Τελικά, μπορούν; — NASA: Εκατοντάδες φορές ισχυρότερη από ατομική βόμβα η έκρηξη στην Τόνγκα

Το κόμμα που ξεπήδησε μέσα από τα κινήματα της Αριστεράς, γιγαντώθηκε και έφτασε πολύ κοντά ακόμα και στην πρωτιά, όμως ύστερα «ξεφούσκωσε», εξακολουθεί να συγκυβερνά την Ισπανία και βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι εν όψει της συνέχειας. ● Η μετά Πάμπλο Ιγκλέσιας εποχή, τα νέα πρόσωπα και τα διακυβεύματα.

«Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι το Podemos ήταν σαν σκοτσέζικο ντους: απογοήτευση και ενθουσιασμός, απογοήτευση και ενθουσιασμός», θυμάται στην αριστερή ιστοσελίδα El Diario ο εκλεγμένος με το Podemos Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν.

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν οχτώ χρόνια από τότε που μια ομάδα νέων ακτιβιστών της Αριστεράς έδωσε συνέντευξη Τύπου σε θέατρο της Μαδρίτης ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός νέου αριστερού πολιτικού φορέα, βγαλμένου κατευθείαν από το κίνημα των αγανακτισμένων, με τη βολονταριστική ονομασία «Μπορούμε» (Podemos).

O Mιγκέλ Ουρμπάν ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη που μαζί με τον επικεφαλής του νεοσύστατου σχηματισμού Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, τον Ινιγο Ερεχόν και άλλους κατόρθωσαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες να οδηγήσουν το Podemos στην Ευρωβουλή και να ταράξουν για τα καλά το πολιτικό κατεστημένο της Ισπανίας.

Ακολούθησαν μια μετεωρική ανοδική πορεία, το φλερτ με την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, η ανάδειξη του κόμματος σε τρίτη και στη συνέχεια τέταρτη πολιτική δύναμη, επιτυχίες, αστοχίες, λάθη, ιδεολογικές συγκρούσεις, εσωκομματικές φαγωμάρες, αλλά και ιδιαίτερα αξιοσημείωτες επιτυχίες, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση μαζί με τους Σοσιαλιστές από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Ουρμπάν εδώ και δύο χρόνια δεν είναι πια μέλος του Podemos, όπως τα περισσότερα από τα παλιά ιδρυτικά του στελέχη.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο άνθρωπος που σημάδεψε το κόμμα και μέσα από σαράντα κύματα το οδήγησε ώς την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αποχώρησε από την ηγεσία πέρυσι τον Μάιο, μετά την αποτυχημένη -και αυτοχειριαστική, σύμφωνα με πολλούς- απόπειρά του να αποσπάσει από τη Δεξιά την περιφέρεια της Μαδρίτης στις πρόωρες τοπικές εκλογές.

Ομως το Podemos είναι ακόμα εδώ κι εξακολουθεί να συγκυβερνά. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που απομένει να επικυρωθεί από τη Βουλή, ο νόμος για τη στέγαση (αν και κατώτερος των αρχικών προσδοκιών), για την ευθανασία, νόμοι για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ φέρνουν έντονη τη σφραγίδα του Podemos.

Στο μεταξύ, τα ηνία έχει αναλάβει μια νέα ηγετική ομάδα στην οποία, σε αντίθεση με το παρελθόν, κυριαρχούν οι γυναίκες, ενώ η νέα γενική γραμματέας είναι η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπελάρα. Η δε δημοφιλέστερη πολιτικός στην Ισπανία αυτή τη στιγμή είναι η υπουργός Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ η οποία, για την ιστορία, προέρχεται από το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU).

Ύστερα λοιπόν από οχτώ χρόνια κατά τα οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου, γεννάται το ερώτημα quo vadis Podemos? Mια πρώτη γεύση θα δοθεί σε λίγες εβδομάδες στις εκλογές στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλης, Λεόν, στις πρώτες εκλογές της μετά Ιγκλέσιας εποχής, όπου όμως τα προγνωστικά είναι διφορούμενα για το κόμμα, το οποίο έρχεται τέταρτο με ποσοστό γύρω στο 11%, πίσω από το ακροδεξιό Vox.

Μια μικρογραφία, στην ουσία, των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο. Πώς συνάδει, άραγε, αυτό με τη μεγάλη δημοφιλία της υπουργού του; Είναι ένα από τα παράδοξα της πολιτικής.

Η δύσκολη συνέχεια

Στο μεταξύ, πολύ μελάνι χύνεται αυτές τις μέρες σχετικά με την εκπροσώπηση του Podemos στις επόμενες εκλογές. Θα είναι επικεφαλής η Ιόνε Μπελάρα ή η Γιολάντα Ντίαθ στην οποία έδωσε ο Ιγκλέσιας το «δαχτυλίδι»; Η τελευταία δεν έχει εκδηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και κάνει λόγο για μια Αριστερά πέρα από τα κομματικά όρια.

Προς το παρόν, προέχουν οι πρακτικές προτεραιότητες, οι οποίες συνάδουν με τους στόχους του νέου -και παλιότερου- Podemos, όπως τις περιγράφει η Ιόνε Μπελάρα στην El Diario: «Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο για ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, μια πραγματική πράσινη βιομηχανική αναγέννηση και για την ύπαρξη μιας δημόσιας υπηρεσίας σε κάθε στρατηγικό τομέα. Ετσι θα βρεθούμε πιο κοντά σε μια δικαιότερη, περισσότερο οικολογική και φεμινιστική χώρα όπως τη θέλουμε».

Κορίνα Βασιλοπούλου

NASA: Εκατοντάδες φορές ισχυρότερη από ατομική βόμβα η έκρηξη στην Τόνγκα

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα ήταν εκατοντάδες φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκρηξη και το γιγάντιων διαστάσεων τσουνάμι που προκάλεσε εξαφάνισε εντελώς από το χάρτη ένα νησί από το σύμπλεγμα τριών νησιών που αποτελούν την Τόνγκα, το οποίο βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας, Νουκουάλοφα αναφέρει η διαστημική υπηρεσία.

Μαζί με το προσαρτημένο το 2015 νησί, καταστράφηκαν και μεγάλα κομμάτια γης των άλλων δύο της νησιωτικής χώρας.

Οι αρχές της μικρής χώρας του Ειρηνικού σημειώνουν ότι τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού της έχουν επηρεαστεί αισθητά από το τσουνάμι και την εξάπλωση της στάχτης που συνεχίζεται για μέρες.

Αμέσως μετά την καταστροφή υπήρχαν έντονες ανησυχίες μεταξύ των αρχών για μόλυνση των πηγών καθαρού νερού που τροφοδοτεί τις αστικές περιοχές της Τόνγκα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση ασθενειών στους κατοίκους όπως χολέρα και διάρροια. Ωστόσο, οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξαν ότι το νερό δεν έχει επηρεαστεί τελικά από τα μόρια της στάχτης στην ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά, η έκθεση των κατοίκων σε αυτή μπορεί να προκαλέσει χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια και βλάβες στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες.

Παράλληλα, τρεις άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι που έπληξε τμήματα της Τόνγκα.