Τηλεκπαίδευση: Η ώρα της αλήθειας για τη Νίκη Κεραμέως – Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Τηλεκπαίδευση: Η ώρα της αλήθειας για τη Νίκη Κεραμέως

Η τηλεκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας αρχίζει την προσεχή Δευτέρα ενώ απομένει ένας ακόμη μήνας ώστε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με όσα υποδεικνύει στη γνωμάτευσή τής η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την 9η Νοεμβρίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας μπαίνουν και πάλι σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, υποχρεωτικά λόγω του λοκ-ντάουν.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου (όταν με τη γνωμάτευσή της, η Αρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωσης) αλλά και να ενημερώσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τι έχει απογίνει η σύμβαση που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με τη Cisco Ηellas που έχει “δωρίσει” την πλατφόρμα του Webex στην οποία διεξάγονται τα τηλεμαθήματα σ’ όλα τα σχολεία της χώρας.

Στις 7 Δεκεμβρίου η τρίμηνη διορία που έχει δώσει η Αρχή στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του (και να υπάρξει, άρα, και συμμόρφωση με το GDPR) λήγει. Απομένει, κοντολογίς, ένας μήνας.

Στους δύο μήνες που πέρασαν το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν ανακοίνωσαν το παραμικρό σχετικά με τα βήματα που έχει (ή δεν έχει) κάνει. Δηλαδή τι σκοπεύει να πράξει, ας πούμε, για την Εκτίμηση Αντικτύπου, γιατί αυτή υπογράφηκε από την DPO του Υπουργείου Ειρήνη Καπελλάκη κάτι που δεν προβλέπεται στον κανονισμό, τι απαντά σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων και τον τρόπο διαχείρισής τους από την εταιρία.

Προφανώς, συνέχιση της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης αλλά και χωρίς ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο της σύμβασης Cisco Hellas-Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να υπάρξει.

Η μπάλα της ευθύνης βέβαια περνά και στην πλευρά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που οφείλει να παρέμβει μετά τις 7 Δεκεμβρίου αν το Υπουργείο δεν έχει πράξει τα δέοντα, όπως η ίδια τα όρισε στη γνωμάτευση της 7ης Σεπτεμβρίου.

 

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

O Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για πιθανότητες παράτασης του lockdown σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Απο τι θα εξαρτηθεί.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες, με σκοπό την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα.

“Είπατε εχθές ότι εάν δεν φτάσουμε στον αριθμό των 300-400 κρουσμάτων δεν βγαίνουμε από το lockdown. Θα το διευκρινίσετε;” ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από δημοσιογράφο.

Στην απάντησή του ο Στέλιος Πέτσας αναφέρεται στα κριτήρια που θα καθορίσουν την απόφαση για επέκταση ή λήξη του “κλειδώματος” στα τέλη Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται με βάση την ισχύουσα απόφαση. “Τα κριτήρια είναι σύνθετα: είναι τα κρούσματα, είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι πολλά τα κριτήρια”.

Εξήγησε πως όταν “συμβιώναμε με τον ιό με 300-400 κρούσματα την ημέρα” δεν υπήρχε η ανάγκη lockdown. Πλέον με το σύστημα υγείας τόσο πιεσμένο και τα κρούσματα να πλησιάζουν τις 3.000, η ανάγκη ενός lockdown κρίνεται επιβεβλημένη μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στην συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε διευκρινήσεις για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε αναφορικά με την δεύτερη περίοδο “κλειδώματος” η κυβέρνηση, για τις μετακινήσεις συναδέλφων με ένα αυτοκίνητο και για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Τέλος, μίλησε για το πλαίσιο των απολύσεων κατά την διάρκεια και πριν το lockdown αλλά και τα επιδόματα που θα λάβουν οι οικονομικά ασθενέστεροι.