Οι ηγέτες των κρατών προσέρχονται είτε φυσικά είτε ψηφιακά στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχονται στην συνέλευση έχοντας στο νου της το περιθώριο αυτής.
Μπαράζ συναντήσεων θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου.
Τι θα συζητηθεί και τι θα θέσει η Ελλάδα
Τα θέματα που θα βρεθούν υπό συζήτηση θα περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση, την πανδημία και τον νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει «οργώσει» τα διεθνή ΜΜΕ και προειδοποιεί για επικείμενο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Παράλληλα το περιβάλλον θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανακοινώσεων και προβλέπεται σύγκλιση των απόψεων στο επίπεδο της κρίσης.
Η Ελλάδα από τη μεριά της αναμένεται να τοποθετηθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μεταβεί τη Τετάρτη 22/9 και θα αναφερθεί στη κλιματική κρίση που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και στην πράσινη μετάβαση ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει κάποια αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες που μάστισαν πολλές χώρες το περασμένο καλοκαίρι προς ενίσχυση των επιχειρημάτων.
Επίσης, στην ατζέντα θα βρεθεί η πανδημία, τα εμβόλια και η μετα-πανδημική ανάπτυξη, δίχως όμως η τοποθέτηση να ξεφεύγει από την απλή αναφορά. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται προς το παρασκήνιο και στις επαφές Δένδια με τους ομολόγους του, θέλοντας να κρατήσει την ορμή από την EUMED9, ενόσω ανοίγοντας νέο γύρο επαφών με Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο και Κύπρο.
Ποιοι ηγέτες θα λείπουν
Ορισμένοι ηγέτες δεν θα παρευρεθούν ούτε ψηφιακά ούτε φυσικά στην ετήσια συνέλευση. Τα ονόματα που φιγουράρουν είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Ο καθένας θα απουσιάζει για τους δικούς του λόγους και θα βρίσκονται αντ’ αυτού είτε οι πρωθυπουργοί είτε οι Υπουργοί Εξωτερικών τους. Ωστόσο, η απουσία τους θα επισκιάσει την Συνέλευση και εν μέρει τιμωρεί τις ΗΠΑ για τη στάση που έχουν κρατήσει σε διάφορα ζητήματα.
Σαρώνει η ακρίβεια: Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργιάδης: Αναπόφευκτο
Οι τιμές σε ψωμί, φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν, την στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται και η οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τον «πάγο», όπου μπήκε λόγω του lockdown.
Χαρακτηριστικά, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημειώνουν πως τα πέντε προϊόντα των οποίων οι τιμές σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 είναι τα εξής:
- Φυσικό αέριο (91%)
- Πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%)
- Νωπά λαχανικά (21,5%)
- Έλαια (17,6%)
- Καύσιμα και λιπαντικά (17,4%).
Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά δεν βγαίνουν από το «στόχαστρο» της ακρίβειας, γιατί το σιτάρι, ως βασική πρώτη ύλη, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή, ενώ τα μικρότερα αποθέματα εκτινάσσουν ήδη την τιμή του ψωμιού.
Μάλιστα, σε πολλούς φούρνους το κιλό πωλείται στο 1,20 – 1,30 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα είδη ζυμαρικών, ήδη στο ράφι πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,90 λεπτά η συσκευασία από 0,70 ευρώ.
Επιπλέον, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε φρούτα και λαχανικά, καθώς πρόκειται για εποχιακά προϊόντα, ενώ ανεβαίνει η τιμή στο πρόβειο γάλα, αλλά και στα κρέατα, όπως σε κατσίκι και αρνί λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Mega και χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «η αύξηση των τιμών είναι αναπόφευκτο να υπάρξει. Πρώτον λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών της ενέργειας και των ναύλων, όπου νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το τι γίνεται παγκοσμίως, το βλέπετε, άλλα είναι και ως ένα βαθμό φυσιολογική από τη μεγάλη και εκρηκτική ανάπτυξη που έχει η χώρα. Εγώ ως υπεύθυνος υπουργός εμπορίου κοιτάζω να δω αν δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά στην Ελλάδα, ένα είδος καρτέλ».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην η επιτροπή ανταγωνισμού και ξεκαθάρισε πως «έχει κάνει το καθήκον της, την περασμένη Παρασκευή έκανε έφοδο σε όλες τις εταιρείες σούπερ μάρκες, άλλα και σε εταιρείες χονδρικής πώλησης για να διαπιστώσει αν υπάρχουν φαινόμενα εναρμόνισης των τιμών και καρτέλ και εμείς στη γενική γραμματεία καταναλωτή με δικό μου νόμο, ο οποίος έχει παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου έχουμε βάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους».
