Τζανακόπουλος: Σάρωση εργατικών δικαιωμάτων φέρνει το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο – Ηλιόπουλος: Αυξήσεις στους μισθούς, όχι απλήρωτες υπερωρίες

«Μοναδικός δρόμος η απόσυρσή του» – Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ (Μαρία Γεωργίου, Γιώργος Πίκουλας)

Για ένα σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει στόχο τα οφέλη να διαχυθούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας, έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ και αναφερθείς στη χθεσινή παρουσίαση της σχετικής πρότασης του κόμματος.

«Η πρόταση της κυβέρνησης, σε συντριπτικό ποσοστό, κατευθύνει τους πόρους σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ περιλαμβάνει ελαστικοποίηση της εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», τόνισε. «Αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στρατηγικά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, μιλά για την ανάγκη διάχυσης των πόρων –σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση ή την ψηφιακή μετάβαση- στο σύνολο των παραγωγικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων, έτσι ώστε τα οφέλη να μην αφορούν μόνο την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας αλλά το σύνολο της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ότι «οι πόροι του Ταμείου δεν αφορούν την τρέχουσα κυβερνητική θητεία αλλά μια πολύ ευρύτερη χρονική περίοδο, συνεπώς χρειάζεται σοβαρή πολιτική και κοινοβουλευτική διαβούλευση για τον τρόπο αξιοποίησής τους». Άσκησε δε δριμεία κριτική στη ΝΔ για «πλήρη αδιαφάνεια και πλήρες σκοτάδι» στον τρόπο με τον οποίο συγκρότησε το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει τους πόρους στην κατεύθυνση ενός σχεδίου, το οποίο δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν, ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε από τους κοινωνικούς εταίρους, οπότε η λειτουργία μίας επιτροπής στη Βουλή πάνω σε αυτό το πεδίο θα συμβάλλει στο να υπάρχει ένας έλεγχος γύρω από τον τρόπο διάθεσης αυτών των πόρων».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «σάρωση των εργατικών δικαιωμάτων και ισοπέδωση μισθών και συνθηκών εργασίας προς όφελος των εργοδοτών». «Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο», εξήγησε, «νομιμοποιεί το 10ωρο καθιερώνοντας απλήρωτες υπερωρίες, αυξάνει το χρόνο των υπερωριών από 120 σε 150 ώρες το χρόνο –και ειδικά στη βιομηχανία από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 150- γεγονός που έρχεται να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση απλήρωτης υπερεργασίας εκ μέρους των εργαζομένων για να ωφεληθούν τα μεγάλα και πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».«Ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει για αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του και για αυτό θα παλέψουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή», διεμήνυσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «η χώρα παραμένει αθωράκιστη υγειονομικά σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν ένα χρόνο πριν -χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των ΜΕΘ, χωρίς να έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς αύξηση των αποδοχών αυτού του προσωπικού- αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιασμού, καθώς τα συγκριτικά στοιχεία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι είμαστε αρκετά χαμηλά».

«Την ίδια στιγμή, στα νησιά η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά πολύ αργά. Τρεις μήνες μετά την προαναγγελία της από τον κ. Μητσοτάκη –στο διαβόητο πια ταξίδι του στην Ικαρία με το κορωνογλέντι- η διαδικασία δεν προχώρησε ουσιαστικά και σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να ξανα-αναγγείλει την έναρξη της εκστρατείας για τον εμβολιασμό στα νησιά, δύο μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Αυτό δε συνιστά στρατηγικό σχέδιο», επισήμανε, «αλλά επικοινωνιακή διαχείριση μιας αδιανόητης στρατηγικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

Τέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί κατάλληλα το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων».

 

Ν. Ηλιόπουλος: Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες

«Καταπολέμηση του brain drain, ενίσχυση της έρευνας και στήριξη των ΜμΕ περιλαμβάνει η πρόταση μας για το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος

Η οικονομία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται «αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” στο Action24. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως την τελευταία δεκαετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο το 2018.

«Με το νέο εργασιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η δήθεν ανάκαμψη θα είναι ανάκαμψη για τους λίγους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία θα έχουμε περισσότερες απολύσεις, σπαστή 4ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και απλήρωτα 10ωρα, που σημαίνει μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων για τις ΜμΕ», τόνισε και συνέχισε: «Να σας θυμίσω εδώ ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας και να την υποβαθμίσει συνολικά. Όταν έχεις απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και μετά φέρνεις τη διευθέτηση χρόνου εργασίας με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρα με την υπόσχεση ενός… ρεπό. Όλα αυτά τα συμπληρώνει και ο νέος πτωχευτικός νόμος, που ξεκινά να εφαρμόζεται και θα φέρει πολλούς πλειστηριασμούς».

«Η, δε, ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι πυροτέχνημα. Από το 2017 που ψηφίστηκε το ψηφιακό ωράριο υπερδιπλασιάστηκαν οι υπερωρίες που πληρώθηκαν στους εργαζόμενους, και για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκ ώρες υπερεργασίας. Με μια επιθεώρηση εργασίας όμως που λειτουργούσε. Τώρα, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς η ψηφιακή δήλωση εργασίας δεν θα έχει αποτελέσματα», επισήμανε ο ίδιος.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «η μάχη για την προστασία της εργασίας δίνεται διαρκώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσα στην κοινωνία και τους εργασιακούς χώρους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει κανένα διάλογο με την κοινωνία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, εμφανίζεται χωρίς αντίλογο. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο ένα debate του κ. Χατζηδάκη με έναν εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση…».

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, σημείωσε πως «είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, και κυρίως διαλόγου με την κοινωνία», για να αντιπαραβάλει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει προκρίνει την αντίθετη μεθοδολογία, χωρίς καθόλου διάλογο.»

«Στη δική μας λογική κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Γι’ αυτό προτείνουμε ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που από την κυβέρνηση έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως “ζόμπι”.», τόνισε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμη: «Στα ζητήματα της εργασίας δεν ποντάρουμε μονόπλευρα όπως η κυβέρνηση της ΝΔ σε προγράμματα κατάρτισης. Αντίθετα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία. Προτείνουμε πρόγραμμα εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες που θα διαρκεί 24 μήνες, και θα είναι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα του brain drain».

Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας, και σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά πρέπει να δράσει ενεργητικά». «Εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί, δυστυχώς, τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς. Η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και με την εκκίνηση ενός διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του Δικαστηρίου της Χάγης», υπογράμμισε, και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν διστάζει να προτείνει προωθητικές λύσεις όπως αυτή, και με την ίδια στρατηγική κατάφερε να επιλύσει και ένα μεγάλο αγκάθι μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία μεταξύ άλλων κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν».