Τη δραστηριότητα της Intellexa «παρακολουθεί» ο ξένος Τύπος — Γ. Κατρούγκαλος για δηλώσεις Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα

Το Politico «τσαλακώνει» το αφήγημα του Γ. Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ● Με επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου 24 δημοσιογράφοι, τόσο Ελληνες όσο και ανταποκριτές ξένων μέσων, ζητούν να ελεγχθούν οι συσκευές τους για το ενδεχόμενο παράνομης παρακολούθησης.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται λες και το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν υπάρχει, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που ασχολούνται με αυτό αλλά και την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό Predator και που όλως παραδόξως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ελέγξει ακόμα.

Σε κείμενο της ισραηλινής «Χααρέτζ» γινόταν λόγος για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα και την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών, για την αλλαγή των γραφείων της στην Αθήνα αλλά και για το γεγονός ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα δίκτυο εταιρειών που είναι σκορπισμένο σε διάφορες χώρες του πλανήτη και το οποίο ειδικεύεται στην εμπορία τέτοιου είδους λογισμικών παρακολούθησης.

Με το θέμα ασχολήθηκε και το ιρλανδικό ΜΜΕ Currency, εστιάζοντας την έρευνά του στο ιρλανδικό κομμάτι της Intellexa καθώς και στο σκάνδαλο των υποκλοπών που απασχολεί την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία από τις πιο «αμφιλεγόμενες» εταιρείες στον χώρο, κάνοντας επίσης λόγο για τις εμπορικές συναλλαγές της με αυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα το Politico έβαλε κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης σε λίγες μέρες της επιτρόπου για τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, και υπό την ανακοίνωση νέας ευρωπαϊκής Πράξης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Οικονόμου είχε χαιρετίσει τη συγκεκριμένη Πράξη, αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε αυτή έχοντας εν πολλοίς στον νου τους και την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η κ. Γιούροβα διευκρίνισε πριν από λίγες μέρες πως η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν δυο στοιχεία που ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή την πρόταση.

Το Politico από την πλευρά του, αφού υπενθύμισε τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε πολλά διεθνή ΜΜΕ που κλήθηκαν να καλύψουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, σημείωνε μεταξύ άλλων πως «μετά από εβδομάδες κατηγοριών κατά διεθνών ΜΜΕ περί συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και απειλών κατά Ελλήνων δημοσιογράφων με διώξεις και καταδίκες, η Αθήνα ξαφνικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος της ελευθερίας του Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε υποκριτικά ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ελευθερία του Τύπου, μια νέα σειρά κανόνων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που χθες 24 δημοσιογράφοι, τόσο Ελληνες όσο και ανταποκριτές ξένων μέσων που εργάζονται στην Ελλάδα, έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας να ελεγχθούν οι συσκευές τους για το ενδεχόμενο παράνομης παρακολούθησής τους μέσω κακόβουλου λογισμικού.

Γ. Κατρούγκαλος για δηλώσεις Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα

Κατρούγκαλος: Ο βανδαλισμός στην Αγία Σοφία απαιτεί άμεση και ισχυρή  αντίδραση

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση εκ μέρους του Ερντογάν του προσφυγικού-μεταναστευτικού και επισήμανε ότι είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής προπαγάνδας και η υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μην δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτη.

Σε συνεντεύξεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς Kontra Channel και ΕΡΤ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γ. Κατρούγκαλος καταδίκασε ως απαράδεκτες και  προκλητικές τις δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ. Τόνισε ότι απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα και οποιαδήποτε απειλή παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες. Πρόσθεσε επίσης ότι αναγκαίο είναι να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν οι λιγότερο ή περισσότερο θετικές δηλώσεις των εταίρων μας.

Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων του Ιουνίου 2019 και παράλληλα να μην παραχωρήσει “δωρεάν” την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά να τη συνδέσει με τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι η Τουρκία που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής προπαγάνδας και η υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μην δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκικό, ελληνοτουρκικό θέμα με αποτέλεσμα να εκτίθεται η Ελλάδα διεθνώς και να μην έχουμε τη στήριξη που έπρεπε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας.

Η έλλειψη θεσμικών ελέγχων, οι συνεχείς αντιφάσεις ή και ψευδολογίες κυβερνητικών στελεχών εκθέτουν συχνά τη χώρα στο εξωτερικό, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.