Τι λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υπερψήφιση της τροπολογίας για τις παρακολουθήσεις… Αλέξανδρος Ζέρβας

SBS Language | Πολιτικός θόρυβος από την καταγγελία Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του

Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator, με την Χαριλάου Τρικούπη να διατηρεί υψηλούς τόνους επί του ζητήματος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε νωρίτερα αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ και του διοικητή της ΕΥΠ.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, προανήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας σειρά πρωτοβουλιών εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα,  μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και πιθανές τροποποιήσεις στις διατάξεις, στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των Επικοινωνιών.

Κλείνοντας δε ο κύριος Καστανίδης ζήτησε “όλοι μας να αναστοχαστούμε για την τροπολογία που αιφνιδίως εισηγήθηκε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, στα αρμόδια όργανα να μην ενημερώνουν ούτε καν αυτόν που υπέστη το καθεστώς της παρακολούθησης”.

Τι λένε στο tvxs.gr πηγές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την υπερψήφιση της τροπολογίας για τις παρακολουθήσεις

Η υπερψήφιση της τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο του 2021

Την ίδια στιγμή πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται να υπενθυμίσουν την στάση που είχε τηρήσει το ΚΙΝΑΛ επί της επίμαχης τροπολογίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αυτή είχε ενταχθεί αιφνιδιαστικά -με υπογραφές του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο- σε ένα πολυνομοσχέδιο με «κατεπείγουσες ρυθμίσεις» για τις συνέπειες της πανδημίας, το οποίο τέθηκε προς ψήφιση τον Μάρτιο του 2021. Το δε ΚΙΝΑΛ είχε στηρίξει δια της ψήφου του μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία την συγκεκριμένη διάταξη.

Αντίθετα, κατά της ρύθμισης είχαν ψηφίσει  ΣΥΡΙΖΑ και  ΚΚΕ, ενώ «παρών» είχαν δηλώσει η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είχαν απευθύνει, τότε, ερωτήματα προς το ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα προς τον βουλευτή Ανδρέα Πουλά, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του κόμματος στο πολυνομοσχέδιο, σχετικά με τη στάση τους, αλλά απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Αυτοκριτική από Καστανίδη – Ποιο το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη

Ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε πως η υπερψήφιση της τροπολογίας αποτέλεσε “άστοχη επιλογή”, ζητώντας την κατάργησή της.

«Νεότερα στοιχεία και από τις καταγγελίες του ΚΚΕ μας οδηγούν στην απόφαση να εισηγηθούμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης. Αυτό είναι η πολιτική της ευθύνης ενός κόμματος που μπορεί να αναγνωρίσει ότι σε στιγμή που δεν μπορούσε να προδικάσει τέτοιου είδους εξελίξεις ψήφισε, κατά την άποψή μου ίσως άστοχα, μια τέτοια ρύθμιση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Καστανίδης.

Μιλώντας πάντως στο tvxs.gr σήμερα κοινοβουλευτικές πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζουν το γεγονός, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία είχε έρθει την τελευταία στιγμή -μόλις τέσσερις ώρες πριν την ψηφοφορία-, εντασσόμενη μέσα σε ένα πλήθος ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα κόμματα τη δυνατότητα να την μελετήσουν εις βάθος.

Παραπέμπουν στην σημερινή ομιλία του Χάρη Καστανίδη, επισημαίνοντας με έμφαση πως αυτή αποτυπώνει την θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα.