εντατικές τους στην Τουρκία.

Ο καθηγητής  Νουρετίν Γιγίτ, διευθυντής και των δύο νοσοκομείων, περιγράφει τη διαδικασία, όταν εισάγονται περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.  «Γενικά, το σύστημα που έχουμε υιοθετήσει είναι να κρατάμε τον ασθενή στην κλινική, να κάνουμε τη θεραπεία στην κλινική και να τον στέλνουμε στο σπίτι του από την κλινική. Όταν η κατάστασή του χειροτερεύει προσπαθούμε να τον κρατήσουμε στην κλινική και να αποφύγουμε τη διασωλήνωση. Έχουμε παρατηρήσει ότι όσοι ασθενείς διασωληνώνονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι δύσκολο να ανανήψουν. Γι αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε οξυγόνο υπό πίεση από τη μύτη. Αλλά κι αν χρειαστεί να μπουν στη ΜΕΘ προσπαθούμε να αποφύγουμε τη διασωλήνωση».

Οι γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τις αντιδράσεις ασθενών, ακόμη και σε ηλικία 20, 25 ή 30 χρονών που με δάκρυα στα μάτια από τον φόβο, ρωτούν αν θα βγουν ζωντανοί από την εντατική μετά από διασωλήνωση. «Αυτό μας επηρεάζει και μας λυπεί βαθιά. Φυσικά όταν οι ασθενείς γίνουν καλά, πλημμυρίζουμε από χαρά» λέει ο Σιγκντέμ Ακαλάν Κουγουμτσού, ειδικός επιδημιολόγος.