Τεκμήρια διαβίωσης: Πώς θα καλυφθούν φέτος για την αποφυγή έξτρα φόρου; – Μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου: Πότε πληρώνονται οι αποζημιώσεις

Πισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας

Πώς θα καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αποφύγουν τις επιβαρύνσεις φόρου όσοι έχουν δει απώλειες το 2020. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων των φορολογουμένων για φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Πιο συγκεκριμένα όσοι το 2020 έχουν δει λόγω πανδημίας οικονομικές απώλειες, που αυτόματα οδηγούν σε «χάσμα» σε σχέση με το τεκμαρτό εισόδημα και άρα σε προσδιορισμό φόρου στη βάση των τεκμηρίων θα μπορούν να προσμετρήσουν τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις φόρου.

Έτσι για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή μέχρι και 10 μήνες το 2020, τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα δοθεί η δυνατότητα «ανάλωσης» μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν μέσω των 4 πρώτων κύκλων που «έτρεξαν» το 2020 για την κάλυψη των τεκμηρίων Ακόμη βέβαια δεν έχει διαμορφωθεί η ακριβής φόρμουλα καθώς αναζητείται ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπει «στον ατομικό κουβά» κάθε φορολογούμενου . Όπως, όμως, αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει πολλές πτυχές. Κύριο ζήτημα είναι ότι και νομοθετικά η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αφορούσε κάλυψη εξόδων και επαγγελματικών δαπανών. Βέβαια υπάρχει ήδη η πρόβλεψη για μη επιστροφή του 30% – 50% των κρατικών δανείων, κάτι που διαμορφώνει ένα ποσό που μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα και να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Πάντως με βάση τα όσα αναφέρουν στελέχη του Υπ. Οικονομικών τα τεκμήρια παρά τα όσα είχαν ακουστεί στο παρελθόν δε θα εγκαταλειφτούν προς ώρας ως τρόπος προσδιορισμού φορολογητέας ύλης κι έτσι πολλοί φορολογούμενοι ίσως βρεθούν στο όριο ή και να αντιμετωπίσουν το φάσμα του φόρου.

Έτσι πχ ένας νέος φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του μόνο ένα αυτοκίνητο 5ετίας 1200 cc και φιλοξενείται στο σπίτι των γονιών του, χωρίς να έχει ενοίκιο (που και αυτό αποτελεί τεκμήριο) έχει 4.000 ευρώ ως τεκμήριο του αυτοκινήτου και 3.000 ευρώ ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης. Άρα θα πρέπει να καλύψει ένα ποσό 7.000 ευρώ. Εάν τέθηκε το 2020 σε αναστολή εργασίας για 10 μήνες και έλαβε ως αποζημίωση ειδικού σκοπού τα 5.340 ευρώ τότε θα χρειαστεί να έχει μισθούς τους δυο μήνες που εργάστηκε, τουλάχιστον, άλλα 1660 ευρώ για να αποφύγει φόρο ευρώ λόγω τεκμηρίων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πολλοί ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα και γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται εναλλακτικό σχέδιο «αναστολής» κάποιων τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία (βάσει ΚΑΔ).

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 1,9 εκατ. φορολογούμενοι λόγω τεκμηρίων φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τεκμήρια θεωρούνται οι μισθωμένες κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες. Επίσης υπάρχει αι η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Γιώργος Αλεξάκης

Μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου: Πότε πληρώνονται οι αποζημιώσεις

Μέχρι τις 19/03/2021 αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών που είχαν υποβάλει έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα ενοίκια που αφορούν τον Ιανουάριο, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των ιδιοκτητών που τα ενοίκια τους «κουρεύτηκαν» εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών μέτρων για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες που τον Ιανουάριο είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο, είτε το ενοίκιο του καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εως τις 19 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών που είχαν υποβάλει έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα ενοίκια που αφορούν τον Ιανουάριο, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποζημιωθούν και όσοι ιδιοκτήτες εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων καθυστέρησε η εκκαθάριση των αιτήσεων του που αφορούν την αποζημίωση των ενοικίων Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις Covid των οποίων θα έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά θα έχουν διορθωθεί θα πληρωθούν μετά τις 30 Μαρτίου.

Οι αποζημιώσεις και η διαδικασία

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι δε αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ενοίκια του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.

Το ποσό της αποζημίωσης το οποίο θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη που δεν εισέπραξε καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που εισέπραξε τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40% δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι αποζημιώσεις που θα λάβει θα ανέρχονται στο 80% των απωλεσθέντων ενοικίων. Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να εισπράξει τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μειωμένα κατά 40% οι αποζημιώσεις θα καλύπτουν το 50% των απωλεσθέντων ενοικίων ή το 20% των συνολικών συμφωνηθέντων ενοικίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*