Τιμή ρεύματος ανά εταιρεία: Πόσο αυξήθηκε η κιλοβατώρα. Πόσο θα πληρώνουν οι καταναλωτές με παραδείγματα — “Ψαλίδι” σε ψώνια, ρεύμα και διακοπές από τους Ελληνες λόγω ακρίβειας

Ποια η διαφορά μεταξύ της ηλεκτρικής ενέργειας και της ηλεκτρικής ισχύος;

Οι προμηθευτές ενέργειας ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις οι οποίες ενσωματώνουν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής σταμάτησε να αναγράφεται στα τιμολόγια, ωστόσο οι αυξήσεις της ενσωματώθηκαν.

Ειδικότερα, στη ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από 0,11 λεπτά διαμορφώνεται στα 0,486 λεπτά. Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση του παγίου, όπου για κατανάλωση τετραμήνου εκτοξεύεται στα 14 ευρώ από 5,88 για μονοφασική παροχή και 9,46 για τριφασική.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Νοικοκυριό με πάροχο την ΔΕΗ και με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 972 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται στα 0,337 λεπτά την κιλοβατώρα ο καταναλωτής θα πληρώσει 298 ευρώ. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν πλήρωνε για τις 2.000 κιλοβατώρες 220 ευρώ.

Η Elpedison υπολογίζει τη χρέωση σε 0,4956. Έτσι για 2.000 κιλοβατώρες νοικοκυριό θα πλήρωνε 991 ευρώ και θα πληρώσει με την επιδότηση 317 ευρώ.

Η NRG έχει τιμολόγια που ξεκινούν από 0.499 και φτάνουν τα 0,548. Ειδικότερα στο πρόγραμμα nrg prime με χρέωση 0,499 για τις 2.000 κιλοβατώρες καταναλωτής θα πλήρωνε 998 ευρώ χωρίς την επιδότηση και 324 ευρώ με την επιδότηση.

Η Protergia στο οικιακό MVP( ένα από τα τιμολόγια της ) για τη χρέωση ενέργειας ημέρας η τιμή είναι 0,54913. Έτσι νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 1.098 ευρώ χωρίς επιδότηση, ενώ με την επιδότηση του κράτους θα πληρώσει 424 ευρώ.

Για τις καταναλώσεις του Αυγούστου, στη WATT+VOLT, η τιμή διαμορφώνεται:

 • στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών
 • στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών
 • στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

Η εταιρεία VOLTON ανακοίνωσε τιμολόγια στα επίπεδα των 0,56 ευρώ.

Η εταιρεία ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε χρέωση με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις Αυγούστου, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

 • 337 ευρώ/μεγαβατώρα για κύριες/μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
 • 377 ευρώ/μεγαβατώρα για δικαιούχους ΚΟΤ.
 • 300 ευρώ/μεγαβατώρα για εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά κ.λπ.).
 • 337 ευρώ/μεγαβατώρα για αγρότες και αγροτικά τιμολόγια.
 • 250 ευρώ/μεγαβατώρα για βιομηχανικούς καταναλωτές.
 • Στο φυσικό αέριο για τους εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

 

“Ψαλίδι” σε ψώνια, ρεύμα και διακοπές από τους Ελληνες λόγω ακρίβειαςΦωτογραφίες | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει νέα μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην επιχειρηματικότητα.

Διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών, αλλά και οι απόψεις για τα αίτιά της, όπως και για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Επισημαίνουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

 1. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα, λόγω της ακρίβειας. Το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
 2. Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53,3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26,8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
 3. Το 66,5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32,1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
 4. Το 83,3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στη χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
 5. Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45,2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
 6. Όσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια, δεδομένων των συνθηκών.
 7. Το 49,3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45,3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο.

Παράλληλα, το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.

 1. Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass 2, με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 58,3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.

Για τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:

«Με τη νέα μας έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll αποδεικνύεται ότι έχει αλλάξει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όταν το 83,7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων -μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά-, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια προκαλεί ανησυχία ότι το 66,5% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί -αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Ενισχύεται έτσι η επίσημη θέση του Επιμελητηρίου μας ότι πλέον πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και που είναι κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των τιμών, τόσο σε ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα».