Τηλεργασία: Μειώνεται στο 20% για τον ιδιωτικό τομέα – Χιλιάδες λουκέτα απειλούν εστίαση και λιανεμπόριο – Μαύρη σιωπή για το δάσος που χάθηκε για επτά δεκαετίες

Τηλεργασία: Μειώνεται στο 20% για τον ιδιωτικό τομέα

Έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου, οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγέλλουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το 20% των υπαλλήλων που είναι σε καθεστώς τηλεργασίας.

Στο 20% διαμορφώνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο, κατ’ εφαρμογή των επικαιροποιημένων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, όπως αποτυπώθηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 33506 (Β’ 2233/29 Μαΐου 2021).

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό 20% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους που μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν για το χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Ιουνίου 2021 να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία 20% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (4.1 δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας-Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/11.03.20).

Διευκρινίζεται ότι, έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου, οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το 20% των ανωτέρω εργαζομένων.

Το χρονικό διάστημα από 01.06.2021 μέχρι 03.06.2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή των ανωτέρω ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Παράλληλα, παρατείνεται έως 30/6/2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τις αλλαγές ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Τι ισχύει για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας

Επιπροσθέτως, παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2021 η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία, που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου, από 1/6/2021 έως 30/6/2021, οφείλουν μα συμπληρώσουν και να υποβάλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το σχετικό Έντυπο (4.1 δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας-Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/11.03.20)) εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

 

Χιλιάδες λουκέτα απειλούν εστίαση και λιανεμπόριο

Οι επιδοτήσεις, τα λουκέτα, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, οι αυριανοί άνεργοι  στην εστίαση: Ώρα να μιλήσουμε για τη φοροδιαφυγή και ένα νέο πλαίσιο  λειτουργίας

Δραµατική σκιαγραφείται η κατάσταση στο λιανεµπόριο και στην εστίαση. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στο λιανικό εµπόριο δεν θα αντεπεξέλθουν στη συσσώρευση χρεών και στις ανάγκες ρευστότητας, µε αποτέλεσµα να βάλουν λουκέτο. Τεράστια προβλήµατα βιώνει και ο κλάδος της εστίασης, αφού το πολύµηνο lockdown άφησε τις επιχειρήσεις µε πληθώρα χρεών κι ενώ σηµαντικό ποσοστό τους δεν επιτρέπεται ακόµη να ανοίξει.

Καθώς η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ περιορισµένη και ο τζίρος ιδιαίτερα πτωτικός, η στήριξη της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισµένη και το µέλλον διαγράφεται ζοφερό.

«Τρεις στις δέκα κινδυνεύουν µε λουκέτο»

«Το λιανικό εµπόριο και η εστίαση κινούνται σε υποτονικά επίπεδα. Ισως είναι λίγο καλύτερα τα πράγµατα στην εστίαση, αλλά κι εκεί θεωρώ ότι από το άνοιγµα και µετά θα υπάρχει πτώση του τζίρου περίπου 50% σε σχέση µε το 2019» δήλωσε στο Documento ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Εµπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). «Βάσει στοιχείων του 2020, µεσοσταθµικά έχει χαθεί το 28% του τζίρου για την εστίαση. Για το λιανεµπόριο η µέση πτώση κατά το 2020 ανήλθε περίπου στο 8%, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι ο κλάδος πήγε καλά: καταστήµατα ένδυσης, υπόδησης και µικρά καταστήµατα είδαν πτώση που ξεπέρασε το 40%. Ειδικά για τα καταστήµατα ένδυσης και υπόδησης η µείωση του τζίρου ανήλθε περίπου στο 53%. ∆εν φαίνεται η γενική πτώση στο λιανικό εµπόριο επειδή δούλεψαν οι αλυσίδες καταστηµάτων µέσω ηλεκτρονικών καταστηµάτων, αλλά η µικρή λιανική έχει τεράστιο πρόβληµα» επισηµαίνει.

