Τουρκία: Με προφίλ «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – ΕΔΔΑ: Καταδίκη Ουγγαρίας για παραβίαση δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλο

Τουρκία: Με προφίλ «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Λίγες εβδομάδες πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου που θα επανεξετάσει τις σχέσεις Τουρκίας– Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορά το προσωπείο του «μεταρρυθμιστή».

Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αλλάξει το προφίλ του προς το δημοκρατικότερο προκειμένου να επηρεάσει θετικά τους Ευρωπαίους ηγέτες, εντάσσονται και οι τελευταίες εξαγγελίες του περί ενός «Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», στις οποίες δίνει έμφαση στην «ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τις δυτικές χώρες έχουν επιδεινωθεί από το 2016, μετά τα εκτεταμένα πογκρόμ που οργάνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της αντιπολίτευσης, των διαφωνούντων, των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, διώξεις που οδήγησαν σε έκπτωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, φυλακισμένος από το 2017, και ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχουν γίνει τα σύμβολα της γενικευμένης καταστολής, της αυταρχικής εκτροπής για την οποία κατηγορείται ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δυσπιστία από την αντιπολίτευση

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγγελίες Ερντογάν έγιναν δεκτές με δυσπιστία από την αντιπολίτευση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν «απαρίθμησε τους τομείς στους οποίους το AKP (το κόμμα του) έφερε οπισθοδρόμηση της Τουρκίας. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ομολογία», έγραψε στο Twitter ο Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Φίλοι δημοσιογράφοι, σε τρεις ώρες, δεν θα είστε πλέον αναγκασμένοι να αυτολογοκρίνεστε… Η κυβέρνηση θα σας χαρίσει την ελευθεροτυπία», δήλωσε πριν από την ομιλία Ερντογάν ο Μουσταφά Γενέρογλου, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης DEVA.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του Ερντογάν, ο βασικός του πολιτικός σύμμαχος, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού MHP, ζήτησε την διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεκάδες βουλευτές του οποίου βρίσκονται στην φυλακή ή έχουν απαλλαγεί των καθηκόντων τους.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, εισαγγελέας ζητούσε την διετή φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου, που κατηγορείται για «εξύβριση» τοπικού κυβερνήτη.

 

ΕΔΔΑ: Καταδίκη Ουγγαρίας για παραβίαση δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλοΕΔΔΑ: Καταδίκη Ουγγαρίας για παραβίαση δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε με σημερινή του απόφαση την Ουγγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλο το 2017 και ειδικότερα για τη στέρησης τροφής προς τον πατέρα της οικογένειας επί τέσσερις μήνες.

Αφού κατέθεσε αίτηση ασύλου, η οικογένεια με τρία παιδιά τοποθετήθηκε σε ζώνη transit, αρχικά σε κοντέινερ εμβαδού 13 τετραγωνικών μέτρων και στην συνέχεια σε απομόνωση σε άλλο κοντέινερ, αφού ορισμένα από τα μέλη διαγνώσθηκαν θετικά στην ηπατίτιδα Β.

Ο πατέρας, εκ του γεγονότος ότι είχε καταθέσει αίτηση ασύλου για τρίτη φορά, «δεν είχε δικαίωμα σίτισης από τις αρχές», βάσει της ουγγρικής νομοθεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο, και διατρεφόταν με ό,τι έβρισκε στα σκουπίδια.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι από την στιγμή που απαγορευόταν στον πατέρα της οικογένειας να απομακρυνθεί από την ζώνη transit, «ήταν απολύτως εξαρτημένος από τις ουγγρικές αρχές για την διατροφή του».

«Οι αρχές δεν αξιολόγησαν επαρκώς την κατάσταση πριν του στερήσουν την τροφή», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που αποφάσισε ομοφώνως ότι η Ουγγαρία παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με το οποίο «κανείς δεν επιτρέπεται να υποβληθεί σε βασανιστήρια, ούτε σε ποινές ή μεταχείριση απάνθρωπη ή εξευτελιστική».

Λαμβανομένης υπόψιν της μικρής ηλικίας των παιδιών (7 μηνών, 6 ετών και 7 ετών) και της κατάστασης της υγείας της εγκύου μητέρας, το Δικαστήριο έκρινε ότι και η μητέρα και τα παιδιά υπήρξαν αντικείμενα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά την διάρκεια της διαμονής τους.

Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης «η ζέστη και η έλλειψη εξαερισμού στον χώρο διαμονής», η ακαταλληλότητα των κρεβατιών για τα παιδιά, απουσία της κατάλληλης ιατρικής και ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και η παρουσία «αρρένων παραγόντων κατά την διάρκεια των γυναικολογικών εξετάσεων».

Οι δικαστές καταδίκασαν επίσης με απόφαση της πλειοψηφίας την παραβίαση «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια», κρίνοντας ότι δεν υπήρχε αυστηρά ορισμένη νομική βάση που επέτρεπε την κράτηση της οικογένειας αυτής.

Καταδίκασαν επίσης «την απουσία νομικών διαδικασιών» που να ορίζουν μέγιστη χρονική διάρκεια διαμονής σε ζώνη transit, την «υπερβάλλουσα διάρκεια της διαμονής» και «σημαντικές καθυστερήσεις» στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ενδιαφερομένων.

Το Δικαστήριο επιδίκασε την καταβολή από την Ουγγαρία 4.500 ευρώ σε κάθε παιδί και 6.500 ευρώ σε κάθε γονέα για «ηθική βλάβη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*