Τι θα συμβεί αν νοσήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Κορονοϊός: Τι θα συμβεί αν νοσήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Αναλυτικά τα συμπεράσματα έρευνας

Απάντηση στο τι συμβαίνει όταν κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις εμβολολίου για τον κορονοϊό, κολλήσει τον ιό, δίνει τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Τα άτομα που μολύνονται με τον νέο κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, η λοίμωξη να διαρκεί λιγότερο και να αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα όπως έδειξε η έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σύμφωνα με το ygeiamou.gr.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19» αναφέρει ο Δρ Jeff Burgess καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman, προσθέτοντας ότι «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Παρά την αποτελεσματικότητά τους κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Κορονοϊός: 40% μικρότερο ιικό φορτίο και λιγότερη διάρκεια η λοίμωξη για τους εμβολιασμένους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Αναφορικά με τη διάρκεια της νόσου στην πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων αυτή διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος λοίμωξης με πυρετό ήταν 58% χαμηλότερος για τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν κατά μέσο όρο δύο λιγότερες μέρες ασθένειας και συνολική διάρκεια ασθένειας κατά έξι ημέρες μικρότερη από εκείνη των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Παράλληλα διαπιστώθηκε με βάση δεδομένα από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Απριλίου, ότι δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA ήταν 91% αποτελεσματικές κατά της μόλυνσης ενώ η μία δόση εμβολίου αποδείχθηκε 81% αποτελεσματική έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*