Τι οδήγησε τον Τσίπρα να ζητήσει εκλογές — 9.30 π.μ. η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Digital Economy Forum 2021

Τι οδήγησε τον Τσίπρα να ζητήσει εκλογές

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές καθόρισε την ατζέντα της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ποιοί ειναι οι λόγοι που η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι είναι μονόδρομος η άμεση προσφύγη στην λαϊκή ετυμηγορία.

Η παραίνεση που Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή, προκειμένου να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, δεν ήταν – προφανώς- μια έμπνευση της στιγμής. Πρόκειται για μία απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά εξέλιξη και «αλλαγή επιπέδου» στον πολιτικό του λόγο . Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι κατέληξε σε αυτήν για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που σχετίζονται με την πολιτική συγκυρία αλλά κυρίως την εκτίμηση δεν υφίσταται πλέον κανένα όριο ανοχής των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ότι και η επόμενη χρονιά θα κυριαρχηθεί από την πανδημία, πλέον αντιλαμβάνονται με βεβαιότητα ότι οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης θα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Έτσι δεν μπορούν πλέον να καθυστερούν ή να αναστέλλουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό – σημειώνουν- φαίνεται και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού σε πολλές χώρες διεξάγονται εκλογές σε συνθήκες πανδημίας. Παράλληλα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ενόψει της διαφαινόμενης επέλασης της «Μετάλαξης Όμικρον» είναι ζωτικής σημασίας πλέον το να μην αντιμετωπίσει η χώρα ένα ακόμη πανδημικό κύμα έχοντας στο τιμόνι την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άκρως ανησυχητικό στοιχείο άλλωστε θεωρούν το ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που μόλις χθές ψήφισε έναν προϋπολογισμό που βασίζεται ότι το 2022 …δεν θα υπάρχει πανδημία!

Καταλυτική η υπόθεση της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα

Η υπόθεση της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα φαίνεται πώς ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επειδή ανέδειξε σε κάθε κατεύθυνση πως το μοναδικό κριτήριο με το οποίο ασκεί πολιτική η σημερινή κυβέρνηση είναι η δική της πολιτική επιβίωση και η διατήρηση ενός καθεστώτος «μιντιακής υπεροπλίας» αλλά και αξιοποίησης του κράτους για «deals» με ημέτερα οικονομικά συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής πως πεποίθησή του είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε για την έρευνα. Ιδίως το συμπέρασμά της περί της πολύ μεγαλύτερης θνητότητας για τους νοσούντες από Covid 19 που δεν θα βρεθούν σε ΜΕΘ. Όμως είπε ψέματα και δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της επίταξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Γεγονός που τον καθιστά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ηγεσία της Ν.Δ επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Δώθηκε κάθε περιθώριο συναίνεσης

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου κατά την διάρκεια της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε κάθε περιθώριο συναίνεσης. Πρότεινε μεταξύ άλλων Σύμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, κοινή επιτροπή επιστημόνων ακόμη και κοινό υπουργό υγείας. Προτάσεις δηλαδή που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να μοιραστεί με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων τυχόν δύσκολες αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν.

Όμως η κυβέρνηση της απέρριψε προκρίνοντας μια πολιτική «ανεμελιάς» και διαχειριστικής ανικανότητας, που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα η υπόθεση της μελέτης Τσιόδρα –Λύτρα κατέδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη του ως πρωθυπουργός αλλά λειτουργεί ως «ηγεμόνας» ενώ ενίοτε έχει και τον ρόλο του «εντατικολόγου». Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή περί έλλειψης στοιχείων για την μεγαλύτερη θνητότητα για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, που χθες θέλησε κάπως να ανασκευάσει.

Ψεύτικη άνεση

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν σκωπτικά την «άνεση» με την οποία προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην Βουλή να αντιμετωπίσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναρωτώμενοι γιατί αφού ο πρωθυπουργός θεωρεί πως οι εκλογές θα είναι προς όφελός του – όπως δήλωσε στο κοινοβούλιο – δεν τις προκηρρύσει; Αυτο συνδυάζεται και με την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατά καιρούς δηοσκοπήσεις στις οποίες βασίζεται το Μέγαρο Μαξίμου έχουν πολλάκις στο παρελθόν διαψευσθεί.

Το παιχνίδι με το ΚΙΝ.ΑΛ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν σαφώς τη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να «κάνει παιχνίδι» με το Κίνημα Αλλαγής. Να εκμεταλλευθεί δηλαδλγ τις εκλογές που ανέδειξαν την νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Μια πρόθεση που συνδυάζουν με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε φιλικά στην κυβέρνηση μέσα περί ενίσχυσης των ποσοστών του.

Θεωρούν όμως ότι αυτή η τακτική ειναιι αποτέλεσμα του πανικού που έχει καταλάβει την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και την οδηγεί στην λογική της ανάδειξης αναχωμάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμονδούρου συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια παγίδα που στήνει το Μ.Μαξίμου, στην οποία θα πέσει το ίδιο μέσα. Αναλύοντας ακόμη και τα υπάρχοντα δημοκρατικά ευρήματα βλέπουν ότι η όποια διεισδυτικότητα του ΚΙΝ.ΑΛ πρωτίστως αφορά την εκλογική βάση της Ν.Δ.

Με την Δεξιά η απέναντί της;

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόταση που έχει καταθέσει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας για την συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έχει την δική της δυναμική.Σημειώνουν μάλιστα ότι το σενάριο αυτό «ακούγεται» με ελκτικό τρόπο και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Κυρίως επειδή το «ρεύμα» στην Ευρώπη είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Επίσης τονίζουν ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αντικειμενικά θα τεθεί απέναντι σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

 

Στις 9.30 π.μ. η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Digital Economy Forum 2021

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και ώρα 8.30 θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ και εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στο Digital Economy Forum 2021, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στο ξενοδοχείο Hilton. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί.