Συγκριτική παρουσίαση με τις πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ
H κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να συσκοτίσει την εγκληματική πολιτική της, έριξε στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης τη γραμμή να «λανσάρουν» στο «πόπολο» τη θεωρία ότι οι εκατόμβες νεκρών που θρηνεί καθημερινά ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, πλήττονται και οι αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ, ακόμα και η ιμπεριαλιστική Γερμανία.
Όμως, η κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ είναι τελείως διαφορετική. Δεν πλήττονται πια από εκατόμβες νεκρών, όπως στο παρελθόν (κορυφαίο παράδειγμα το Μπέργκαμο της Ιταλίας), και όπως συμβαίνει και πάλι στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό που γίνεται σε ευρεία έκταση σε αυτές τις χώρες, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και στο χειρισμό του εμβολιασμού και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ασκήθηκε χέρι-χέρι με τη σκοταδιστική εγκληματική πολιτική του ιερατείου.
Αρκεί μια σύγκριση των επίσημων στοιχείων του τελευταίου χρονικού διαστήματος για να κάνει σκόνη τη βρόμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «πετσωμένων» ΜΜΕ. Οι πίνακες που ακολουθούν περιλαμβάνουν στοιχεία από το Worldometer και από τον ΕΟΔΥ, αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών για την περίοδο από τις 22 Οκτώβρη μέχρι τις 4 Νοέμβρη σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών στις έξι χώρες καταγράφεται στους έξι πίνακες που ακολουθούν.
Στον Πίνακα 7 καταγράφονται οι πληθυσμοί των έξι χωρών και η σχέση που έχει ο πληθυσμός κάθε χώρας με τον πληθυσμό της Ελλάδας, ο οποίος λαμβάνεται ως μονάδα μέτρησης. Π.χ. ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι 7,74 φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας κ.ο.κ. Αυτές οι χώρες, άλλωστε, είναι οι πολυπληθέστερες της ΕΕ.
Στον Πίνακα 8 καταγράφεται ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και νεκρών και στις έξι χώρες και στον Πίνακα 9 ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και νεκρών στις πέντε πολυπληθείς ευρωπαϊκές χώρες, με αναγωγή στον πληθυσμό της Ελλάδας.
Ο τελευταίος Πίνακας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: μόνο η χώρα μας πλήττεται σφοδρά στο τέταρτο κύμα από την πανδημία του κοροναϊού.
Με αναγωγή στον πληθυσμό της Ελλάδας, η Γερμανία έχει κάτι λιγότερο από 9 νεκρούς κατά μέσο όρο την ημέρα, η Γαλλία κάτι λιγότερο από 5, η Ιταλία κάτι λιγότερο από 7, η Ισπανία 8, η Βρετανία λιγότερους από 27, όταν η Ελλάδα ξεπερνά κατά τι τους 45 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο! Μιλάμε για αβυσσαλέες διαφορές, ακόμη και με τη Βρετανία!
Ακόμα και στον μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, η χώρα μας έχει πολλαπλάσια από τις υπόλοιπες (με εξαίρεση τη Βρετανία). Η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλάσια κρούσματα από τη Γερμανία, σχεδόν πενταπλάσια από τη Γαλλία, σχεδόν εξαπλάσια από την Ιταλία, σχεδόν εννιαπλάσια από την Ισπανία! Αν σκεφτούμε ότι σ’ αυτές τις χώρες οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τη χώρα μας (εμείς εδώ ακόμα καθόμαστε έξω), τα πράγματα γίνονται πιο τραγικά.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα. Τι περιμένει την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα εργαζόμενα στρώματα, γιατί οι αστοί μια χαρά έχουν μάθει να προφυλάσσονται (αυτοί ούτε δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, ούτε «παστώνονται» στο μετρό και στα λεωφορεία, αστικά και εταιρικά, ούτε μένουν σε συνθήκες «εφτά νομά σ’ ένα δωμά»). Αν θέλουμε να σταματήσουμε την κατηφόρα και ν’ αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα, πρέπει να κάνουμε υπόθεσή μας την αντιμετώπιση της πανδημίας και να στρατευθούμε στην υπόθεση του καθολικού εμβολιασμού του λαού μας.

Σκούρα είναι τα πράγματα με τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε αδιέξοδο και να μεταθέτει για το 2022 τις ανακοινώσεις για τη νέα κλίμακα που θα υπολογίζει με ενιαίο τρόπο τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την αξία και την τιμή ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Με βάση τον σχεδιασμό, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει εξαίρεση, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο, ενώ εξετάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.
Αυτά θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον καινούργιο φόρο στα ακίνητα που θα συζητηθεί με τους δανειστές στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση (13η) του Ιανουαρίου και για το οποίο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να ακούγεται εύκολο όμως στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί σε χαρτί. Η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με τον νέο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη γόρδιο δεσμό, που έχει να κάνει με την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα, καθώς, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022.
Οι βασικές αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:
■ Κατάργηση του καθεστώτος για τον τρόπο και τα κλιμάκια υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως 1,15% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.
■ Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι εκπτώσεις στον τελικό λογαριασμό για το κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
■ Διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για 68.542 επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται για τη χρήση του 2021 σε 494,197 εκατ. ευρώ. Στα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰, ενώ για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
■ Διατήρηση των μειώσεων 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
■ Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.
Μάριος Χριστοδούλου