Τι είναι το GR-eco που εγκαινιάζει στην Χάλκη ο πρωθυπουργός. Τα οφέλη για τους κατοίκους — Επιστροφή στο “lockdown”: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι για τα νέα μέτρα — Απόβαση στον Πειραιά από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης

Σχέδιο GR-eco – Η Χάλκη γίνεται «πράσινο» νησί – Ανακοινώσεις από τον  Κυριάκο Μητσοτάκη - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αναβάθμιση των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών εξασφαλίζει για τους κατοίκους της Χάλκης το σχέδιο GR-eco που πρόκειται να εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Οι κάτοικοι του νησιού, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-MΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, έχουν ήδη ξεκινήσει την εγγραφή τους ως μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON. Η Ενεργειακή Κοινότητα εξασφαλίζει στα μέλη της μείωση ή και μηδενισμό των χρεώσεων για το ρεύμα, με τη μέθοδο του συμψηφισμού της ενέργειας που καταναλώνουν με εκείνη που παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 μεγαβάτ το οποίο αποτελεί δωρεά της ΔΕΗ. Το όφελος υπολογίζεται συνολικά σε 180.000-250.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η “πράσινη” ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες της Ρόδου με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.800 τόνους ετησίως.

Η “πράσινη” ενέργεια σε συνδυασμό με “πράσινες” μεταφορές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα με ηλεκτροκίνητο σκάφος, διαχείριση των απορριμμάτων, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς περιλαμβάνονται στο πακέτο των δράσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία GR-eco, η οποία εγκαινιάζεται στη Χάλκη αλλά θα επεκταθεί σε περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου. Σχετική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, σημειώνοντας ότι «η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Χάλκη τα έργα που εγκαινιάζονται συμφωνήθηκαν σε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος του εξοπλισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και εγκατέστησε τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΔΕΗ blue στο νησί. Η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Παράλληλα, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης. Η Citroën και η ALD Automotive προσφέρουν ως δωρεά τα ηλεκτρικά οχήματα στον Δήμο Χάλκης για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Η Vodafone Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G, υλοποίησε την παροχή δημοσίου, δωρεάν wi-fi και παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο. Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας. Επιπλέον, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε το πρότυπο STEM lab Generation Next για το σχολείο της Χάλκης και προσέφερε στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις επιστήμες και την τεχνολογία (STEM), καθώς και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα διεξάγεται από το ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της Παπαστράτος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας για προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος που αντλεί την ενέργεια του από τον ήλιο, μέσω των ενσωματωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και με απευθείας παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, που θα γίνει στη Χάλκη, συμβάλλει η AEGEAN με αεροσκάφος νέας γενιάς, το οποίο δημιουργεί 23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2, ανά θέση, σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς αεροσκάφη του ίδιου τύπου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και άλλοι επίσημοι.

 

Επιστροφή στο “lockdown”: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι για τα νέα μέτρα – Πώς θα επηρεαστεί η εστίασηΘεσσαλονίκη - Κορονοϊός: Οι πρώτες εικόνες από το νέο lockdown! Βόλτα σε  μια πόλη άδεια και έρημη (Φωτό και Βίντεο)

Όπως αναφέρουν νέες πληροφορίες, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, ήδη γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την αναχαίτιση της πανδημίας με νέα μέτρα… τύπου lockdown. Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική και εισηγούνται την επαναφορά μέτρων που συνόδευαν τα lockdowns των προηγούμενων κυμάτων, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση, την ολική επαναφορά της καραντίνας.

Σύμφωνα με το iEidiseis.gr που επικαλείται μέλος της επιτροπής των ειδικών η πρόταση που είναι στο τραπέζι – και για πρώτη φορά μετά από μήνες εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση – είναι η επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Κάτι που είναι προφανές ότι θα επιφέρει και κλείσιμο της εστίασης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα αλλά είναι προφανές ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία αποκλειόταν οποιοδήποτε μέτρο που θα προσομοιάζει με lockdown έχει υποχωρήσει υπό το βάρος της απειλής να υπάρξει εκατόμβη νεκρών και τρομακτικές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πολιτικά η κυβέρνηση καλείται να βρει τη μέσο οδό, ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις στην εκλογική βάση. Από τη μια πλευρά είναι το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο αλλά και η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα που επιθυμούν ένα πλέγμα μέτρων που θα διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και φαίνεται πως «καλοβλέπουν» πιο τολμηρές παρεμβάσεις (καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα και για 10.000 κρούσματα ). Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων που έχει πιο συντηρητικά αντανακλαστικά και το οποίο ικανοποιούν αποφάσεις, όπως αυτή για τον τρόπο εισόδου στις εκκλησίες των ανεμβολίαστων (χωρίς υποχρεωτικά τεστ). Άλλωστε υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε ένα σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο βρίσκεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί .

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ισχύουν από αύριο Σάββατο 6/11, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • εστίαση
  • λιανεμπόριο
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Η Ιερά Σύνοδος χθες απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

 

Απόβαση στον Πειραιά από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης

Απόβαση» στην Αθήνα από Κρητικούς αγρότες και κτηνοτρόφους | Το Κουτί της  Πανδώρας

Περισσότεροι από 1.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη έκαναν “απόβαση” νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, τους οποίους στηρίζουν και οι αγρότες, αφορούν στην ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων που επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια καταβολής των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων και άλλα ζητήματα όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ακόμη διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδοτήσεων και ζητούν να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

«Θα πάμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πούμε αυτά που πρέπει να πούμε… Αν μας ακούσει κάποιος…», δήλωσε ένας κτηνοτρόφος στην κάμερα της εκπομπής “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, ενώ ένας δεύτερος συμπλήρωσε «Από ό,τι μάθαμε ο Υπουργός έχει φύγει στη Θεσσαλονίκη. Δεν πειράζει, εμείς θα πάμε έξω από το Υπουργείο. Ευελπιστούμε να βγει ο Υφυπουργός τουλάχιστον και να μας κάνει δεκτά τα αιτήματά μας».

«Ήταν μεγάλος ο τσέκουρας και μάλλον διπλός!», σημείωσαν και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. «Εάν δεν το δεχτούνε, θα κάνουμε το κουμάντο μας».