Τα λουκέτα στην εστίαση «είναι περίπου 1.000, αλλά το αποτύπωµα θα το δούµε µε το άνοιγµα του κλάδου στο 100%. Κι αυτό γιατί περίπου το 20-25% των καταστηµάτων, όσα δηλαδή έχουν κλειστούς χώρους ή είναι εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, δεν λειτουργεί». Ακόµη πιο δυσοίωνη περιγράφεται η κατάσταση στο λιανικό εµπόριο, αφού, όπως τονίζει, «η εκτίµηση είναι ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν µε λουκέτο το επόµενο χρονικό διάστηµα. Αν συµβεί αυτό, µιλάµε για αυτοκτονία. Η ανεργία θα εκτιναχτεί στα επίπεδα του 2014, όταν έφτασε στο 27%. Περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα µείνουν άνεργοι τουλάχιστον 500.000-600.000 εργαζόµενοι. Κι όλα αυτά ενώ έχουµε ένα επτάµηνο που περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει µε το χρέος που γεννήθηκε µες στην πανδηµία». Παράλληλα, το καλοκαίρι «είναι σαφές ότι θα βελτιώσει την κατάσταση. Ακόµη και πέρσι που είχαµε σηµαντική πτώση του τουρισµού σε σχέση µε το 2019 οι κλάδοι είδαν να µειώνεται η πτώση του τζίρου τους».

Ο Γ. Καββαθάς

Το λιανεµπόριο, σύµφωνα µε τον κ. Καββαθά, «δεν έλαβε καµία στήριξη εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές κι ενώ έχει στην πλάτη του το πρόβληµα των επιταγών, η πληρωµή των οποίων µετατέθηκε γιατί έχει αλλαγές εµπορευµάτων λόγω εποχικότητας. Για παράδειγµα, ένα κατάστηµα ένδυσης ή υπόδησης χρειάζεται να αλλάξει εµπορεύµατα κι ενώ οι εκπτώσεις δεν λειτούργησαν και οι ενδιάµεσες εκπτώσεις δεν πήγαν καλά. Ολο αυτό έχει δηµιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στο λιανεµπόριο. Η εστίαση εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήµατα, παρότι το 63% περίπου των δυνητικών δικαιούχων του προγράµµατος στήριξης θα λάβει το 7% του τζίρου του 2019. Ενα µέτρο όµως δεν λειτουργεί από µόνο του αν δεν συνοδευτεί από σειρά µέτρων στήριξης».

«Χάθηκαν 10,1 δισ. ευρώ»

«Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 χάθηκαν 10,1 δισ. ευρώ από τον τζίρο του χονδρικού και λιανικού εµπορίου, πτώση 8,2% σε σχέση µε το 2019. Ειδικά για το λιανεµπόριο η πτώση ήταν 8%, δηλαδή από τα 43,3 έπεσε στα 39,8 δισ. ευρώ. Τη µεγάλη πτώση του τζίρου αντιστάθµισε η µεγάλη αύξηση που είχαν σουπερµάρκετ και φαρµακεία» δήλωσε στο Documento ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας (ΕΣΕΕ).

Αναφορικά µε τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του λιανεµπορίου, όπου υπάρχουν 230.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 710.000 εργαζόµενους, ο κ. Καρανίκας σχολίασε ότι «στο άνοιγµα οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις ήρθαν από µια δύσκολη περίοδο µε πολύµηνα lockdowns. Στην πραγµατικότητα ο τζίρος ήταν µηδενικός. ∆εν τρέφαµε µεγάλες προσδοκίες ότι θα υπάρξει µια αντιστροφή της κατάστασης κι αυτό επιβεβαιώνεται. Υπάρχει ακόµη µια φανερή επιφυλακτικότητα στον κόσµο αναφορικά µε την οικονοµία αλλά και για να µη νοσήσει».

