Σπίτια και εκκλησίες υπό κατάρρευση, άνθρωποι άστεγοι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του cretalive οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις ισοπέδωσαν περιοχές, σε πολλούς Δήμους του Ηρακλείου ενώ υπό κατάρρευση είναι ολόκληρα χωριά, σπίτια και εκκλησίες.
Ιεροί ναοί κατέρρευσαν, άνθρωποι έμειναν άστεγοι, δρόμοι, σοκάκια γέμισαν μπάζα, ξύλα, σίδερα και σκόνη.
Οι δυνατοί σεισμοί και οι συνεχείς δονήσεις που επί δύο 24ωρα «χτυπούν» την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αφήνουν πίσω τους χαλάσματα. Κόποι μιας ζωής πάνε χαμένοι, χωριά βυθίζονται στη θλίψη, την απογοήτευση, τον πανικό.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Δούλι
Πώς θα συνεχίσουν τις ζωές τους; Οι εκκλησίες «έσβησαν», οι πλατείες έχασαν τη ζωντάνια τους, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

Οι εικόνες και τα μηνύματα που έρχονται στο Cretalive από χωριά και περιοχές, εκτός Αρκαλοχωρίου και γύρω οικισμών, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Δούλι, Σαμπάς, Ίνι, Ζίντα, Σγουροκεφάλι, Επισκοπή, Αρχοντικό, Βόννη, Κάτω Πούλιες, αμέτρητα χωριά δεν θα είναι ποτέ ξανά πια τα ίδια, αν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν δράση. Το παράπονο των κατοίκων είναι πως αισθάνονται ξεχασμένοι από τους φορείς, κανείς δεν πέρασε από τις δικές τους γειτονιές, δεν κατέγραψε ζημιές, δεν ανακοίνωσε μέτρα.ερείπια στον Σαμπά
Οι ίδιοι δεν σταματούν να μετρούν πληγές, σηκώνουν τα μανίκια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Όμως, η αλληλεγγύη μεταξύ των γειτόνων δεν αρκεί, πρέπει εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις να περάσουν από εκεί, να δουν, να ακούσουν, να δώσουν υποσχέσεις που θα τηρήσουν…
Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Κικάκη από τις Κάτω Πούλιες

Ρωγμές στην Αγία Τριάδα Σγουροκεφαλίου
“Δυστυχώς μετά και την σημερινή 2η ημέρα των σεισμικών δονήσεων προέκυψαν προβλήματα με εκτεταγμένες ρωγμές στα κτίρια των Ναών, αλλά και θέματα στατικότητας των παλαιών πέτρινων κωδωνοστασίων τόσο του ενοριακού Ναού Της Αγίας Τριάδος όσο και του κοιμητηριακού Ναού της Αγίας Μαρίνης.
Έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο και τον αντιδήμαρχο κ. Καλαιτζάκη και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και αναμονή για να γίνει έλεγχος των δυο Ιερών Ναών απο κλιμάκιο ειδικών.
Μέχρι νεωτέρας και σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ενοριακός μας Ναός της Αγίας Τριάδος οι Ιερές Ακολουθίες και η Θ. Λειτουργία θα τελούνται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου η οποία είναι αλώβητη και θα διασκευασθεί κατάλληλα ώστε να μας εξυπηρετήσει μέχρι να σταματήσουν οι μετασεισμοί και να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και πόρους για να επισκευάσουμε τους Ναούς μας.
Με αγάπη Χριστού
Εύχομαι και προσεύχομαι να είστε όλοι ασφαλείς”, αναφέρει ο π. Γεώργιος Μ. Μπαλτζάκης.



Πηγή: cretalive
Ευθύμης Λέκκας: Φόβοι για πλημμύρες σε Αττική και Εύβοια το επόμενο διάστημα
Στην περιοχή των Αχαρνών αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στη Βουλή.
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε σήμερα (28.09.2021) ο Ευθύμης Λέκκας. Και δεν έκρυψε τους φόβους του για πλημμύρες σε Αττική και Εύβοια.
«Δεν φτάνει μόνο να προγραμματίζουμε μελέτες αλλά να δούμε και από τι ακριβώς κινδυνεύουμε, μέσα από τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Πρέπει να εξειδικεύσουμε στους νέους κινδύνους, που είναι ροές εδαφών, κατολισθητικά φαινόμενα, πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλη συμμετοχή λασπορροής», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας που επισήμανε τους κινδύνους με το συνδυασμό υδροδυναμικών και γεωδυναμικών φαινομένων και επέμεινε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τα ίδια τα έργα, υδραυλικά και δασοτεχνικά.
Αναφέρθηκε στην περιοχή των Αχαρνών, μια περιοχή η οποία «είναι υποψήφια για πλημμύρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», με βάση τις αναλύσεις εδαφών σε σχέση με τη διάβρωση. «Έχουμε προσδιορίσει τα σημεία ακριβώς που κινδυνεύουν και στην Αττική αλλά και στις άλλες περιοχές και στην Εύβοια», είπε ο κ. Λέκκας που τόνισε ότι πρέπει η διαβρωσιμότητα των εδαφών να λαμβάνεται υπόψη στις βασικές υδραυλικές μελέτες.
«Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά αυξάνει 3 φορές ο πλημμυρικός κίνδυνος και αυξάνει 6 φορές ο κατολισθητικός κίνδυνος», είπε ο Ευθύμης Λέκκας και παρουσίασε στην επιτροπή περιπτώσεις που μια συγκεκριμένη εφαρμογή δασοτεχνικών έργων κατάφερε να συγκρατήσει εδάφη σε μια περιοχή αλλά δεν είχε καμία χρησιμότητα σε άλλη περιοχή που δεν έπρεπε εκεί να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα.
«Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των έργων για τη διάβρωση, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, για τα φαινόμενα ροής εδαφών, τα οποία φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται στις μέχρι τώρα κλασικές μελέτες», είπε και προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που λόγω κλιματικής κρίσης στιγματίζεται από την πολυπλοκότητα και συνθετότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, περισσότερων ακραίων φαινομένων.