Τζανακόπουλος: Επιχείρηση οικοδόμησης αστυνομικοδικαστικού κράτους από ΝΔ – Εξαφάνισαν το δημοσίευμα για το διπλό σύστημα του ΕΟΔΥ από Βήμα, In.gr –

«Το επεισόδιο της εκκίνησης διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά 3 αρχηγών κομμάτων, του κ. Τσίπρα, του κ. Κουτσούμπα και του κ. Βαρουφάκη εντάσσεται ακριβώς στην επιχείρηση οικοδόημησης του αστυνομικοδικαστικού κράτους», τόνισε ιλώντας στη Βουλή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου  Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών:

–           Σε σχέση με το τι είναι και τι δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα: παρεμπίπτον είναι κάθε ζήτημα που εμφανίζεται κατά την πορεία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού εμποδίζει ή επηρεάζει τη συζήτηση ή τη λήψη απόφασης για το κύριο ζήτημα.

–           Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα, κατά τη γνώμη των δυο βουλευτών που κατέθεσαν το συγκεκριμένο αίτημα, δηλαδή του κ. Κατρούγκαλου και του κ. Δρίτσα, οι δυο αυτές υποθέσεις δεν θα έπρεπε καν να έχουν εισαχθεί στην ολομέλεια, αυτό είναι το παρεμπίπτον ζήτημα, και δε θα έπρεπε καν η Επιτροπή να έχει φέρει το Σώμα στη θέση του να ψηφίσει υπέρ ή κατά της άρσης ασυλίας.

–           Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής αλλά και εν όψει μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος. Στιγμή αυτής της επιχείρησης είναι και αυτό που σήμερα συντελείται στη Βουλή. Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με συγκρουόμενες νομικές ερμηνείες. Έχουμε να κάνουμε με νομικοφανή επιχειρήματα εμπνευστής των οποίων είναι και ο κ. Πρόεδρος, ο κ. Αθανασίου, τα οποία υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα. Θέλετε δηλαδή να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών ώστε να περιορίσουν την κριτική τους, να σιωπήσουν, να κάνουν πίσω σε σχέση με θέσεις, απόψεις, αξιολογικές κρίσεις, γνώμες, πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα.

–           Η επιχείρηση αυτή της οικοδόμησης του αστυνομικοδικαστικού κράτους έχει εκφραστεί πολλαπλώς όλο το τελευταίο διάστημα. Το επεισόδιο της εκκίνησης διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά 3 αρχηγών κομμάτων, του κ. Τσίπρα, του κ. Κουτσούμπα και του κ. Βαρουφάκη εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την επιχείρηση.

–           Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανένας ότι οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου. Τι λέει όμως το σύνταγμα; Στο άρθρο 61 αναφέρεται ρητώς ότι ο βουλευτής όσο διαρκεί η κοινοβουλευτική περίοδος ούτε διώκεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Πώς λοιπόν ένας εισαγγελέας – χωρίς την άδεια του σώματος- εκκινεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξετάσει αν ο περιορισμός που επέβαλε ο αρχηγός της αστυνομίας την ημέρα τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι το αστυνομικοδικαστικό κράτος.

–           Επιμένετε να συζητάτε σε σχέση με την υπόθεση της κ. Αδαμόπουλου με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος που λέει ότι αίρεται η βουλευτική ασυλία υποχρεωτικά σε περίπτωση που το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής δε σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Εδώ όμως εφαρμόζεται το άρθρο 61 και όχι το 62 που λέει πως ο βουλευτής δε διώκεται για γνώμη ή για ψήφο που έδωσε στο κοινοβούλιο παρεκτός για συκοφαντική δυσφήμηση.

–           Είναι επομένως δεδομένο πως η μη εξέταση της βασιμότητας της κατηγορίας, για την οποία είναι υποχρεωμένη η επιτροπή και η Ολομέλεια της βουλής, σε σχέση με τη περίπτωση εφαρμογής του άρθρου άρθρου 62 δεν ισχύει για το άρθρο 61. Αντίθετα στο άρθρο 61 έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τη νομική βασιμότητα της κατηγορίας και αν είναι προδήλως αβάσιμη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, να μην εισαχθεί ούτε καν στην Ολομέλεια.

–           Γιατί είναι προδήλως αβάσιμη; Γιατί υπάρχει σχετική νομολογία, δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος και έχει τη δυνατότητα η Επιτροπή και η Ολομέλεια μετά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει και εκείνη έλεγχο βασικής νομιμότητας. Και αυτό πήγατε να παρακάμψετε και παρακάμπτετε και σήμερα.

