Τιμή στη Μάρω Δούκα για την προσφορά της

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Στη Μάρω Δούκα για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του 2019, μια απόφαση της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που κανένας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Η μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας, πολυβραβευμένη και αγαπημένη του κοινού, τάραξε ακόμα μία φορά τα νερά με το τελευταίο της μυθιστόρημα «Πύλη εισόδου». «Με τη μακροχρόνια και πλούσια προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, η Μάρω Δούκα υπηρετεί επάξια το ατομικό και το συλλογικό στοιχείο, ψηλαφώντας σε βάθος τις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές εκφάνσεις της εκάστοτε εποχής, χτίζοντας σύνθετους και μεστούς χαρακτήρες, ενσωματώνοντας νεωτερικές αφηγηματικές τεχνικές, κατορθώνοντας εν τέλει να αποτυπώσει, με εφαλτήριο το κληροδότημα των μεταπολεμικών γενιών, το στίγμα της Μεταπολίτευσης» τονίζει η επιτροπή.

Τα υπόλοιπα βραβεία του 2019 (για την παραγωγή του 2018) είναι:

Τιμή στη Μάρω Δούκα για την προσφορά της

 Μυθιστορήματος: κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παπαδάκη για το βιβλίο του «Ο ταχυδρόμος» (Βιλιοπωλείον της Εστίας), μιά σε πρώτο πρόσωπο αφηγηση της ιστορίας ενός ταχυδρόμου σε ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης. Στην τελική ψηφοφορία έφτασαν ο «Κόκκινος σταυρός» της Μαρίας Γαβαλά (Πόλις) και «Αδέλφια» του Γιώργου Συμπάρδη (Μεταίχμιο).

■ Διηγήματος-Νουβέλας: κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το βιβλίο «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες» (Κίχλη) και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το «Αλφαβητάρι εντόμων» (Πατάκη).

Τα διηγήματα του Δημήτρη Κανελλόπουλου επιχειρούν μια καταβύθιση στο βιωματικό παρελθόν του συγγραφέα στα χωριά της Ηλείας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τη Μεταπολίτευση του 1974. Στο «Αλφαβητάρι εντόμων» της Δήμητρας Κολλιάκου άνθρωποι διασταυρώνονται με έντομα σε 24 ιστορίες, διαγωνίως καφκικές και δεμένες μεταξύ τους. Συμπεριλήφθηκε στην τελική ψηφοφορία το βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου «Χαμηλή βλάστηση. Θάμνοι, πόες και μπονσάι» (Κίχλη).

■ Ποίησης: κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για την «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (Πατάκης). Μια σύνθετη συλλογή που βασίζεται στην ώσμωση του ποιητικού και του πεζού λόγου, στη συνύφανση του ποιητικού λυρισμού με το δοκίμιο και τον φιλοσοφικό στοχασμό και στη συνύπαρξη του πρωτότυπου ποιητικού λόγου με μεταφρασμένα ποιήματα του 20ού αιώνα. Συμπεριλήφθηκαν στην τελική ψηφοφορία το «Φτηνό κρεβάτι» του Δημήτρη Αθηνάκη (Πόλις) και «Εβδομος όροφος» Νίκου Σταυρόπουλου (Το Ροδακιό).

 Δοκιμίου – Κριτικής: κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του «Η κίνηση του εκκρεμούς. Ατομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017» ( Πόλις). Συμπεριλήφθηκε στην τελική ψηφοφορία το βιβλίο της Αλεξάνδρας Σαμουήλ, «Πάντα αριθμώ διέταξας: Αναλογία, αριθμολογία και ποίηση» (Μελάνι).

■ Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ. Ζ. Κοπιδάκη για το βιβλίο τους «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία» (1889-1890) (Καστανιώτης). Συμπεριλήφθηκαν στην τελική ψηφοφορία τα βιβλία του Μιχάλη Γελασάκη «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής» (Αγρα), «Στ’ αμπέλια» του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Πόλις) και «Ο αρχηγός. Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου» του Δημήτρη Ψαρρά (Πόλις).

■ Το Ειδικό Βραβείο σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης).

■ Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε ομόφωνα στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νησίδες» και «Συριανά Γράμματα» για τη συμβολή τους στη διάδοση, την προαγωγή και τη συζήτηση της λογοτεχνίας.