Τζαβάρας για σκάνδαλο υποκλοπών: Στη δικαιοσύνη το βάρος της απόδειξης, όχι στον δημοσιογράφο (Audio) — Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δημοσίευμα περί «αντικατάστασης» των ρωσικών όπλων που κατέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Απέναντι στη «γραμμή» της ΝΔ σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στάθηκε για ακόμη μία φορά ο Κώστας Τζαβάρας.

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ επεσήμανε σε παρέμβασή του στο «Κόκκινο 105,5», ότι το βάρος της απόδειξης των στοιχείων «προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, αλλά ο εισαγγελέας και ο δικαστής», συμπληρώνοντας ότι ο δημοσιογράφος «έχει μόνο υποχρέωση να διασταυρώνει τις πηγές του».

Σε ερώτηση σχετικά με το πως θα έπραττε εάν το όνομά του περιλαμβανόταν σε λίστα παρακολουθούμενων προσώπων, τόνισε με νόημα ότι: «θα υπεράσπιζα την αξιοπρέπεια μου, προσωπική και πολιτική».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως παράλειψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το γεγονός πως παρέκαμψε την ΑΔΑΕ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι διαφωνεί με την τακτική της επίκλησης του απορρήτου.

«Από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, πρέπει να βγουν στην δράση», σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας, συμπληρώνοντας πως όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών περιλαμβάνουν «περιγραφικές λεπτομέρειες που δεν μπορεί να πει κανείς ότι κινούνται στο χώρο της φαντασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δημοσίευμα περί «αντικατάστασης» των ρωσικών όπλων που κατέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Τι αναφέρουν σε κοινή του δήλωση ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Γιώργος Τσίπρας, Τομεάρχες Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Πάνος Ρήγας, Μέλος ΠΓ για θέματα Άμυνας, σχετικά με το δημοσίευμα της Καθημερινής ότι επιβεβαιώνεται πρόταση των ΗΠΑ για «αντικατάσταση» όπλων ρωσικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο των πυραυλικών συστημάτων S-300 και TOR-M1, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Όπως τονίζουν οι Θ. Δρίτσας, Γ. Τσίπρας και Π. Ρήγας:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαιώνεται πρόταση των ΗΠΑ για «αντικατάσταση» όπλων ρωσικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο των πυραυλικών συστημάτων S-300 και TOR-M1, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά το δημοσίευμα η Αθήνα εμφανίζεται θετική στην προοπτική αυτή, σε αντίθεση με τις ρητές τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης όπως στις 14/1/2022:

«Κανένα σύστημα από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, πλην όμως είναι ρωσικής κατασκευής, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς. Κάτι αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς, που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε πει ευθαρσώς ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά, εάν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάστασή τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί αντικατάστασή τους χωρίς να υπάρξει ούτε μιας ημέρας κενό -αυτό το ξέρουμε, διότι είμαστε ρεαλιστές σε αυτό-, δεν πρόκειται να δοθούν, εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Και επομένως, δεν θα αποδυναμωθεί με κανέναν τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε καμία σπιθαμή του εδάφους της».

Στην περίπτωση των BMP1 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τα Ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ στα νησιά δεν αντικαταστάθηκαν με εφάμιλλα ή καλύτερα στα νησιά. Τα Marder προωθήθηκαν στη Β. Ελλάδα. Συνεπώς το κυβερνητικό αφήγημα που συνόδευσε τη γνωστοποίηση της ανταλλαγής από το Γερμανό καγκελάριο, ότι δηλ. τα Marder ήταν νεότερα και καλύτερα, αποδείχτηκε απολύτως παραπλανητικό εφόσον τα BMP1 δεν επρόκειτο τελικά να αντικατασταθούν εκεί όπου επιχειρούσαν. Όπως παραπλανητικές αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις περί «χρονισμού» από το ΥΠΕΘΑ, ότι δηλ. πρώτα θα παραλαμβάναμε και θα καθίσταντο επιχειρησιακά τα Marder και μετά θα παραχωρούνταν τα BMP1.

Το νέο αφήγημα που συνοδεύει τη νέα συζητούμενη «αντικατάσταση» είναι ότι εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία τα S-300 και TOR-M1 δεν θα μπορούν να συντηρηθούν. Ουδέν ψευδέστερον. Δυνατότητες συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά υπάρχουν και χωρίς την προσφυγή στη Ρωσία. Όσο ο χρόνος ζωής των συστημάτων αυτών δεν έχει λήξει,  η αντικατάστασή τους δεν αποτελεί επουδενί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεύτερον, δεδομένης της διεθνούς έλλειψης η αντικατάστασή τους με εφάμιλλα ή καλύτερα συστήματα δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον. Κατά συνέπεια η όποια παραχώρηση όπως με τα BMP1 αφήνει επικίνδυνα κενά στην αεράμυνα, που με δεδομένη και την παρούσα συμπεριφορά της Τουρκίας καθίσταται εγκληματική επιλογή.

Τρίτον, η μέχρι σήμερα δέσμευση για οικονομική βοήθεια 125 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για αλλαγή όλων των ρωσικών συστημάτων στην Ελλάδα δεν καλύπτει ούτε κλάσμα της απαιτούμενης δαπάνης αντικατάστασης. Ετοιμάζονται Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ για νέα αχρείαστη αγορά με δική μας δαπάνη μόνο και μόνο για να παρουσιάζεται ο κ. Μητσοτάκης ως «προβλέψιμος σύμμαχος»;

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώσει στην πράξη το δημοσίευμα της «Καθημερινής», εκτός από μια ακόμη ανακολουθία στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κοροϊδία της Βουλής και του ελληνικού λαού, θα συνιστά πλήγμα για τα συμφέροντα της χώρας. Επιτέλους, γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας ή τα συμφέροντα και επιδιώξεις άλλων χωρών όπως στην περίπτωση της απομάκρυνσης των BMP1;

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εγκληματική επιλογή.​