Την αγορά F-16 Viper έναντι των F-35 εξετάζουν Τουρκία και ΗΠΑ — Οσμάν Καβαλά: Η κράτησή μου συντηρεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν

Την αγορά F-16 Viper έναντι των F-35 εξετάζουν Τουρκία και ΗΠΑ

Η Τουρκίαβρίσκεται σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείεςγια την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο πρόγραμμα των F-35, δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έχοντας αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 καθώς επέμεινε στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού σύστημας S-400 κόντρα στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει επιμείνει για ανταλλάγματα προτείνοντας η ίδια στην διακυβέρνηση Μπάιντεν την αγορά των F-16 -κάτι που ο Ερντογάν έρχεται, ωστόσο, να παρουσιάσει ως αμερικανική πρόταση στο σύνηθες πλαίσιο «ανατολίτικου παζαριού».

Η Άγκυρα κατέθεσε νωρίτερα τον Οκτώβριο πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της αμερικανικής κατασκευάστριας Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη τους.

Μιλώντας σήμερα, Κυριακή, στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του για επίσκεψη στη Δυτική Αφρική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο περί αμερικανικής πρότασης και εν εξελίξει συνομιλίες επ’ αυτής, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Έχει γίνει μία πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων εκ μέρους μας για τα F-35 και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυτή την πρόταση ως αντάλλαγμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Και ως προς αυτό, είπαμε ότι θα προβούμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ανταποκριθούμε στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα νέα F-16 θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρκικού στόλου.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, αλλά οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τα αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

Επιμένει ο Ερντογάν για νέα συστοιχία S-400

Η συνεργασία δεκαετιών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει περιέλθει σε πρωτοφανή κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια σε πολυάριθμα μέτωπα -ο πόλεμος της Συρίας, η προσέγγιση της Άγκυρας με την Μόσχα, η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το σκάνδαλο με την τουρκική τράπεζα Halkbank, καθώς και η καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα πυροδότησε επίσης την επιβολή κυρώσεων, με την Ουάσινγκτον να βάζει σε «μαύρη λίστα» τον Δεκέμβριο του 2020 την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους της.

Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία ενάντια στην αγορά επιπλέον ρωσικών όπλων, ωστόσο ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν υπαναχωρεί από την πρόθεση αγοράς και δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Ρωσία, κίνηση που σαφώς θα βάθαινε ακόμη περισσότερο το ρήγμα με την Ουάσινγκτον.

Την πρόθεσή του κατέστησε, άλλωστε, σαφή και κατά τη συνάντηση «κορυφής» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ερυθράς Θάλασσας στα τέλη Σεπτεμβρίου, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο ότι επιθυμεί τη συνέχιση και διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία ανεξαρτήτως των αμερικανικών αντιρρήσεων.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνήθη άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά» είπε ο Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο σε μία προφανή αναφορά στις ΗΠΑ για να προσθέσει:

«Τους δώσαμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη απάντηση. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να κάνουμε πίσω μετά τα βήματα που έχουμε κάνει. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας» ανέφερε.

«Εχθρικό» το Κογκρέσο

Το αίτημα για τα αεροσκάφη θα «δυσκολευτεί», πάντως, να λάβει έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου τα τελευταία χρόνια το κλίμα έναντι της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει διακομματική συναίνεση στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να πιέσει με τη σειρά της περαιτέρω την Άγκυρα κυρίως στο θέμα της αγοράς νέων ρωσικών όπλων, αλλά και στο καίριο ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ηχηρό «οχι» προς την Τουρκία σχετικά με την απόκτηση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, έχει άλλωστε έλθει… προκαταβολικά διά του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις [αμερικανικών] οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400» δήλωνε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία.

 

Τουρκία – Οσμάν Καβαλά: Η κράτησή μου συντηρεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν

Ο Οσμάν Καβαλά στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2015

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας χωρίς καταδίκη, ο  εκδότης και μαικήνας Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη κράτησή του επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να δικαιολογεί τις «συνωμοσιολογικές θέσεις» του.

