Τι δείχνουν οι ισπανικές εκλογές — Ανθρωπιστική κρίση στη Νέα Υόρκη: Εκατοντάδες μετανάστες κοιμούνται στον δρόμο

13372813a.jpg

Ηένταση των ημερών με τις πυρκαγιές δεν επέτρεψε, και λογικά, περισσότερη συζήτηση γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Μια τέτοια συζήτηση θα ήταν ενδεχομένως τροφή για σκέψη τώρα που ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Θα είναι καλό η εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μην επικεντρωθεί σε πρόσωπα. Χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση για τις συνθήκες, το νέο πολιτικό σκηνικό, τη στρατηγική τού προοδευτικού χώρου αλλά και την πραγματική οργανωτική κατάσταση. Και δεν χρειάζεται να εφευρεθούν διαφωνίες πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Αν όλοι συμφωνήσουν στα ουσιαστικά, θα είναι ακόμα καλύτερα.

Το κυβερνητικό έργο

Στην Ισπανία, το μπλοκ των Σοσιαλιστών και την Αριστεράς επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας να αποτρέψει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τους δεξιούς και τους ακροδεξιούς. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης Σάντσεθ, που σε περιόδους ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικής έκρηξης πήρε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των μισθών, τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και τον έλεγχο των τιμών. Τα μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη στήριξη της εργασίας απέδωσαν σημαντικά δίνοντας ώθηση στην οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι ρόδινη. Σημαίνει όμως ότι υπήρξε μια πολιτική που καταρρίπτει τη λογική των ελεύθερων αγορών, του ξεπουλήματος και του μειωμένου εργασιακού και φορολογικού κόστους για τους ισχυρούς. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και απέδωσε.

Η συγκρότηση του προοδευτικού μπλοκ

Υπάρχουν όμως κι άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ισπανική πραγματικότητα. Εκεί έχουν σχηματιστεί δύο μπλοκ, το δεξιό και το αριστερό. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους είναι ξεκάθαρη, κανείς δεν θέλει να την περάσει και να συνεργαστεί με τους απέναντι και κανείς δεν θέλει να πατάει με το ένα πόδι στη μία πλευρά τής διαχωριστικής και με το άλλο στην άλλη. Οι προγραμματικές διαφορές είναι περισσότερο από σαφείς: υπάρχουν αυτοί που θεωρούν πως την οικονομία τη «σπρώχνει» η ασυδοσία των επιχειρήσεων κι αυτοί που θεωρούν πως την οικονομία τη «σπρώχνει» η εργασία.

Δεν είναι φυσικά εύκολο να γίνονται έτσι τα πράγματα. Δεν έχουν όλοι οι σοσιαλιστές την καθαρή αριστερή άποψη του Σάντσεθ σ’ αυτά τα θέματα. Όμως ο Σάντσεθ ανέλαβε να υλοποιήσει μια πολιτική στην οποία υπήρξε συνεπής και αποφασιστικός, κι αυτό του εξασφάλισε τη στήριξη του κόσμου. Και επιπλέον, η Αριστερά, με την πολιτική της στάση, συμβάλλει ώστε στο στρατόπεδο του συμμάχου της να επικρατούν οι απόψεις που ενισχύουν τον προοδευτικό πόλο. Αυτό δεν γίνεται ούτε με χαϊδολογήματα ούτε με επιθέσεις. Είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία, που θέλει εγρήγορση, υπομονή και χρόνο. Και κυρίως είναι μια διαδικασία πολιτική. Γενικά, η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου είναι διαδικασία ουσιαστικά πολιτική. Όχι επικοινωνιακή.

Η συνειδητή ψήφος

Ένας από τους λόγους που ο προοδευτικός πόλος άντεξε ήταν το υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Οι άνθρωποι που έπρεπε να πάνε στις κάλπες πήγαν γιατί θεώρησαν ότι άξιζε τον κόπο να το κάνουν. Το ισχυρότερο εργαλείο της Δεξιάς είναι η πολιτική απάθεια. Η συνειδητή ψήφος είναι κατά κύριο λόγο προοδευτική. Και είναι πάντα κρίσιμο για την Αριστερά να μπορεί να απευθύνεται σε συνειδήσεις. Αν το σκεφτεί καλά κάποιος, βλέπει ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Γιατί οι συνειδήσεις δεν κερδίζονται με απλή ανάγνωση πολιτικών κειμένων και προγραμμάτων, όσο προωθημένα κι αν είναι. Είναι πάρα πολύ σημαντική η πραγματική εικόνα που έχει ο κόσμος γι’ αυτόν που τα εκφωνεί. Σ’ αυτό, το ισπανικό προοδευτικό μπλοκ τα κατάφερε εξαιρετικά.