- Ακόμη, τόνισε πως δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο.
«Σε κάποια προϊόντα έχουμε αλλάξει το συντελεστή και αν χρειαστεί θα το δούμε μαζί με τον πρωθυπουργό. Όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα μπορούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα. Το διαθέσιμο μας εισόδημα αυξήθηκε, γιατί αυξήθηκε και η κατανάλωση. Δεν μπορεί να αυξάνεται το εισόδημα και να μειώνεται η κατανάλωση, για να καταναλώνεις έχεις και ξοδεύεις. Έχεις και ξοδεύεις γιατί η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και δεύτερον γιατί η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους», είπε χαρακτηριστικά.
Τα επιδόματα για χιλιάδες νοικοκυριά – Η διαδικασία και οι αιτήσεις
Πολλές οικογένειες θα λάβουν επιδόματα και παροχές τη φετινή χρονιά. Θα χρειαστεί προσοχή όμως καθώς για να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματα που του αναλογούν ή να για να έχει κάποιες εκπτώσεις θα πρέπει να υποβάλει και τη σχετική αίτηση. Φυσικά επιβάλλεται να πληροί και συγκεκριμένα κριτήρια.
Η πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν πάνω από 1 εκατ. Έλληνες να ζουν επί ένα χρόνο με κρατική συνδρομή. Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ή 800 ευρώ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αποζημίωση ενοικίου δηλώθηκαν ως τα μοναδικά εισοδήματα για το 2020.
Με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδομάτων, λοιπόν, να παραμένουν ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά την δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους αν μη τι άλλο θα λάβουν και κάποια επιδόματα που πιθανόν … δεν περίμεναν από το Κράτος. Ή λόγω της κλιμάκωσης ακόμη και νυν δικαιούχοι θα τα λάβουν αυξημένα!
Ποιοι αποκτούν δικαίωμα στο επίδομα τέκνων
Ένα από τα επιδόματα που σίγουρα θα εισπράξουν φέτος αρκετές οικογένειες -που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια για να το λάβουν- είναι το επίδομα τέκνων Α21.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
Για την Α κατηγορία:
- 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Β κατηγορία:
- 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Γ κατηγορία:
- 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Το υψηλότερο ποσό του επιδόματος, δηλαδή αυτό της Α΄ κατηγορίας χορηγείται σε οικογένειες με εισοδήματα έως και 10.500 ευρώ, ενώ τα χαμηλότερα ποσά μπορούν να δοθούν ακόμη και σε εκείνους που δηλώνουν οικογενειακές αποδοχές μέχρι 71.250 ευρώ. Οικογένειες που ήδη το λαμβάνουν, αλλά μοιραία θα «πέσουν» εισοδηματικά κλιμάκια, θα πάρουν αυξημένα επιδόματα.
Τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης
Υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης (που φέτος θα είναι αυξημένο με το κατώτατο στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780) το οποίο το δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Τα κριτήρια για «φθηνό ρεύμα»
Χιλιάδες θα είναι και οι νέοι δικαιούχοι φθηνού ρεύματος με την ένταξή τους στον Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η έκπτωση διαμορφώνεται σε 0,075€/kWh για το ΚΟΤ-Α και σε 0,045€/kWh για το ΚΟΤ –Β.
Για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ-Α θα πρέπει να είναι και δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ για το ΚΟΤ -Β, το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά, για:
μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 9.000 ευρώ
μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή εκείνη που αποτελείται από 2 ενήλικα μέλη τα 13.500 ευρώ
νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη τα 15.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη τα 18.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη τα 24.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη τα 27.000 ευρώ
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Και επίδομα ενοικίου
Όσοι έχουν μισθωμένη την πρώτη κατοικία τους, φέτος μπορεί να πάρουν και μια βοήθεια από το Κράτος για να εξοφλήσουν το ενοίκιό τους: Αρκεί να πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, τα ποσά τα οποία προβλέπονται για το λεγόμενο Επίδομα Στέγασης είναι:
Για τον δικαιούχο του επιδόματος είναι 70 ευρώ το μήνα.
Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού υπάρχει προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ/μήνα, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον:
- Διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία
- Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
- Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Πηγή: enikonomia.gr