«Για μένα, ο αληθινός λόγος της παρατεταμένης κράτησής μου είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να συντηρήσει το μύθο μιας ξένης συνωμοσίας πίσω από τις διαδηλώσεις του Γκεζί», το μεγάλο κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων του 2013, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Οσμάν Καβαλά σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την οποία παραχώρησε από το κελί του μέσω του δικηγόρου του.

Ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που έχει γεννηθεί στο Παρίσι, παρέμεινε υπό κράτηση στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να αποφυλακιστεί».

Ο Καβαλά είχε συλληφθεί αρχικά για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Γκεζί -από το όνομα του πάρκου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν ήταν τότε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος και για κατασκοπεία.

Ο Καβαλά, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

«Αφού με κατηγορούν ότι πήρα μέρος σε μια συνωμοσία οργανωμένη από ξένες δυνάμεις, το να με απελευθερώσουν θα εξασθενούσε αυτό το μύθο και αυτό ασφαλώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συνωμοσιολογικός λόγος γύρω από τα γεγονότα του Γκεζί χρησιμεύει έκτοτε ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα οι διαδηλώσεις φοιτητών».

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

«Φαντάζομαι πως οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δική μου» λέει αναφερόμενος στις δύο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις.

Ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, είχε καταδικαστεί σε καθαίρεση και εκτοπισμό στη Γαλλική Γουιάνα στο τέλος του 19ου αιώνα, σε μια σε μεγάλο βαθμό αντισημιτική Γαλλία, πριν αποκατασταθεί το 1906.

Ο… «Τούρκος Σόρος»

Κατά την τελευταία παρουσία του σε ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου στις 8 Οκτωβρίου, ο Οσμάν Καβαλά δήλωσε -μέσω βίντεο από το κελί του- πως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν «είναι αδιανόητες».

Εντούτοις η Τουρκία έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να υποκύψει στις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαίτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά το Δεκέμβριο 2019.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου), αν ο αντιπολιτευόμενος δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

«Αν η διαδικασία επί παραβάσει ξεκινήσει και αν οι η ζημιά, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει, κριθούν υπέρτερες του πολιτικού οφέλους από την παραμονή μου υπό κράτηση, τότε ίσως έχω μια πιθανότητα να απελευθερωθώ» λέει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ερντογάν και η αγριότητα των αντιποίνων του τροφοδοτούν έκτοτε τις επικρίσεις εναντίον του καθεστώτος του.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεν έπαψε έτσι να κατηγορεί τον Καβαλά ότι έιναι πράκτορας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επονόμασε τον αντιπολιτευόμενο «ο κόκκινος δισεκατομμυριούχος» ή «ο Τούρκος Σόρος».

Πολιτικές εντάσεις

Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος διαβάζει εφημερίδες και βλέπει τηλεόραση στο κελί του, εκφράζει την ανησυχία του για τις πολιτικές εντάσεις που διακρίνει καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023.

«Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, η πανδημία προκάλεσε επίσης μια αύξηση της ανεργίας και οι μεσαίες και οι λαϊκές τάξεις είναι αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες» αναφέρει.

«Ακόμη περισσότερο, οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, κυρίως στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, μεγάλωσαν λόγω των μισθολογικών διαφορών. Όλο αυτό διαβρώνει τη λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση» επισημαίνει.

Ωστόσο, συνεχίζει, ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, «δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να χάσουν την εξουσία εξαιτίας των πολιτικών αντιπαλοτήτων ή των οικονομικών δυσχερειών. Το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής προκαλεί σ’ αυτούς εξαιρετική αναστάτωση».

Εξ ου και η συστηματικά βίαιη ρητορική του καθεστώς κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνει.

«Με κάνει να σκεφτώ αυτές τις πολιτικές φατρίες που φθάνουν στην εξουσία με μια επανάσταση και κατηγορούν πάντα την αντιπολίτευση ότι είαι αντεπαναστατική», προσθέτει εκφράζοντας την ανησυχία του επειδή βλέπει «τις πολιτικές εντάσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*