Τι δείχνουν οι “μυστικές” δημοσκοπήσεις του Μαξίμου. Στρατηγική πρώτης κάλπης με ισχυρά διλήμματα — Επιστολή στον Πρύτανη: Δεν του δίνουν το πτυχίο για χρέος 150 ευρώ στην φοιτητική εστία — Οι εκπτώσεις και οι παγίδες της Βlack Friday

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις «γκρεμίζουν» το αφήγημα Μητσοτάκη - Δεν «πουλάει»  πλέον στην εκλογική βάση - Newsbomb

Επιχείρηση εξωστρέφειας και ενημέρωσης βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στην τελευταία ευθεία λίγο πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδιάσει να εντείνει μέσα στην περίοδο των εορτών την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική και παράλληλα να θέσει με πιο επιτακτικό τρόπο τα διλήμματα της κάλπης στην κοινωνία. 

Με βάση τις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις που διενήργησε το Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική φθορά από την υπόθεση των υποκλοπών ήταν μικρή και συνεπώς θεωρούν πως στο εξής θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην κοινωνική πολιτική για να ανοίξει και πάλι η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 7 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «καταλληλότερος» σε ποσοστό 35% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 26% για να διαχειριστεί τα προβλήματα στην οικονομία που σε συντριπτική πλειοψηφία απασχολούν τους πολίτες. Όπως δείχνει η έρευνα, πάνω από το 90% των πολιτών προβληματίζεται για την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά, για τις αυξήσεις στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάνει ένα νέο άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο είχε συμβάλει στην εκλογική νίκη το 2019, αφήνοντας πίσω τη «μαύρη σελίδα» των υποκλοπών. Και για να επιτύχει η κυβέρνηση την επαναπροσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων επιστρατεύει την οικονομική πολιτική και την σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαράξει την προεκλογική στρατηγική με βάση το μέτρο σύγκρισης του πρωθυπουργού και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του με αυτά του Αλέξη Τσίπρα και της δική του διακυβέρνησης.

Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και στην Πάτρα, επαναλαμβάνει τα διλήμματα:

  • «Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη, ‘’ανάπτυξη για όλους’’, ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα ‘’τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’’; Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια ‘’δεύτερη φορά τη συμφορά’’ ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή; Και, ακόμα, ποιος έχει αποδείξει όχι στα λόγια, στην πράξη, ότι μπορεί να μειώνει τους φόρους, να ενισχύει το εισόδημα, να φέρνει νέες δουλειές. Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα, αναπτύσσοντας από τη μια την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;».

Στην κυβέρνηση έχουν χαράξει την προεκλογική στρατηγική τους ρίχνοντας το ειδικό βάρος στην πρώτη κάλπη.

«Δεν υπάρχουν διπλές εκλογές παρά μόνο εθνικές εκλογές, που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσουν την επιλογή των Ελλήνων.  Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες» δήλωσε ξεκάθαρα ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Πάτρα τονίζοντας πως οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης.

Άννα Καραβοκύρη

 

Επιστολή στον Πρύτανη: Σας ρωτώ κύριε… – Δεν του δίνουν το πτυχίο για χρέος 150 ευρώ στην φοιτητική εστίαΤα αποτελέσματα των αιτήσεων για τις Φοιτητικές Εστίες Λάρισας-Καρδίτσας -  e-thessalia.grΦοιτητικές Εστίες Λάρισας-Καρδίτσας

Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Λάρισα, δεν του δίνουν πτυχίο γιατί έχει ένα χρέος 150 ευρώ για τη φοιτητική εστία. Ο νεαρός φοιτητής που “έχασε” τον πατέρα του ενώ σπούδαζε και η μητέρα του νοσηλεύεται μετά από εργατικό ατύχημα, έστειλε επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας “κοινωνική πολιτική” , επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία» έγραψε, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο taxydromos.

Η επιστολή

Με την παρούσα επιστολή μου επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική» , επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ. , διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν την δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν την δικιά μου.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε με ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητών που βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειας όπως εγώ, είτε άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώ και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά την διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της.

