Τι δείχνει η φράση του Τσίπρα περί εθνικοποιήσεων για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Μείωση των ενοικίων ζητούν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Χωρίς προστασία ιδιοκτήτες και ενοικιαστές»

Αλέξης Τσίπρας

Σαφώς ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά αναμένεται να έχει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που λέει πολλά.

Στην επικαιροποίηση του προγράμματός του θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού κρίθηκε απαραίτητο ο προγραμματικός λόγος του κόμματος να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί απολύτως στα νέα δεδομένα που έφερε σε οικονομία και κοινωνία η πανδημία.

Η απόφαση μάλιστα αναμένεται να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές (μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο). Στην Κουμουνδούρου κρίνουν ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν μία ολοκληρωμένη λύση για την επόμενη μέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται.

Οπως είναι λογικό μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας θα πέσει στην Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιώργο Σταθάκη η οποία συγκροτήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο μέσα σε τελείως διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα “Μένουμε Ορθιοι” αλλά αυτό είχε περισσότερο έκτακτο χαρακτήρα και απαντούσε σε άμεσα ερωτήματα που έβαζε η υγειονομική κρίση.

Το νέο πρόγραμμα θα είναι ουσιαστικά ένα “Μένουμε Όρθιοι 2”, πιο αναλυτικό, πιο ολοκληρωμένο και ίσως πιο…ριζοσπαστικό. Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα στο σαββατιάτικο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που είχε τίτλο “τι θα γινόταν αν…” και παρουσίαζε μία δέσμη μέτρων που θα έπαιρνε μία κυβέρνηση της Αριστεράς για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι χαρακτηριστική.

Εγραψε λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι “θα είχαμε σχέδιο για την αποτροπή κατάρρευσης ή επιθετικών εξαγορών στρατηγικών επιχειρήσεων με επενδύσεις στο μετοχικό τους κεφάλαιο ακόμα και μέσω εθνικοποίησης, όμως με αυστηρούς όρους διαφάνειας και, φυσικά, με αντάλλαγμα αντίστοιχο μερίδιο της οικονομικής εισόδου σ’ αυτές”. Μέσω του προέδρου του λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ανοιχτά ακόμα και για την πραγματοποίηση εθνικοποιήσεων επιχειρήσεων αν αυτό κριθεί αναγκαίο”.

Αυτού του είδους η λογική αναμένεται να “περάσει” στο νέο πρόγραμμα για το οποίο στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αριστείδης Μπαλτάς πιστεύουν ότι πρέπει να διαθέτει ριζοσπαστικά στοιχεία που θα το κάνουν απολύτως διακριτό σε σχέση μ’ αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Η δουλειά, λόγω του έκτακτου της συγκυρίας όμως, θα πρέπει να γίνει γρήγορα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικός μηχανισμός, δεν φημίζεται, είναι αλήθεια, για την ταχύτητα με την οποία προχωρά τις διαδικασίες στο εσωτερικό του.

Η Κουμουνδούρου επίσης θα συνεχίσει να κάνει επιθέσεις φιλίας και στο ΚΙΝΑΛ αφού διακρίνει ότι σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα εργασιακά, υπάρχει σχετική ταύτιση απόψεων, άρα και περιθώριο για μία πιο “βαθιά” συνεργασία. Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούν ότι πρόσωπα όπως είναι ο μετριοπαθής Χάρης Καστανίδης μπορούν να παίξουν ένα σαφώς εποικοδομητικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν το ΚΙΝΑΛ, για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, δείχνει προς το παρόν απροθυμία ακόμα και να ανοίξει το θέμα της συνεργασίας με τον όμορό του χώρο.

Πέρα όμως από τις προγραμματικές και τις “συνεργατικές” ανησυχίες, υπάρχει και το σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις τελευταίες του αντιπολιτευτικές νίκες και να συνεχίσει σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους για μία σειρά από θέματα όπως είναι η οικονομία, η καταστολή και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το κόμμα θα επανακαταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα του ξυλοδαρμού πολίτη στην οδό Μιχαλακοπούλου πριν από περίπου δύο εβδομάδες από αστυνομικούς με πολιτικά που φαίνεται ότι συνόδευαν υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.

 

Μείωση των ενοικίων ζητούν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – «Χωρίς προστασία ιδιοκτήτες και ενοικιαστές»

Το θέμα της μείωσης των ενοικίων θέτουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτησή τους, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναφέρουν πως στο θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση άφησε τους πολίτες “να βιώνουν το τρομακτικό στρες της ανασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας και μόλις τις τελευταίες ημέρες λήξης της περιόδου προστασίας πήρε μια «κουτσουρεμένη» απόφαση και μετέθεσε το πρόβλημα με μια παράταση λίγων μηνών”.

Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτουν, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο αλαλούμ στο χώρο των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως υπενθυμίζουν, “το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» περιελάμβανε την πλήρη κάλυψη των εισοδημάτων μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της πληρωμής τυχόν ενοικίων στο ακέραιο”.

Η βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως “το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τα ακίνητα που μισθώνονται από πληττόμενες επιχειρήσεις και από εργαζόμενους σε αυτές και οι αόριστες εξαγγελίες περί θέσπισης ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο απώτερο μέλλον, έχει επιφέρει προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και πρωτόγνωρες καταστάσεις στις περιπτώσεις κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χώρων”.

Σημειώνουν επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες ενοικιαστών οι οποίοι “δέχονται απειλές εξώσεων εκ μέρους ιδιοκτητών, προκειμένου να μην κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως μέτρα που διαφημίζονται σαν ανακουφιστικά των πολιτών, αποδεικνύονται μέτρα εντάσεων και αντιδικιών, πολιτικές του ποδαριού, με τη βοήθεια της επικοινωνιακής φούσκας φαντάζουν σαν βοηθήματα και λύσεις, ενώ στην πραγματικότητα ο κυβερνητικός «σχεδιασμός» ορίζεται από την παροιμία «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» και γίνεται κυριολεκτικά στην πλάτη των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με την ανακοίνωση της μείωσης των ενοικίων λόγω κορονοϊού, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν χωρίς καμία στήριξη και χωρίς καμία πρόβλεψη να μετατρέψουν τους μικρομεσαίους και χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες ακινήτων σε αποκλειστικούς χρηματοδότες της οικονομικής ελάφρυνσης των ενοικιαστών”.

“Η αγορά πλέον βοά για τις διαμάχες που έχουν προκύψει μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, από περιπτώσεις που ακόμα και το 60 % του μισθώματος δεν καταβάλλεται, από περιπτώσεις που δεν ξεκαθαρίζεται ο υπολογισμός της μείωσης όταν ο ένας σύζυγος εργάζεται και ό άλλος βρίσκεται σε αναστολή συμβάσεως εργασίας, από περιπτώσεις του υπολογισμού εκπτώσεων σε φοιτητικές κατοικίες”, αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: “Από περιπτώσεις όπου προσπαθώντας να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα ιδιοκτήτες απαιτούν αυξημένα ενοίκια και αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, η έξωση είναι η μόνιμη απειλή αφού θεωρείται το συμβόλαιο λήξαν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών:

-προτίθεται να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση και στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδηματικού χαρακτήρα;

-προτίθεται να ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους και χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες ακινήτων αντίστοιχες με τα μειωμένα μισθώματα που εισπράττουν;

-πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τις εκβιαστικές συμπεριφορές μερίδας ιδιοκτητών που απειλούν τους ενοικιαστές τους σε περίπτωση καταβολής μειωμένου ενοικίου;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*