–           Ο στόχος είναι προφανής: θέλετε να δημιουργήσετε βιομηχανία διώξεως έτσι ώστε να περιορίσετε τη γνώμη των βουλευτών χτυπώντας στην καρδία του τον κοινοβουλευτισμό.

–           Κλείνω με την υπόθεση Πολάκη. Καταχρηστικά εισάγεται μιας και πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, για τις ίδιες γνώμες, που αφορούν τον ίδιο άνθρωπο, τον κ. Κουρτάκη και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κ. Πολάκη. Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα επειδή οι βουλευτές της ΝΔ αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη.  ¨Έχετε μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

–           Εδώ τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Σώματος και αξιοπρέπειας των βουλευτών έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε αυτή την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού.

Σημεία από της δευτερολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου

–           Είχε υποβληθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον κ. Τασούλα, τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής για κάτι που είχε πει και το Σώμα αρνήθηκε να παράσχει την άδεια για να προχωρήσει η μήνυση εκτιμώντας ότι δεν συνέτρεχε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης με βάση τα λεγόμενα του κ. Τασούλα.

–           Ποιο είναι το μοναδικό κόμμα που σε σχέση με αυτό το ζήτημα έχει λερωμένη τη φωλιά του; Η ΝΔ. Τότε κάνατε στην περίπτωση του κ. Τασούλα ακριβώς αυτό που αρνείστε να κάνετε τώρα, δηλαδή κρίνατε αν η μήνυση είναι προδήλως αβάσιμη και την θεωρήσατε ως τέτοια και υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα.

–           Ο κ. Τασούλας κατέθεσε έκκληση εναντίον του κ. Σαλπιτζή που πήρε το δρόμο του δικαστηρίου. Και τι είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Πώς παραβιάστηκε η ισότητα των όπλων στην ποινική δίκη.

–           Επομένως δε μπορείτε εσείς στην ΝΔ να κάνετε μαθήματα στην Αριστερά για τον τρόπο με τον οποίο έχει τοποθετηθεί σήμερα. Πρόκειται για ιστορική στιγμή γιατί στην πραγματικότητα επιδιώκετε τη φίμωση, τον περιορισμό, τη σιωπή, την υποχώρηση των βουλευτών. Και τα μαθήματα κρατήστε τα για το κόμμα σας και για τους εαυτούς σας

–           Τι μας είπε ο κ. Μπούγας πριν λίγο; ¨ότι οποτεδήποτε κάποιος πολίτης ή πολιτικός θεωρήσει ότι έχει συκοφαντηθεί από το βήμα της βουλής έχει τη δυνατότητα να καταθέτει έγκληση και αυτή χωρίς συζήτηση να παίρνει το δρόμο του δικαστηρίου. Ωστόσο υπάρχει φίλτρο. Ο κανονισμός και το Σύνταγμα μας δίνει τη δυνατότητα ως Σώμα να κρίνουμε ότι υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα ή να αποφασίσουμε ότι πρόκειται για προδήλως αβάσιμη έγκληση όπως έγινε για τον κ. Τασούλα.

–           Δε δέχεστε καν να μπείτε σε συζήτηση γιατί εξυπηρετείται πολιτικό σχέδιο φίμωσης, περιορισμού. Είστε αυτή τη στιγμή αυτουργοί κοινοβουλευτικής εκτροπής.

 

Εξαφάνισαν το δημοσίευμα για το διπλό σύστημα του ΕΟΔΥ από Βήμα, In.gr-Το μακρύ χέρι της ΝΔ στα ΜΜΕ βλάπτει σοβαρά δημοσιογραφία και δημοκρατία

Το Βήμα
(TOVIMA.GR)

Πλέον, όσοι θέλουν να ανατρέξουν στο εν λόγω δημοσίευμα, μπορούν να το βρουν μόνο στο αρχείο του Internet Archive, της μη κερδοσκοπικής ψηφιακής βιβλιοθήκης όπου αποθηκεύονται σελίδες του διαδικτύου.

Το Βήμα
(TOVIMA.GR)

Υπενθυμίζεται ότι η Δήμητρα Κρουστάλλη, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook δήλωσε ότι παραιτείται από την εν λόγω εφημερίδα τη Δευτέρα καθώς «έπειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοιού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση».

Απ’ ό,τι φαίνεται το μακρύ χέρι του Μαξίμου εκτελεί χρέη αρχισυνταξίας και αστυνομίας του internet. Η πρωτοφανής και ολέθρια αυτή σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αναβιώνει τι πιό μαύρες μέρες της πολιτικομιντιακής διαπλοκής και βλάπτει σοβαρά την δημοσιογραφία και την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα.

Όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τον επικίνδυνα ολισθηρό αυτό κατήφορο, να αντιδράσουν σύντομα και αποφασιστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*