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και η κοινωνική σας πείρα σας κάνει να γνωρίζεται πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεγε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα αν μπορούσε να κάνει αλλιώς όμως δεν μπορούμε.

Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές, μπήκα μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητα μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των οποίων οι γονείς μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο, δεν είναι δηλαδή κενές φλυαρίες, που από αυτές έχουμε χορτάσει. Η απόφαση μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων όσων ακολουθούν στην δική ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντηση σας» αναφέρεται στην επιστολή του Λαυρέντη Κουρελά.

 

Οι εκπτώσεις και οι παγίδες της Βlack Friday

Προσδοκίες από τους εμπόρους, μικρό καλάθι από τους καταναλωτές.

Μπορεί οι μεγάλες εταιρείες να έχουν τερματίσει τη διαφήμιση για την αυριανή Βlack Friday, ανακοινώνοντας θεαματικές εκπτώσεις ώς 80%, όμως οι καταναλωτικές ενώσεις συνιστούν προσοχή.

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, νομική σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), επιβεβαιώνει ότι η φετινή διαφημιστική καμπάνια για τη «Μαύρη Παρασκευή» είναι πολύ πιο έντονη από κάθε άλλη χρονιά, ωστόσο θεωρεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι αντιστοίχως υψηλό. «Είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις στα αναγκαία για την επιβίωση αγαθά, στο ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, που θεωρείται πολυτέλεια η αγορά π.χ. ενός νέου κινητού, αν δεν έχει χαλάσει το προηγούμενο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Οι διαφημίσεις, ειδικά από τις εταιρείες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, είναι περισσότερες, ακριβώς επειδή έχει πέσει η ζήτηση και υπάρχει ανάγκη για τόνωση των πωλήσεων. Δεν πιστεύουμε όμως ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη κινητικότητα, ενώ αυτό που εισπράττουμε από το κοινό είναι ότι οι εκπτώσεις δεν είναι και τόσο ελκυστικές».

Τα βασικά παράπονα που είχαν καταγραφεί στην περσινή Black Friday αφορούσαν προσφορές-κράχτες, που όταν έφτανε ο καταναλωτής στο κατάστημα διαπίστωνε ότι είχαν εξαντληθει, αφού υπήρχαν ελάχιστα τεμάχια. Επίσης έχουν καταγραφεί φαινόμενα εικονικών προσφορών, με την τιμή του προϊόντος να ανεβαίνει το χρονικό διάστημα πριν από την Black Friday, για να επιστρέψει στην προηγούμενη τιμή ως «έκπτωση». Η Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ έχει καταγράψει συγκεκριμένες καταγγελίες, με τεχνητές διακυμάνσεις τιμών. Για παράδειγμα, τηλεόραση που πωλούνταν τέλη Οκτωβρίου 650 ευρώ, ανατιμήθηκε στα 800 ευρώ αρχές Νοεμβρίου, για να επιστρέψει την εβδομάδα της Black Friday στα 650 ευρώ ως «έκπτωση». Η εκτίμηση του ΙΝΚΑ είναι ότι οι εκπτώσεις της Βlack Friday είναι της τάξης του 10-30%, ενώ τα εξωφρενικά ποσοστά 70-80% είτε αφορούν ελάχιστους κωδικούς είτε είναι πλασματικά.

Σχετικά ανεβασμένες προσδοκίες από τη φετινή Black Friday έχει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου GRECA, καθώς συνδυάζεται με κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του GRECA Mάκη Σαββίδη, τα ηλεκτρονικά καταστήματα αναμένεται να έχουν περίπου 700.000 παραγγελίες, από 650.000 πέρυσι, ενώ δύο στους τρεις καταναλωτές δήλωσαν ότι προτίθενται να πραγματοποιήσουν αγορές την περίοδο αυτή, σε φυσικό είτε σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Πάντως σε καταναλωτική έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), μόλις το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει αγορές την Βlack Friday, ποσοστό που αυξάνεται στο 30% στις ηλικίες 18-35 ετών.

Αφροδίτη Τζιαντζή