Και ναι, τα ΜΜΕ στην Ισπανία ελέγχονται από ισχυρά συμφέροντα. H Ισπανία είναι βέβαια στη θέση 36 στην ελευθερία του Τύπου, πάντως τα ιδιωτικά ΜΜΕ ήταν μετωπικά αντίθετα στην κυβέρνηση Σάντσεθ. Αλλά το προοδευτικό μπλοκ άντεξε και απέναντι σ’ αυτό το υπερόπλο. Γιατί είχε διαβάσει έγκαιρα την κατάσταση και είχε καταφέρει να οργανώσει τις δικές του δυνάμεις. Τα ΜΜΕ δεν είναι αήττητα, κι αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα και στην Ελλάδα, και στη Λατινική Αμερική, και στην Ισπανία, και παντού. Αλλά δύσκολα αντιμετωπίζονται όταν δεν υπάρχει σχέδιο για τη διαχείρισή τους, την αξιοποίηση των αδυναμιών τους και την αποδόμηση της επιρροής τους στον κόσμο.

Οι σχέσεις με την κοινωνία

Τέλος, η ισπανική Αριστερά έχει στέρεες βάσεις στην κοινωνία. Στους δήμους, στα συνδικάτα, στις τοπικές επιτροπές, παντού. Οι συλλογικότητές της λειτουργούν σε μόνιμη και διαρκή βάση, συσπειρώνουν κόσμο, παράγουν πολιτική, αναδεικνύουν στελέχη. Θα ήταν πολύ δυσκολότερα τα πράγματα για τους Ισπανούς συντρόφους αν οι δημοτικές τους παρατάξεις προσπαθούσαν να επινοήσουν τον εαυτό τους τις παραμονές κάποιας εκλογικής καταγραφής, αν εξαντλούνταν σε συμμαχίες με μοναδικό στόχο την κατάληψη και τον διαμοιρασμό κάποιων αιρετών θέσεων, αν σύρονταν από διάφορους κομματικούς μεγαλοπαράγοντες και μικροπαράγοντες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση αναλόγως με τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός. Η ισπανική Αριστερά δρα μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών, ενισχύει την Κοινωνία των Πολιτών, κάνει πολιτική μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών. Και γι’ αυτό αντέχει.

 

Ανθρωπιστική κρίση στη Νέα Υόρκη: Εκατοντάδες μετανάστες κοιμούνται στον δρόμο- Για κατάσταση χάους κάνουν λόγο οι επαγγελματίεςΝέα Υόρκη: Εικόνες χάους με μετανάστες να κοιμούνται στα πεζοδρόμια - Δείτε  βίντεο

“Η Νέα Υόρκη συνεχίζει να αγωνίζεται να χειριστεί τους αφιχθέντες αιτούντες άσυλο και η στέγαση φαίνεται να είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει”

Εκατοντάδες μετανάστες που ζητούν άσυλο, κοιμούνται για δεύτερη συνεχή ημέρα έξω από το ξενοδοχείο Roosevelt του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, με τον δήμαρχο της πόλης, Έρικ Άνταμς, να δηλώνει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ο Έρικ Άνταμς λέει ότι μέχρι στιγμής η πόλη έχει δεχθεί 93.000 αιτούντες άσυλο από την Άνοιξη του 2022. Μάλιστα, το CBS NEWS αναφέρει σε δημοσίευμά του χαρακτηριστικά: “Για να οπτικοποιήσουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί ο κόσμος να γεμίσει τις θέσεις του Madison Square Garden σχεδόν πέντε φορές”.

Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως η Νέα Υόρκη συνεχίζει να αγωνίζεται να χειριστεί τους αφιχθέντες αιτούντες άσυλο και η στέγαση φαίνεται να είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Χθες Δευτέρα (31/7), υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον να παρέμβει σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει δει ποτέ η Νέα Υόρκη.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης λένε ότι οι υπηρεσίες στο Roosevelt επικεντρώνονται στην τοποθέτηση παιδιών και οικογενειών σε δωμάτια ενώ πολλοί από τους μετανάστες μπαίνουν σε λεωφορεία και στέλνονται σε καταφύγια στα βόρεια της πολιτείας.

“Αυτή είναι η καρδιά της Νέας Υόρκης. Η JP Morgan είναι εδώ. Δεν έχει νόημα όλο αυτό”, είπε ο Δημήτρης Νάκος, ιδιοκτήτης του ελληνικού εστιατορίου Ammos, σύμφωνα με το CBS NEWS.

Ο δήμαρχος λέει ότι χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια, η πόλη θα σπάσει από την πίεση. “Δεν πρόκειται να γίνει καλύτερο. Από αυτή τη στιγμή είναι κατηφόρα. Δεν υπάρχει άλλος χώρος”, είπε ο Άνταμς.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν απευθύνει έκκληση προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επισπεύδοντας την άδεια εργασίας για τους αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν αλλά νομικά είναι ανίκανοι να το κάνουν.

“Η Νέα Υόρκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να λύσει μόνη της μια εθνική κρίση. Είναι καιρός η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της”, δήλωσε ο γερουσιαστής της Πολιτείας. Joe Addabbo.

Νέα Υόρκη: Αιτούντες άσυλο κοιμούνται στα πεζοδρόμια | ΣΚΑΪ