Ο Γ. Καρανίκας

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «χάσαµε το στοίχηµα του Πάσχα γιατί δεν δούλεψε η αγορά, δεν υπήρξε αναπλήρωση των απωλειών και είναι σιγανή η επαναφορά σε φυσιολογικούς ρυθµούς. Το καλοκαίρι οι ζέστες δεν ευνοούν την κανονική αγοραστική κίνηση. Χρειάζεται ένα νέο πρόγραµµα επανεκκίνησης, όπως αυτό που έχουν η εστίαση, ο τουρισµός, τα γυµναστήρια και οι παιδικοί σταθµοί. Η µετάβαση στην κανονικότητα µπορεί να κρύβει παγίδες, που για να τις αποφύγουν κλάδοι όπως ένδυση, υπόδηση και κόσµηµα –είχαν εµπορεύµατα που δεν τα πούλησαν όταν τα αγόρασαν– πρέπει να υποστηριχτούν».

Οι επιχειρήσεις που είχαν e-shop πριν από την πανδηµία «ήταν πολύ λίγες, δεν έφταναν ούτε το 17% των δικών µας µελών. Το ποσοστό πλέον έχει ξεπεράσει το 25%, αλλά κάποιοι το κάνουν άτσαλα, γιατί είναι σαν να χρηµατοδοτείς ένα νέο κατάστηµα. Πάντως όσοι ήταν έτοιµοι να ανταποκριθούν σε αυτό τον τοµέα κατάφεραν να αναπληρώσουν σε ένα βαθµό τις απώλειες» εξηγεί.

Σύµφωνα µε τον κ. Καρανίκα, «δεν µιλάµε για λουκέτα το καλοκαίρι, αλλά για µια προσπάθεια ανασυγκρότησης του κλάδου. Επειδή η κατάσταση είναι ρευστή η αποσωλήνωση της αγοράς από τα µέτρα στήριξης πρέπει να γίνει µε ταυτόχρονη ενίσχυση των κλάδων που έχουν πρόβληµα. Αν δεν γίνει αυτό και η υγειονοµική κρίση δεν εξελιχτεί όπως την περιµένουµε το φθινόπωρο, υπάρχει περίπτωση να πάµε προς τα πίσω». Οι πιο µικρές επιχειρήσεις «θα έχουν πρόβληµα την επόµενη ηµέρα, γιατί στην αρχή µεγάλο µέρος τους δεν ενισχύθηκε αλλά και εξαιτίας της ψηφιακής µετάβασης της οικονοµίας που γίνεται αναγκαστικά λόγω της πανδηµίας και τις αφήνει πίσω».

«Εχουν συσσωρευτεί απίστευτα χρέη»

«Το επίδοµα εκκίνησης θα δοθεί τέλη Ιουνίου, ενώ η εστίαση έµεινε απέξω και από το επίδοµα ειδικού σκοπού. Ετσι, η ρευστότητα των µαγαζιών είναι πάρα πολύ χαµηλή. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά κάλυψε τα πάγια έξοδα που έτρεχαν και τα έξοδα διαβίωσης, αφού οι µαγαζάτορες δεν πήραν τα 534 ευρώ όπως όλοι» ανέφερε στο Documento ο Τηλέµαχος Νικολετάτος, πρόεδρος του συντονιστικού καταστηµάτων Καισαριανής. «Η αγορά έχει διαταραχτεί απίστευτα. Για παράδειγµα υπάρχει τροµερή έλλειψη σε µπίρες, οι οποίες –ανάλογα τη µάρκα– χρειάζονται τέσσερις µε οκτώ εβδοµάδες για να παρασκευαστούν, ενώ η κυβέρνηση έδωσε δέκα ηµέρες περιθώριο για το άνοιγµα. Γενικότερα, η αντιµετώπιση στην εστίαση ήταν γεµάτη πασαλείµµατα και ανακοινώσεις της τελευταίας στιγµής» επισηµαίνει.

