Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που έθεσε χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου με την οποία αποκάλεσε «μύθο» την εξέγερση του Πολυτεχνείου προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις. Στην Κουμουνδούρου πάντως θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη του ότι ολοκληρώνεται η διολίσθηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας προς την ακροδεξιά.
Θυμίζουμε ότι παίρνοντας τον λόγο μετά τον σάλο που προκάλεσε στην αίθουσα της Βουλής η ομιλία Συρίγου, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει αν υιοθετεί τις αντιλήψεις αυτές και να αποπέμψει τον υπουργό του. Το γεγονός ότι η Ν.Δ συμπεριφέρθηκε σαν να …μην συνέβη τίποτε πείθει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο πρωθυπουργός κάλυψε τον υφυπουργό και τις ακροδεξιές απόψεις του.
Τα ερωτήματα Τσίπρα
«Είναι αυτή η επίσημης θέση της Νέας Δημοκρατίας; Απαντήστε μας!» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε αναρωτώμενος αν «είναι αυτή η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;». Ερμήνευσε μάλιστα την πολιτική πρωτοβουλία που – σχεδιασμένα μια και επρόκειτο για γραπτή ομιλία στο κοινοβούλιο – έλαβε ο Άγγελος Συρίγος σημείωνοντας ότι στόχος ήταν «να επανεκλεγεί Βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο;».
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σύνδεσε την τοποθέτηση του Α.Συρίγου ευθέως με τον πρωθυπουργό. Τόνισε μάλιστα πως «είναι συνολική γραμμή του κ.Μητσοτάκη ο οποίος από αυτό εδώ το Βήμα μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την έννοια «λαός». Ίσως επειδή έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό δεν αναγνωρίζει την έννοια «λαός»». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «αυτή είναι η μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας του κ.Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Δεν θα γίνει,όμως, και η μετάλλαξη της ίδιας της Δημοκρατίας.Θα μείνει η μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας».
Η ακροδεξιά στροφή
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς την ακροδεξιά έχει ξεκινήσει επί της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. Τότε δηλαδή που καταγράφθηκε η «μετακόμιση» στελεχών του ΛΑ.ΟΣ (Αδ.Γεωργιάδης, Μ.Βορίδης, Θ.Πλεύρης) ενώ ολοκληρώθηκε επί της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδίως μάλιστα την περίοδο που η Ν.Δ θέλησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Με βάση αυτά στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η από τότε η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «όμηρος» του συγκεκριμένου πολιτικού ακροατηρίου, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει με άλλους τρόπους μετά την «στροφή 180 μοιρών» που έκανε υιοθετώντας ως κυβέρνηση την συμφωνία Ελλάδας –Βόρειας Μακεδονίας. Στο έδαφος αυτό πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζονται παρεμβάσεις όπως αυτή του Άγγελου Συρίγου. Εκτιμώντας ότι ανάλογα φαινόμενα θα δούμε και στην συνέχεια, μια και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.
Η Ν.Δ κινείται στα άκρα της Δεξίας, δήλωσε ο Νίκος Φίλης
Μόνιμη δυσανεξία στη δημοκρατική μεταπολίτευση
Όσον αφορά το περιεχόμενο της παρέμβασης του υφυπουργού Παιδείας, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμήθηκε ως μία προσπάθεια να γραφθεί ξανά η ιστορία της μεταπολίτευσης.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Επισήμανε ότι ο Α.Συρίγος «έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974».
Ανάλογη ήταν η ανάλυση που έκανε αμέσως μετά την ομιλία Συρίγου στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «όλα αυτά που είπε (σ.σ ο Α.Συρίγος) για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν μία στρατηγική -την οποία επί τρία χρόνια εδώ μέσα ακούμε- ουσιαστικής αναθεώρησης του δημοκρατικού και κοινωνικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης ανεξάρτητα κυβερνήσεων και ανεξάρτητα της πορείας των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων αυτής της πεντηκονταετούς περιόδου».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Αχτσιόγλου για Power Pass: ‘”Φουλ απάτη pass” του κ. Μητσοτάκη
Για απάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα ποσά επιδότησης από το Power Pass έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας ότι τα 600 ευρώ ήταν μια “δήθεν επιδότηση” για το ρεύμα.
Η απογοήτευση πολλών πολιτών από τα ποσά που έλαβαν από το Power Pass προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της βουλευτή Επικρατείας τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως “φουλ απάτη pass” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σημείωσε δε, ότι τα 600 ευρώ ήταν μια δήθεν επιδότηση για το ρεύμα και ότι μεσοσταθμικά η επιδότηση είναι στα 17 ευρώ ανά μήνα.
“1. Εντελώς εκτός οποιασδήποτε επιδότησης μένουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά ή το 40% όσων ισχυριζόταν η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει.
2. Στα 2,5 εκατ. δικαιούχους που τελικά λαμβάνουν επιδότηση (εκ των 4,2 εκατ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα υποστήριζε), μοιράζονται 260 εκατ. για 6 μήνες. Πρόκειται για μεσοσταθμική επιδότηση των 17 ευρώ/μήνα.
Και όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες έχουν πληρώσει ήδη λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω.
Με λίγα λόγια, αφού έχει συντελεστεί μία αφαίμαξη χιλιάδων ευρώ σε κάθε νοικοκυριό εδώ και πολλούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τώρα ως τιμητής επιστρέφοντας λίγα ευρώ σε ένα μέρος των πολιτών. Βέβαια, από την αισχροκέρδεια ούτε που του περνάει από το μυαλό να κόψει κανένα ευρώ.
Είναι προφανές ότι μετά το “fuel pass”, το “power pass” εξελίσσεται σε “φουλ απάτη pass” του κ. Μητσοτάκη. Ας γνωρίζει όμως ότι αυτό το “pass” εξαπάτησης δεν περνά πουθενά.
ΥΓ: Όσο για τα 20 εκατ. που το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει πανηγυρικώς ότι θα διαμοιράσει στο μέλλον στους πολίτες, να μην παραλείψουμε να τους ευχαριστήσουμε για τη γενναιοδωρία τους”, ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.