Τιμές φαρμάκι! Αναλυτικά πού είναι ακριβότερη η Ελλάδα από την Ε.Ε. – Εξερράγη… ξανά το δημόσιο χρέος! Πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τιμές φαρμάκι! Αναλυτικά πού είναι ακριβότερη η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ το επίπεδο τιμών για αγαθά και υπηρεσίες το 2020 στη χώρα μας αντιστοιχούσε στο 85,8% του μέσου όρου της ΕΕ.

Έχουμε στην Ελλάδα χαμηλότερο κόστος ζωής από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υψηλότερο από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα έχουμε τις υψηλότερες τιμές τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο τιμών για αγαθά και υπηρεσίες αντιστοιχούσε το 2020 στο 85,8% του μέσου όρου της ΕΕ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το 2019, όταν ανερχόταν στο 86,3%. To επίπεδο τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όμως, ανερχόταν στα 173% του μέσου όρου της ΕΕ, με το χαμηλότερο κόστος να έχει η Ρουμανία (45,9%).

Γολγοθάς!

Βέβαια οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, καθώς αν η σύγκριση γίνει με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση για την Ελλάδα είναι χειρότερη, αφού οι Έλληνες έχουν πολύ χαμηλότερο εισόδημα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης είναι το Μονακό, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, η Ιρλανδία και η Ελβετία με πάνω από 75.000 € κατά κεφαλή ΑΕΠ, ενώ οι φτωχότερες χώρες είναι η Αλβανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία με κάτω από 5.000 € κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Η Ελλάδα με κατά κεφαλή ΑΕΠ 17.940 € βρίσκεται στην 28η θέση μεταξύ 48 ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πλουσιότερες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία με πάνω από 50.000 € κατά κεφαλή ΑΕΠ, η φτωχότερη χώρα είναι η Βουλγαρία με κάτω από 10.000 € κατά κεφαλή ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η χαμηλότερη θέση. Στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι προτελευταία μεταξύ 19 χωρών, με τελευταία τη Λετονία.

Πού είναι ακριβότερη και πού φθηνότερη η Ελλάδα

Κοντά ή πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ ήταν το 2020 το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα για

 • είδη ρουχισμού και υπόδησης (97% και 102,7%, αντίστοιχα),
 • ηλεκτρονικά είδη (105,8%),
 • τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (103%),
 • έπιπλα (98,8%),
 • αλκοόλ, καπνό και οινοπνευματώδη ποτά (96,8%),
 • οικιακές συσκευές (94,2%) και
 • προσωπικό μεταφορικό εξοπλισμό (92,3%).

Χαμηλότερες σε σχέση με την ΕΕ ήταν οι τιμές:

 • των μεταφορικών υπηρεσιών (75,2%),
 • των εστιατορίων και ξενοδοχείων (86,7%) και
 • της ενέργειας (86,2%).

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χώρες

Οι φθηνότερες χώρες στην ΕΕ ήταν το 2020 η Ρουμανία (55%), η Βουλγαρία (56%) και η Πολωνία (58%), ενώ οι ακριβότερες η Δανία (141%), η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο (136% και οι δύο), η Σουηδία (130%) και η Φινλανδία (126%). Το κόστος ζωής στη Δανία είναι σχεδόν τριπλάσιο από της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Οι μεγαλύτερες διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία και εστιατόρια και κυμάνθηκαν από 46% του μέσου όρου στη Βουλγαρία έως 154% στη Δανία. Οι δεύτερες μεγαλύτερες αποκλίσεις σημειώθηκαν στο αλκοόλ και τον καπνό, με τις τιμές να κυμαίνονται από το 61% στη Βουλγαρία έως το 187% στην Ιρλανδία.

Τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ήταν φθηνότερα στη Ρουμανίας (66% του μέσου όρου της ΕΕ)  και ακριβότερα στη Δανία (129%). Στα ρούχα, οι διαφορές των τιμών ήταν σχετικά μικρότερες και κυμάνθηκαν από το 73% στην Ουγγαρία έως το 130% στη Δανία.

 

Εξερράγη… ξανά το δημόσιο χρέος! Πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ!

Εξερράγη… ξανά το δημόσιο χρέος! Πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το δημόσιο χρέος προκαλεί ίλιγγο, αγγίζοντας το 230% του ΑΕΠ, τροφοδοτούμενο από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τον αυξημένο δανεισμό!

Και νέα έκρηξη κατέγραψε το δημόσιο χρέος της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας το 230% του ΑΕΠ, τροφοδοτούμενο από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τον αυξημένο δανεισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε σε επίπεδα άνω των 380 δισ. ευρώ και έχει βάλει πλώρη για τα 400 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας στο τέλος του Μαρτίου 2021 εκτοξεύτηκε στα 380,80 δισ. ευρώ, ή στο 229,6% του ΑΕΠ, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται η αύξηση του δημοσίου χρέους σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα και ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα στήριξης

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 αυξήθηκε κατά 18,97 δισ. ευρώ, το χρέος, που αντανακλά τον αυξημένο δανεισμό του δημοσίου, που προκάλεσαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, το χρέος αυξήθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο κατά 6,79 δισ. ευρώ, λόγω των νέων εκδόσεων ομολόγων.

Η αύξηση του δημοσίου χρέους θα ήταν ταχύτερη, εάν το δημόσιο δεν διέθετε από το 2018 ισχυρό ταμειακό απόθεμα, πάνω από 35 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό ένα τμήμα έχει δαπανηθεί, αλλά είναι άγνωστο πόσο, όπως είναι και άγνωστο το ακριβές τμήμα των ταμιακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, από το σύνολο του χρέους, 380,80 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 244,3 δισ. ευρώ, προέρχεται από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ).

Η ονομαστική αξία των ομολόγων που κυκλοφορούν στις αγορές ανέρχονται σε 74,28 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εντόκων γραμματίων που ανακυκλώνονται ανά τρίμηνο, εξάμηνο και έτος είναι 12,2 δισ. ευρώ.

Επίσης στο χαρτοφυλάκιο του χρέους υπάρχουν ακόμη, «λοιπά δάνεια από το εξωτερικό» ύψους 10,8 δισ. ευρώ ύψους, καθώς και άλλα μικρότερης αξίας δάνεια όπως από την Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

 • Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18-20 δισ. ευρώ.
 • Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ.
 • Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 33 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους υπολογίζονται επί του συνολικού χρέους και όχι μόνο στο τμήμα του χρέους Γενικής Κυβέρνησης.

Δείτε τον πίνακα