Παράλληλα, «ο τζίρος ήταν µηδενικός το τελευταίο εξάµηνο. Τεράστιο ζήτηµα υπάρχει και µε το ότι δεν µπορεί να βρεθεί προσωπικό. Οσοι δεν µπόρεσαν να µπουν σε αναστολή αναγκάστηκαν να απορροφηθούν σε οποιοδήποτε θέση εργασίας βρήκαν. Εχω εδώ και σαράντα ηµέρες αγγελία για ψήστη µε 1.200 ευρώ καθαρά και δεν χτυπάει το τηλέφωνο» υπογραµµίζει.

Ο Τηλ. Νικολετάτος

Ζήτηµα έγκειται επίσης και µε το ότι «πολλά µαγαζιά κάνουν ψώνια ηµέρας που παλιά δεν έκαναν, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουν βάθος στη δυνατότητα αγοράς. Ηδη έχουν συσσωρευτεί απίστευτα χρέη στους προµηθευτές και στην εφορία που σε λίγο θα πρέπει να πληρώσουµε δόσεις εξαιτίας της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ πολλοί έχουν πρόβληµα µε τις ηλεκτροδοτήσεις: η ∆ΕΗ έστελνε υπέρογκους λογαριασµούς έναντι όταν τα καταστήµατα ήταν κλειστά και αν δεν πληρώνονταν χάνονταν και οι παλιές δόσεις. Γεγονός εκβιαστικό. Εκεί το κράτος λειτούργησε πολύ άσχηµα» αναφέρει.

Αναφορικά µε τα λουκέτα, επισηµαίνει ότι «ο αριθµός τους είναι απροσδιόριστος διότι πολλές επιχειρήσεις ξενοίκιασαν αλλά δεν κατέθεσαν τον ΑΦΜ, αφού περιµένουν µήπως και σώσουν τα χρέη ή βγει κάποια ρύθµιση. Εχουν κλείσει ήδη όµως µεγάλα ονόµατα αλλά και µικρότερα µαγαζιά. Πολύ µεγάλο πρόβληµα έχουν επίσης τα µαγαζιά που έχουν µόνο εσωτερικό χώρο, αλλά και αυτά που πραγµατοποιούν εκδηλώσεις».
«Μια τάση που υπάρχει» τονίζει, «δικαιολογηµένη θεωρώ, είναι ότι στις νέες θέσεις εργασίας παρατηρείται πτωτική τάση στους µισθούς, γεγονός που καθρεφτίζει την αβεβαιότητα και τη δυσκολία ρευστότητας. Αλλωστε στα µαγαζιά αφεντικό είναι ο πελάτης. Αν το αφεντικό δεν έχει λεφτά ή φοβάται να βγει, αυτό αποτυπώνεται και στους µισθούς των µαγαζιών».

Βασίλης Ανδριανόπουλος

 

Μαύρη σιωπή για το δάσος που χάθηκε για επτά δεκαετίες

Φωτιά στον Σχίνο: Εβδομήντα χρόνια θα κάνει για να επανέλθει το δάσος στα  Γεράνεια | Έθνος

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Documento στα Γεράνεια Ορη. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, από το βράδυ της 19ης Μαΐου μέχρι την 24η του μηνός, περίπου 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους και καλλιεργειών στα σύνορα των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου έγιναν στάχτη.

Το δάσος που εκτεινόταν από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος του παρελθόν, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επτά ολόκληρες δεκαετίες, εφόσον δεν παρέμβει ανθρώπινο χέρι που θα εντείνει την καταστροφή, προκειμένου να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν μέχρι σήμερα. Τα Γεράνεια Ορη αποτελούν πια κρανίου τόπο, δεκάδες είναι οι περιουσίες που καταστράφηκαν, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες στην άγρια πανίδα της περιοχής.

Το Documento πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περιοχή την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Κατευθυνόμενοι από την Αττική προς τα Γεράνεια Ορη συναντήσαμε τις πρώτες εικόνες καταστροφής περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Μεγάρων.

