Τουρκία: Σε φυλάκιση 3,5 ετών καταδικάστηκε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς για… – Κοινή Δήλωση ΑΚΕΛ, ΡΤΚ: «Οι προσπάθειες για επανένωση πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα»

Ο Ραμαζάν Ντεμίρ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ντεμιρτάς, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον φυλακισμένο πολιτικό είναι μια από τις βαρύτερες που έχουν επιβληθεί για την κατηγορία της προσβολής του προέδρου. Πρόσθεσε ότι το δικαστήριο αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 3,5 ετών τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον πρόεδρο της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένας εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευτεί το HDP. Είχαν προηγηθεί, επί μήνες, οι επανειλημμένες προτροπές του εθνικιστικού κόμματος MHP, του κυριότερου συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητούσε να κλείσει το HDP με τον ισχυρισμό ότι διατηρεί δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το HDP αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει «πολιτικό πραξικόπημα» το αίτημα του εισαγγελέα.

Ο Ραμαζάν Ντεμίρ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ντεμιρτάς, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον φυλακισμένο πολιτικό είναι μια από τις βαρύτερες που έχουν επιβληθεί για την κατηγορία της προσβολής του προέδρου. Πρόσθεσε ότι το δικαστήριο αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς είχε επικρίνει τον Ερντογάν σε μια ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2015, όταν είπε ότι ο πρόεδρος «φτερούγιζε από διάδρομο σε διάδρομο» κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Παρίσι, με την ελπίδα ότι θα φωτογραφιζόταν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σχόλιο αυτό έγινε αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Συρία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ήταν σε άσχημο επίπεδο.

«Για το μόνο που μετανιώνω για αυτήν την ομιλία είναι ότι είπα πολύ λίγα», φέρεται να είπε ο Ντεμιρτάς στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

 

Κοινή Δήλωση ΑΚΕΛ και ΡΤΚ: «Οι προσπάθειες για επανένωση πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα»

Εν όψει της επικείμενης άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο, το όραμα και η δέσμευση για την επανένωση του νησιού μας στη βάση του ΟΗΕ πρέπει να επικρατήσουν σε όλα τα επίπεδα εντός των δύο κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι ύψιστες προτεραιότητες και στις δύο κοινότητες, όχι μόνο σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση των προκλήσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

Τα δύο μας Κόμματα, ΑΚΕΛ και ΡΤΚ, πιστεύουν ακράδαντα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επανεκκινήσουν ειλικρινή διάλογο με στόχο τη επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη συμφωνημένη βάση το συντομότερο δυνατό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν νόημα και να προσανατολίζονται προς επίτευξη αποτελέσματος με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί νοουμένου ότι η διαδικασία βασίζεται στις επιτευχθείσες συγκλίσεις των δύο πλευρών, την Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών και το Πλαίσιο Γκιουτέρες, όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση των ΗΕ που ακολούθησε την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019. Το εκ νέου άνοιγμα ήδη συμφωνημένων θεμάτων μόνο θα περιπλέξει και θα καθυστερήσει το διάλογο.

Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα και παραμέτρους των ΗΕ.

Η αποτυχία να φτάσουμε σε αυτό το στόχο θα παρατείνει το στάτους κβο, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διαίρεση και θα οδηγήσει τις κοινότητες ακόμα πιο μακριά. Το στάτους κβο δεν είναι στατικό και οδηγεί σε κλιμάκωση των επακόλουθων συνεπειών οι οποίες είναι επιζήμιες για τη διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Αυτό σίγουρα ισχύει τόσο για το νησί όσο και για την περιοχή.

Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα μας προς τους δύο ηγέτες για να λάβουν από  κοινού τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να ομαλοποιήσουν τη διακίνηση κατά μήκος των σημείων διέλευσης. Με την καθοδήγηση των επιστημόνων υγείας, πρέπει να καθοριστούν, υιοθετηθούν και υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για ασφαλείς διελεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Τα Κόμματα μας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να στηρίξουν τέτοιες κινήσεις με κάθε δυνατό τρόπο.

Χαιρετίζουμε τη μεσολάβηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων της ΕΕ προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Τα εμβόλια πρέπει να διαμοιραστούν στη βάση των αρχών της συνέπειας και αναλογίας. Για την εξυπηρέτηση της δημόσιας υγιεινής ασφάλειας, η συνέχιση του έργου πρέπει να εντατικοποιηθεί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Τα δύο μας Κόμματα παραμένουν δεσμευμένα για να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες με στόχο της προετοιμασία και στις δύο κοινότητες για ομοσπονδιακή λύση. Εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν μέσω της κινητοποίησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, την αλληλοκατανόηση και επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα.