Τούρκοι αναλυτές μεταδίδουν σενάρια ότι η Ελλάδα θέλει να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο και να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το κρεσέντο εθνικισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τις πρωτοφανείς προκλήσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε χάρτη του Αιγαίου με τα μισά νησιά και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το Σάββατο και ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος σε έντονο ύφος απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο και βλέποντας ως απειλή τις συμμαχίες που ανταπτύσσει η Ελλάδα, Τούρκοι αναλυτές μεταδίδουνσενάρια ότι η Ελλάδα θέλει να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο και να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαΐλ Χακί Πεκίν δήλωσε ότι σκοπός είναι «ένας πόλεμος σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα που δίπλα της είναι οι ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν τον στόλο και την αεροπορία της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο το ελληνικό σενάριο θέλει να κλείσει το Αιγαίο στην Τουρκία, να την εγκλωβίσουν, να μην μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία, και η Ελλάδα να καταλάβει την Ίμβρο και την Τένεδο που βρισκονται κοντά στα Στενά.
Η καταστροφή του Στόλου μας θα έχει αποτελέσματα παρόμοια με όσα συνέβησαν με τον Ιμπραήμ πασά, δηλαδή όπως με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, και αργότερα μαζί με τη Γαλλία να κατευθυνθούν σε Μεσόγειο, ανέφερε ο ίδιος.
Nord Stream 1: Η Ρωσία κλείνει την στρόφιγγα – Σενάρια για αέριο και ρεύμα με το δελτίο – Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Η Ρωσία κλείνει τη Δευτέρα (11/7) τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη και στη γηραιά ήπειρο ήδη επικρατεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο.
Κανείς δεν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα αποφασίσει να ανοίξει ξανά την παροχή και ήδη υπάρχει προβληματισμός. Δεν υφίσταται ακόμη πραγματικός πανικός μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά αρχίζει να φαίνεται κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό, σύμφωνα με τη «Le Monde».
Η Μόσχα ελέγχει την κατάσταση με την αγορά ενέργειας στη γηραιά ήπειρο και μπορεί να «παίξει» το παιχνίδι της, καθώς οι κυρώσεις που δέχεται για την εισβολή της στην Ουκρανία δημιουργούν μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτικο/οικονομική «σκακιέρα».
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η Gazprom θα ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, κάτι που περιγράφεται ως υπόθεση… ρουτίνας.
Ωστόσο, δημιουργείται μια ανησυχία, ότι στο τέλος των εργασιών που προβλέπονται για τις 21 Ιουλίου, ο ρωσικός κολοσσός θα χρησιμοποιήσει το ένα ή το άλλο πρόβλημα ως πρόσχημα για να διακόψει εντελώς τις προμήθειες του προς την Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα ως προς την ενεργειακή επάρκεια, ίσως χρειαστεί, αν το ρωσικό αέριο λείψει για εβδομάδες, να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανίες.
Σήμερα 11η Ιουλίου, η ρωσική εταιρεία θα διακόψει την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 προκειμένου να προχωρήσει σε 10ήμερη συντήρηση του αγωγού. Στις 21 Ιουλίου θα φανεί αν οι Ρώσοι θα κρατήσουν κλειστή τη στρόφιγγα επικαλούμενοι την ανάγκη επέκτασης των τεχνικών εργασιών, λένε αναλυτές του ευρωπαϊκού Τύπου, ή αν θα επαναφέρουν το αέριο στον αγωγό.
Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ ως γνωστόν κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς.
Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα «σπάσει» τις κυρώσεις και θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Σε περίπτωση που διακοπούν εντελώς οι ροές από τον Nord Stream 1, μετά και το πέρας των εργασιών συντήρησης, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η Ευρώπη δεν θα έχει επαρκή αποθέματα αερίου για τον χειμώνα.
Σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης διακοπής αερίου η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.
Ηδη ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper ζητούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ η Γαλλία προχώρησε στην κοινωνικοποίηση του κολοσσού της Edf.
Στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει διασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας (LNG, λιγνίτης και αέριο από τον αγωγό TAP). Εντούτοις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από το συνέδριο του Economist, σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο κοπεί σε όλη την Ευρώπη θα επικρατήσει χάος.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση στους βιομηχανικούς χρήστες προκειμένου να είναι επαρκής η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων.
Την πιθανότητα διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου δεν αποκλείει και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρουσιάζοντας το Plan B της χώρας είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Κάνει λόγο για δυνατότητα ικανοποιητικής ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο σενάριο.
Πάντως, η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία και τις επτά λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2,3 Γιγαβάτ, τέλος του μήνα το πλωτό δεξαμενόπλοιο που έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας θα μπορεί να αποθηκεύει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ενώ και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν με ντίζελ.
Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για ένα καυτό εξάμηνο, ενώ βλέπουν την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης έπειτα από δύο με τρία χρόνια.
Πλειστηριασμοί: Αστυνομία και δικαστικός επιμελητής έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού
Η Ιώαννα Κολοβού επιχειρεί να κρατήσει υπό την κυριότητά της την κατοικία της στην οποία έχουν φτάσει αστυνομία και δικαστικός επιμελητής. Στο πλευρό της αλληλέγγυοι.
Η αστυνομία και ο δικαστικός επιμελητής βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από το σπίτι της συνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία της έξωσης μετά τον πλειστηριασμό της κατοικίας της που έχει ολοκληρωθεί.
Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη αυτή την ωρα στα Άνω Ιλίσια, έξω από το σπίτι που μένει η συνταξιούχος Ιωάννα Κολοβού. Το σπίτι της, όπως έχει γράψει τις προηγούμενες ημέρες το News 24/7, πλειστηριάστηκε και πλέον αστυνομία και δικαστικός επιμελητής έχουν έρθει στο σημείο προκειμένου να προχωρήσει η έξωση της συνταξιουχου.

Στο σημείο βρίσκονται άνθρωποι από τη γειτονιά μαζί με αλληλέγγυους προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία. Κρατώντας ένα πανό έχουν αποκλείσει την είσοδο, ενώ η ίδια η Ιωάννα Κολοβού βρίσκεται στο σπίτι της αποφασισμένη να μην επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας.
Ο δικαστικός επιμελητής μαζί με κλειδαρά και την αστυνομία επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού για να προχωρήσει η έξωση, ωστόσο ο συγκεντρωμένος κόσμος τους εμπόδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί ενισχύσεις των αστυνομικών δυνάμεων.
Όλα ξεκίνησαν από πιστωτικές κάρτες
Η ίδια έχει πάρει σύνταξη από το 2011, καθώς εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Ο σύζυγος της έχει φύγει από τη ζωή και η Κολοβού έχει για χρόνια προσπαθήσει να παρέχει ό,τι είναι δυνατό στον γιο της, προκειμένου να καταφέρει να σπουδάσει, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε πάρει πιστωτικές κάρτες της Εθνικής, πληρώνοντας για χρόνια τις δόσεις που της αναλογούσαν.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ομαλά «Μετά από περίπου 10 χρόνια που πλήρωνα, περίπου το 2011 είχα αρχίσει να δυσκολεύομαι πάρα πολύ, καθώς είχε φύγει ο σύζυγός μου από τη ζωή και εγώ με μια σύνταξη 700 ευρώ προσπαθούσα να μεγαλώσω το παιδί μου εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι δεν πρέπει να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου και ούτε τώρα είμαι», λέει στο Magazine. «Τότε είχε βγει ένα πρόγραμμα από την τράπεζα με το περίφημο σλόγκαν “Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα”, οπότε πήγα να ενοποιήσω όλο το χρέος που είχε δημιουργηθεί σε ένα πακέτο και να συνεχίσω να το πληρώνω μηνιαία. Τα χρήματα που οφείλονταν είχαν φτάσει με τους τόκους τα 15.000 ευρώ», εξηγεί.
Η Κολοβού, έχοντας πια ενοποιήσει τα χρέη από τις κάρτες της, συνέχισε να πληρώνει για κάποιο διάστημα μέχρι που πλέον της ήταν, όπως λέει, αδύνατο, με τα 700 ευρώ που αποτελούν το μοναδικό της εισόδημα. «Όσο περνούσε ο καιρός το χρέος αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο λόγω των υπέρογκων επιτοκίων και πλέον ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το σπίτι μου βέβαια δεν ήταν ούτε υποθηκευμένο, ούτε προσημειωμένο. Άλλωστε δεν είχα πάρει άλλωστε δάνειο», συμπληρώνει.
Οι προειδοποιήσεις και τα τηλεφωνήματα από την τράπεζα και το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει τον ρόλο εισπρακτικής εταιρείας, ήταν συνεχόμενα, με την Κολοβού όμως να αδυνατεί να βρει λύση. Το 2014 πλέον, της μεταφέρθηκε πως η τράπεζα θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και στη συνέχεια θα κάνει κατάσχεση του μοναδικού περιουσιακού της στοιχείου, αφού τα επιτόκια είχαν ανεβάσει το χρέος στις 30.000 ευρώ. Πράγματι, το 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την διαταγή πληρωμής με αριθμό 15577/2014.
«Συνέχισαν να με παίρνουν τηλέφωνο από το δικηγορικό γραφείο που λειτουργούσε ως εισπρακτική για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, ζητώντας μου να πληρώσω κάποια χρήματα για να γλιτώσω το ενδεχόμενο να πλειστηριαστεί το σπίτι. Ζήτησα ξανά από την τράπεζα να γίνει διακανονισμός και μου απάντησαν πως έπρεπε πρώτα να δώσω 5.000 ευρώ μετρητά.
Δεν τα είχα, έτρεξα στην ΕΣΗΕΑ και αφού έγινε μια προσπάθεια, πήρα τα χρήματα ως προκαταβολή του ΕΦΑΠΑΞ που θα λάμβανα. Τα έδωσα. Λίγο καιρό μετά όμως, μου ζήτησαν άλλα 2.000 ευρώ προκειμένου να μπουν σε διαδικασία να συζητήσουν διακανονισμό. Έγινα έξω φρενών. Με κορόιδευαν ενώ ήξεραν πως δεν έχω καταθέσεις και τα μόνο μου εισόδημα ήταν 700 ευρώ το μήνα», συνεχίζει η Κολοβού.
Το σπίτι της κατασχέθηκε από την τράπεζα, η συνταξιούχος, σύμφωνα με όσα περιγράφει, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν κατάφερε να κάνει οποιαδήποτε πράξη ανακοπής της διαδικασίας και έτσι όλα οδηγούσαν στον πλειστηριασμό. Η τελευταία προσπάθεια που έκανε να προσεγγίσει τους δανειστές της για να βρεθεί μια λύση έπεσε στο κενό.