Η ατμόσφαιρα, παρότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν ήδη θέσει τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, ήταν αποπνικτική, ενώ σε πολλά σημεία της διαδρομής το έδαφος ακόμη κάπνιζε. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που πυροσβεστικά οχήματα περιπολούσαν αδιάκοπα προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές εστίες αναζωπύρωσης. Η κατάσταση είναι περισσότερο δυσάρεστη στη βόρεια πλευρά των Γερανείων Ορέων, στην περιοχή που εκτείνεται από το Αλεποχώρι μέχρι τον Σχίνο.
Η πυρκαγιά, η οποία κινήθηκε με τεράστια ταχύτητα λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή από τον Σχίνο Λουτρακίου προς τα Μέγαρα, κατέκαψε μεγάλη δασική έκταση, ενώ προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε δύο μικρούς οικισμούς, τη Μαυρολίμνη και τις Βαμβακιές, όπου δεκάδες κατοικίες –στην πλειονότητά τους παραθεριστικές– παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το γεγονός ότι στην περιοχή πολλά σπίτια βρίσκονται εκτός σχεδίου ενέτεινε το πρόβλημα, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις εξερράγησαν φιάλες αερίου τις οποίες οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για βασικές εργασίες τους. Η εικόνα ολοσχερώς κατεστραμμένων κατοικιών την οποία κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγωδίας.

Ο Γιώργος Λάμπρου ζει και εργάζεται στον Σχίνο και είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης – από τους πρώτους που βρέθηκαν στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο ίδιος διηγείται στο Documento ότι έλαβαν κλήση περίπου στις 21.35 και κατευθύνθηκαν προς το σημείο έναρξης της φωτιάς σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών.
«Στο διάστημα αυτό, μέσα σε πέντε λεπτά, λόγω του ισχυρού ανέμου η πυρκαγιά είχε ήδη επεκταθεί» λέει, ενώ εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιος εμπρησμός αλλά ότι κατά πιθανότητα ευθύνονται καλώδια ηλεκτροδότησης από τα οποία ίσως ξέφυγε κάποια σπίθα.

Καθυστερήσεις καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Οκτώ ολόκληρες ημέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, κι ενώ εναέρια μέσα πυρόσβεσης συνέχιζαν την προσπάθειά τους να κατασβήσουν τις τελευταίες μικρές εστίες, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής διερωτώνται τι θα συνέβαινε αν οι ισχυροί άνεμοι επέμεναν για περισσότερες από δύο ημέρες μετά το αρχικό ξέσπασμα. Κάτοικος του οικισμού Βαμβακιές ανέφερε με σκωπτικό ύφος στο Documento ότι «αν συνέχιζε να φυσάει, η φωτιά θα έφτανε μέχρι την Τρίπολη». Ο ίδιος δήλωσε τυχερός που οι φλόγες λόγω του αέρα προσπέρασαν τον οικισμό, προκαλώντας μεν σοβαρές ζημιές, όχι όμως σε πολλές κατοικίες.

Σύμφωνα πάντως με περιοίκους, παρότι αναγνωρίζουν ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κινήθηκαν αμέσως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τελικώς υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν απέβησαν μοιραίες. Ο Σωτήρης Παπανικόλας, πιλότος-εκπαιδευτής σε ελικόπτερα και αεροπλάνα, ο οποίος ζει στην περιοχή Μάζι, κατήγγειλε στο Documento ότι η Περιφέρεια Αττικής, εντός των συνόρων της οποίας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της καμένης έκτασης, αντέδρασε πολύ αργά διότι αρχικώς υπήρχε η πεποίθηση ότι η φωτιά κινείται προς την περιφερειακή ενότητα Κορινθίας. Τόνισε παράλληλα ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης εμφανίστηκε στην περιοχή τις πρώτες ώρες, αλλά από τότε παραμένει εξαφανισμένος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν άκουσε κανένας τους ντόπιους ή δεν πρόσεξε ότι οι άνεμοι στην περιοχή των Μεγάρων είναι κατά κανόνα βορειοδυτικοί και στην καλύτερη περίπτωση έχουν ένταση 45 χιλιομέτρων την ώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ναυλωμένες από την περιφέρεια υδροφόρες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, έδρευαν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τις περιοχές που βρίσκονταν στη δίνη της φωτιάς, ενώ οι οδηγοί δεν γνώριζαν τους δρόμους και τις περιοχές της φωτιάς και οδηγούσαν βαρέα μηχανήματα σε στενούς αγροτικούς δρόμους κάνοντας ώρες ολόκληρες να φτάσουν κοντά στη φωτιά.

«Δεν επέταξαν ούτε ναύλωσαν υδροφόρες και μηχανήματα από τα Μέγαρα, από ανθρώπους που γνώριζαν την περιοχή και τη μορφολογία του εδάφους και ήξεραν σε ποια σημεία περνούν μεγάλα μηχανήματα και σε ποια πρέπει να στείλουν μικρότερα και πιο ευέλικτα» εξήγησε στο Documento, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν για ώρες πυροσβέστες και πυροσβεστικά αυτοκίνητα στο χωριό Μάζι διότι είχε κλείσει ο δρόμος από πτώση στύλων της ΔΕΗ και καμένων πεύκων και οι άνθρωποι περίμεναν επί ώρες να έρθουν τα μηχανήματα να τους απεγκλωβίσουν για να μπορέσουν να πάρουν νερό».

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση βρίσκονται βεβαίως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, αφού ο φόβος μείωσης του τουρισμού λόγω της πυρκαγιάς είναι πιο ορατός παρά ποτέ. Ο Πάνος Παπαελευθερίου, ιδιοκτήτης ενός εκ των γνωστότερων beach bars στον Σχίνο, ανησυχεί ότι μετά την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντικές οικονομικές ζημιές στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, η καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

«Η καταστροφή που πάθαμε είναι τρομακτική. Ο Σχίνος μας πήρε παράλληλα την πιο αρνητική προβολή που μπορεί να πάρει ένας τόπος λόγω μιας τέτοιας καταστροφής. Τόσα χρόνια οι επαγγελματίες του Σχίνου δίνουν αγώνα ζωής για να βιοποριστούν, απομονωμένοι από κάθε κρατική βοήθεια» λέει στο Documento και προσθέτει: «Εχοντας πίσω μας ένα δυσλειτουργικό καλοκαίρι με περιορισμούς και απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας κλονίστηκε σοβαρά. Δημιουργήθηκαν χρέη, πάρθηκαν δάνεια, λόγω εποχικότητας πολλές επιχειρήσεις δεν μπήκαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές και στο ΕΣΠΑ στήριξης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Και φτάσαμε σήμερα να βρεθούμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή».

«Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε οικονομικά και θα δώσουμε και ακόμη ένα χτύπημα στο τόπο μας, που δεν θα έχει λύσεις σε βασικές ανάγκες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του» συμπληρώνει. Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν από την κυβέρνηση, πέρα από τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, να τους ενισχύσει οικονομικά.

Ο Π. Παπαελευθερίου επισημαίνει επίσης την ανάγκη το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μαζί με τον δήμο και την περιφέρεια να εντάξουν τον Σχίνο στο πολιτιστικό και τουριστικό πακέτο προβολής σε οποίο μέσο επικοινωνίας είναι διαθέσιμο και να πραγματοποιήσουν πολιτικές δράσεις στην περιοχή. «Οπως στάθηκαν έγκαιρα στο πλευρό μας όλοι οι δημοτικοί και κρατικοί άρχοντες το διάστημα της πυρκαγιάς, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν έμπρακτα τη στήριξή μας. Ζητάμε από όλους τους κρατικούς φορείς, της περιφέρειας και του δήμου επιδοτούμενη μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση, φοροαπαλλαγές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μείωση ΦΠΑ, απαλλαγή από ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τελών από τις ΔΕΚΟ, απαλλαγή δημοτικών τελών και τελών χρήσης δημοτικών – δημόσιων χωρών και ενίσχυση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προβολή του τόπου μας αλλά και συμμετοχή σε δράσεις πολιτιστικές και μη για προσέλευση κόσμου που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα» σημειώνει ο ίδιος.

