Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθήνας — ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθήνας

Κρίσιμη συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη  

Ολοκληρώνονται σήμερα οι βολιδοσκοπήσεις με τους υποψηφίους, ενώ αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι άτυπες επαφές, συνεννοήσεις και βολιδοσκοπήσεις ώστε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει αύριο Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το πλήρες στίγμα του για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Η Π.Γ αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το σύνολο των υποψηφίων περιφερειαρχών αλλά και για τον υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας, επιλογή με ευρύτερη πολιτική σημασία.

Έτσι λοιπόν σήμερα αναμένεται να υπάρξει μία συνάντηση ανάμεσα σε τετραμελές κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, Νίκο Παππά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται κοινό έδαφος για την στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Θυμίζουμε ότι η στήριξη στον Νίκο Παππά είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στις 9 Απριλίου. Έκτοτε όμως έχουν υπάρξει καταλυτικές εξελίξεις λόγω των εθνικών εκλογών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας μετά την παραίτηση του προέδρου του. Η συνάντηση αυτή από μόνη της πάντως δεν διαφαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο, αφού στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας έχουν κατατεθεί ακόμη 5 προτάσεις για υποψηφίους (Κ.Ζαχαριάδης, Ν.Φίλης, Κ.Τσουκαλάς, Ο.Μπαλαούρα και Π.Φιλίππου). Πάντως η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για απεύθυνση στον Νίκο Παππά που λήφθηκε δια πλειοψηφίας, δείχνει πως εφόσον ο πρώην μπασκετμπολίστας ενδιαφέρεται να «κατέβει» υποψήφιος είναι μια από τις κυρίαρχες επιλογές που θα συζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Σημείωσε πως «η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει εδώ και 3 μήνες να στηρίξει μια προσπάθεια που θα γινόταν με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο ανατροπής προφανώς διευρυμένο με πολλούς άλλους χώρους. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα εξουσίας είναι υποχρεωμένος να συζητήσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση. Η συζήτηση με το Νίκο Παππά θα ολοκληρωθεί άμεσα και σάς βεβαιώ ότι η υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κλείσει επιτυχημένα στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα. Στόχος είναι ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Δήμου Αθήνας, που θα αμφισβητήσει δηλαδή τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη».

Συνολικά ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «οι προσωπικότητες στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν έναν πιο αυτόνομο λόγο, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν ένα πρόγραμμα που να μπορούμε να το στηρίξουμε και να μας εκφράζει. Η υποψηφιότητα του κ. Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής, είναι μια τέτοια υποψηφιότητα. Δεν είναι κομματική αλλά μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, η οποία όμως συνδέεται με βασικά προτάγματα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία, η ορθή διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη όλων των περιοχών αλλά και η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων. Και πρέπει να τονίσω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία και η προστασία των δημοσίων αγαθών από τις αυτοδιοικητικές αρχές και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά».

Επίσης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστούν και οι στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε τρείς περιφέρειες της χώρας όπου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει του υποψηφίους της επιλογής του. Όπως προαναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια της Αθήνας στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία, τον Θόδωρο Γαλιατσάτο στο Ιόνιο, την Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία, τον Απόστολο Γκλέτσο στην Στερεά, την Χρύσα Καραγιάννη στο Νότιο Αιγαίο, τον Γιάννη Στέφο στην Ήπειορ και τον Μανώλη Μάκαρη στην Πελοπόννησο.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών από την κυβέρνηση ΜητσοτάκηΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών κατηγορεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

«Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν ότι ένας εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, εξακολουθεί να απολαμβάνει την απόλυτη προστασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ειδικότερα αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι: «Σύμφωνα με την ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, τον Οκτώβριο του 2021 δρομολογήθηκε η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Λαβράνου, που είχαν δεσμευτεί νωρίτερα μέσα στο 2021 για σοβαρά φορολογικά αδικήματα. Η αποδέσμευση έγινε με προσωπική απόφαση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω προϊστάμενος της ΥΕΔΔΕ φέρεται να συνέταξε μόνος του και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το έγγραφο που αναιρούσε τη σχετική έκθεση των υφισταμένων του και αρμοδίων εφοριακών. Επιπλέον, σύμφωνα με την ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, η εταιρεία Krikel, εν μέσω των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έλαβε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 8,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της νέας σύμβασης σύνδεσης του συστήματος TETRA, με αποτέλεσμα το 2022 να καταγράψει αύξηση τζίρου κατά 480%!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ενώ αποκαλύπτονται όλα αυτά, κυβέρνηση και ΑΑΔΕ τηρούν σιγή ιχθύος συνεχίζοντας την επιχείρηση συγκάλυψης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι δεν θα σταματήσει να ζητά να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή«που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».