Τουρκία: Η στιγμή του τρομακτικού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ. Πάνω από 30 τραυματίες — Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Ινδονησία

Ζημιές σε κτίριο από τον ισχυρό σεισμόΖημιές σε κτίριο από τον ισχυρό σεισμό  

Τουλάχιστον 35 ειναι οι τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημέρωματα την Τουρκία. Επικράτησε πανικός.

Τριάντα πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία, ενώ κατά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) ήταν ισχύος 6,1 βαθμών, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) του υπολόγισε ότι ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα δέκα χιλιόμετρα. Σημειώθηκε στις 04:08 (τοπική ώρα· 03:08 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του βρίσκεται περίπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.Έγινε αισθητός τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα.

Τουρκία: Η στιγμή του τρομακτικού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ - Πάνω από 30 τραυματίες

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ,  Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.

Δείτε τη στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ χτυπούν την Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη.

Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη (Ιζμίρ), στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.

Τον Ιανουάριο του 2000, σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους.

Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.

Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το προσεχές διάστημα.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Ινδονησία, πάνω από 30 οι αγνοούμενοι

Ξεπέρασαν τους 250 οι νεκροί – Δεκάδες αγνοούμενοι – 7.060 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την πόλη Σιαντζούρ στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας αυξήθηκε σε 252, όπως ανέφερε η τοπική κυβέρνηση σε σημερινή ανάρτηση στο Instagram.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 31 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται και 377 τραυματίστηκαν, ενώ 7.060 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τον σεισμό των 5,6 βαθμών, που σημειώθηκε χθες στις 13:20 τοπική ώρα, με επίκεντρο την πόλη Σιαντζούρ –με περίπου 175.000 κατοίκους–, ακολούθησαν περισσότεροι από 60 μετασεισμοί μεγέθους από 1,6 ως 4 βαθμών.