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός από την πλευρά του εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα αποκατασταθούν εγκαίρως οι ζημιές στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει ένα ολιστικό σχέδιο, που θα μπορέσει να ανορθώσει την περιοχή και να δημιουργήσει πάλι τη ροή της καθημερινότητας που χρειάζεται». Ο ίδιος επισήμανε ότι υπήρξαν παραλείψεις από πλευράς κρατικού μηχανισμού και εστίασε κυρίως στη μη λειτουργία του 112 από την πρώτη στιγμή, τη μη επαρκή ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε μέσα και προσωπικό, στις λιγότερες οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική Πελοποννήσου και στη μη ύπαρξη ξεκάθαρου επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίηση των δυνάμεων που έφτασαν στην περιοχή.

Τέλος, κατηγόρησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ότι προκαλεί την κοινωνία μιλώντας για «ατυχία» όταν πολλά από τα εναέρια μέσα δεν είχαν συντηρηθεί επαρκώς, ενώ υπογράμμισε ότι η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τα δασαρχεία που έτρεχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η μη πρόσληψη δασολόγων και δασοπόνων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ οι οποίες επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε παρεμβάσεις ανακούφισης των πυροπλήκτων και σειρά μέτρων αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων πρόκειται να καταβληθεί στους πληγέντες οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών τους καθώς και ενίσχυση ύψους έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής, ενώ μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.

Αγρόν αγοράζει ο γγ Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου

Ενα ερώτημα πλανάται πάνω από τα καμένα στα Γεράνεια Ορη. Ενα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, καθώς η ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους» οδηγεί στην καταστροφή.

Ηταν 7 Φεβρουαρίου 2020 όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4662. Είναι ο νόμος που αναβαθμίζει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δημιουργεί Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Μέσα σε αυτό το νομοθέτημα κυριαρχεί ο εθελοντισμός, καθώς συστήνεται Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οπως πληροφορούμαστε, περισσότερες από 500 εθελοντικές οργανώσεις περιμένουν εδώ και 15 μήνες να ενταχτούν στο σύστημα πυρόσβεσης. Είναι άνθρωποι που θέλουν να συμβάλουν κυρίως στη διάσωση των δασών. Πολλοί εξ αυτών έχουν και μέσα πυρόσβεσης (φορτηγά κ.λπ.). Ομως παραμένουν αδρανείς! Ο λόγος; Εδώ και 15 μήνες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αντιστράτηγος ΠΣ ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου δεν έχει εκδώσει τις εφαρμοστικές διατάξεις! Πρόκειται για αμιγώς κομματικό αξιωματικό που λαμβάνει θέσεις όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ.

Τις ημέρες μάλιστα που μαίνονταν οι φλόγες ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ν. Χαρδαλιάς ομολόγησε ότι έλειπαν από τον μηχανισμό μέσα πυρόσβεσης που θα είναι έτοιμα αργότερα. Είναι το ίδιο πρόσωπο που από τον Μάρτιο είχε φλομώσει με δηλώσεις για την άριστη προετοιμασία του αντιπυρικού μηχανισμού. Οι καμένες εκτάσεις στα Γεράνεια Ορη ξεπερνούν σε μέγεθος το ετήσιο σύνηθες σύνολο καταστροφών από φωτιές. Πόσα στρέμματα άραγε θα είχαν διασωθεί αν είχαν πέσει στη μάχη και οι εθελοντικές οργανώσεις; Ενα ερώτημα που δεν θα απαντηθεί, αλλά πιστοποιεί το επιτελικό μπάχαλο που κατέστρεψε πάνω από 70.000 στρέμματα στα Γεράνεια Ορη.

Του Τζώρτζη Ρούσσου