Τι είναι η ολιστική ζωή και πώς μπορείς να ζήσεις με ολιστικό τρόπο;

Η ολιστική ζωή στόχο έχει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Περιλαμβάνει να κάνουμε σκόπιμες επιλογές για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην γενική υγεία, προϋποθέτει το να μπορεί κανείς να δει την «μεγαλύτερη εικόνα». Να αναγνωρίζει ότι διαφορετικά μέρη ενός ατόμου, συνδέονται με ένα μεγαλύτερο σύνολο. Με αφορμή τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια «ολιστική προσέγγιση» της ζωής, σου παρουσιάζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Τι ακριβώς είναι η ολιστική ζωή και ο ολιστικός τρόπος ζωής;

Τι είναι η ολιστική ζωή και πώς ζεις με έναν ολιστικό τρόπο;

Οι όροι ολιστικότητα, ολιστικές θεραπείες, ολιστική ιατρική, τα τελευταία χρόνια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στους πνευματικούς τομείς που αφορούν το ευ ζην και την αυτοβελτίωση, όσο και στους σωματικούς τομείς που αφορούν την υγεία και την υιοθέτηση ενός πιο ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η ολιστική ζωή είναι νοοτροπία και τρόπος ζωής. Σημαίνει να φροντίζεις ολόκληρο τον εαυτό σου. Μυαλό, σώμα, συναισθήματα και ψυχή. Είναι η επίγνωση ότι καθένας από αυτούς τους τομείς συνδέεται και επηρεάζει ο ένας τον άλλον.

Για παράδειγμα, ένα αγχώδες άτομο, μπορεί να αναπτύξει σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο στομάχι. Ένας πιστοποιημένος ολιστικός γιατρός ή θεραπευτής, έχει ως στόχο να θεραπεύσει όχι μόνο συναισθηματικά ζητήματα, αλλά και σωματικά. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η εξάσκηση τεχνικών αναπνοής, η επίγνωση και η τήρηση ημερολογίου.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της ολιστικής ζωής, είναι να δίνεις βάρος στη δύναμη που έχουν οι σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σου. Κατά την ολιστική προσέγγιση, οι σκέψεις επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση, τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα και, τελικά, την ευτυχία. Το να ζεις έναν ολιστικό τρόπο ζωής σημαίνει να επενδύεις στην καθημερινότητά σου:

  • Στην αυτοφροντίδα
  • Στην αυτογνωσία και την επίγνωση
  • Σε υγιείς, βιώσιμες συνήθειες
  • Στην εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη

Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στη ζωή, σημαίνει να θυμόμαστε να φροντίζουμε κάθε μέρος του εαυτού μας, έχοντας επίγνωση ότι κάθε μέρος του είναι συνδεδεμένο με ένα ευρύτερο σύνολο και εξίσου σημαντικό.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η ολιστική ζωή;

Οι υπέρμαχοι ενός ολιστικού τρόπου ζωής δηλώνουν πως μπορεί να χαρίσει:

  • Αυξημένη πνευματική διαύγεια, ευτυχία και ενέργεια
  • Μειωμένο άγχος, στρες και υπερένταση
  • Περισσότερη αυτογνωσία και ευθυγράμμιση με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού

Ολιστική ζωή με έκφραση συναισθημάτων

Είτε ξεκινώντας ένα άθλημα ή δημιουργώντας τέχνη, στον ολιστικό τρόπο ζωής, είναι απαραίτητο να βρεις τρόπους να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις, χωρίς τρόπο να εκφράσουμε αρνητικά συναισθήματα, αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική υγεία. Βρες αυτό που σου ταιριάζει και αφιέρωσε χρόνο σε αυτό.

Με οδηγό την προσωπική ανάπτυξη

Με ποιους τρόπους μπορείς να μάθεις, να αναπτυχθείς και να βελτιωθείς; Τι επιλογές μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις τα όριά σου και να προσπαθήσεις για την καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου; Ο ολιστικός τρόπος ζωής, ζητά να εκμεταλλευτείς ευκαιρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Ολιστική ζωή και διαλογισμός

Σημαντικό μέρος της ολιστικής ζωής, είναι η ικανότητα να είσαι παρούσα στο «εδώ και τώρα». Η ενσυνειδητότητα βοηθά στην επίγνωση του σώματος, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ένας από τους τρόπους για να ξεκινήσει κανείς.

Η δύναμη της συνεχούς μάθησης

Βιβλία, podcast, μουσική, ταινία, ταξίδια. Συζητήσεις και γνωριμίες με νέα πρόσωπα. Σε έναν ολιστικό τρόπο ζωής, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει κανείς να μαθαίνει για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Υγιεινές συνήθειες που σου δίνουν χαρά

Μέρος της ολιστικής ζωής είναι η δημιουργία υγιεινών συνηθειών, που είναι βιώσιμες και ευχάριστες. Ίσως είναι η σωματική άσκηση με τη μορφή πεζοπορίας, μαθήματος γιόγκα ή κολύμβησης. Ή ίσως είναι το μαγείρεμα. Το κλειδί είναι η δημιουργία μιας ρουτίνας με υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η χαλάρωση. 

Ολιστική ζωή και αυτοφροντίδα

Η τακτική αυτοφροντίδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει κανείς την εξάντληση και το άγχος στον ολιστικό τρόπο ζωής. Ένα τεράστιο μέρος του να ζεις έναν ολιστικό τρόπο ζωής, είναι να ακούς το σώμα σου και να το αντιμετωπίζεις με αγάπη και σεβασμό.

Να ξέρεις πού δίνεις την ενέργειά σου

Περνάς ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση ή κάνεις scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα; Επιτρέπεις σε μικρές ταλαιπωρίες να καταστρέψουν ολόκληρη τη μέρα σου; Αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις; Να γνωρίζεις πού τοποθετείς την ενέργειά σου και πού δίνεις την προσοχή σου.

Ο χρόνος και η ενέργειά σου είναι πολύτιμα και δεν πρέπει να τα σπαταλάς σε πράγματα που δεν έχουν σημασία. Κάνε λοιπόν ό,τι σου φαίνεται πιο σημαντικό και επικεντρώσου σε αυτό.

Ένας ολιστικός τρόπος ζωής μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος για να ζήσεις έναν ολιστικό τρόπο ζωής. Αλλά στον πυρήνα του, η ολιστική ζωή είναι να φροντίζεις ολόκληρο τον εαυτό σου: μυαλό, σώμα, συναισθήματα και ψυχή.

Είναι να προσέχεις πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα μέρη της ζωής σου ως σύνολο.