Τα Greek statistics είναι εδώ! — Αεροπυρόσβεση-Air Tractor: Δίνουν 145€ εκατ. για ακατάλληλα αεροσκάφη

Μοιάζει με το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνομικού. Από τη μια τα πανηγυρίζοντα συστημικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για υπέρβαση εσόδων στο επτάμηνο του 2023, τα οποία η… ευαίσθητη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κατευθύνει με νέο πακέτο μέτρων στους ευάλωτους που λιμοκτονούν εξαιτίας της ακρίβειας. Το κλίμα δημιουργείται. Η υπερδανεισμένη και φορομπηχτική σταθερότητα Μητσοτάκη δημιουργεί ανάπτυξη. Από την άλλη έρχονται οι κύκλοι του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη να διευκρινίσουν ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων είναι σε ταμειακή και όχι σε δημοσιονομική βάση και συνεπώς τα δημοσιεύματα για νέες παροχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής» εξειδικεύουν οι κύκλοι για να πείσουν για τη δήθεν σοβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων. Μάλιστα για να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη επίφαση σοβαρότητας «ξεγυμνώνονται» αποκαλύπτοντας τα λογιστικά τερτίπια που εφαρμόζουν για να εμφανίσουν ανάπτυξη. Οπως μας πληροφορούν οι κύκλοι (ένας σοβαρός πολιτικός όπως ο Κ. Χατζηδάκης που σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζει ως Σούπερμαν ουδέποτε εκτίθεται σε δηλώσεις που μπορούν να φανούν γελοίες έπειτα από 10-15 ημέρες), η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο του 2023 οφείλονται σε ένα βαθμό και στη συλλογή εσόδων που αφορούσαν το προηγούμενο έτος (2022)! Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος – Ιούλιος 2023) προκύπτει:

• Τμήμα της αύξησης, ποσού 470 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022.

• Το ποσό περίπου 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022.

• Οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αρα, υποστηρίζουν οι κύκλοι που δεν αφήνουν τον πάντα σοβαρό και μετρημένο Κ. Χατζηδάκη να εκτεθεί, «ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση». Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, τα Greek statistics με τα οποία οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή μαγείρευαν τα στοιχεία «πουλώντας» ευημερία και ανάπτυξη τη δεκαετία 2000-10 είναι εδώ. Με τον ίδιο τρόπο μια άλλη κυβέρνηση ΝΔ, αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, πουλάει αντί για ευημερία σταθερότητα.

Τα αποτελέσματα αυτών των καταστάσεων όλοι τα ζήσαμε στο πετσί μας στη μνημονιακή εποχή… Ομως γιατί ομιλούν οι «κύκλοι» και όχι απευθείας ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να προσδώσει βαρύτητα; Εδώ εισέρχεται στη σκηνή της εικονικής πραγματικότητας που έχει στήσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης ο «από μηχανής θεός». Ολοι αναμένουν τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ θα εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητος, ενδεχομένως και ελαφρώς αξύριστος γιατί δεν θα δύναται να δώσει πολλά, θα διανείμει μέρισμα της φορομπηχτικής ανάπτυξης στους ευάλωτους με τη μορφή pass. Εκεί λοιπόν αναμένουν τη δικαίωσή τους τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία οι «κύκλοι» και όχι ο Κ. Χατζηδάκης καταγγέλλουν για αναξιοπιστία και για δημοσιεύματα εκτός πραγματικότητας.

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Αεροπυρόσβεση -Air Tractor: Δίνουν 145€ εκατ. για ακατάλληλα αεροσκάφηΑεροπυρόσβεση -Air Tractor: Δίνουν 145€ εκατ. για ακατάλληλα αεροσκάφη

«Κατάλληλα μόνο για επιτήρηση» -Έχαναν πολύτιμο χρόνο

Αεροπυρόσβεση -Air Tractor: Η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αγοράσει 36 αεροσκάφη τύπου Air Tractor για τις ανάγκες της εναέριας πυρόσβεσης με συνολικό κόστος 145 εκατ. ευρώ, εγείρει πολλά ερωτήματα. Πρόκειται για αεροσκάφη τα οποία ήδη μισθώνει η χώρα μας από το 2021 με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ωστόσο τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι ακατάλληλα για τη χώρα μας λόγω κλιματικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Air Tractor σταθερής υδροληψίας μπορούν να γεμίσουν νερό μόνο από αεροδρόμια, ενώ τα αποκαλούμενα και ως «αμφίβια» μπορούν να πάρουν νερό από τη θάλασσα, αρκεί οι άνεμοι να μην ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ»

Ηταν Ιούνιος του 2021 όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε μια σειρά από παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης της χώρας. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ» προέβλεπε την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών τύπου Canadair CL-515, την αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου CL-415 σε CL-515, καθώς επίσης και τη σταδιακή αγορά συνολικά 36 νέων αεροσκαφών Air Tractor.

Το καλοκαίρι του 2021 η ελληνική κυβέρνηση μίσθωσε έξι αεροσκάφη τύπου Air Tractor. Το 2022 τα Air Tractor που νοικιάστηκαν ανήλθαν σε 15. Δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την περίοδο εκείνη εξήραν τη συμβολή των Air Tractor στην εναέρια πυρόσβεση.

Τη φετινή χρονιά ο αριθμός των μισθωμένων Air Tractor ανήλθε στα 20, ενώ στα τέλη Ιουλίου νοικιάστηκαν ακόμη δύο, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εγκρίνει την αγορά έντεκα αεροσκαφών τύπου Air Tractor για τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας έναντι 35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ήταν 13 Δεκεμβρίου του 2022 όταν αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τα νησιωτικά συμπλέγματα» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά το ποσό που θα διατεθεί από το «ΑΙΓΙΣ» για την αγορά Air Tractor για τα νησιωτικά συμπλέγματα ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια των υπολοίπων Air Tractor αναμένεται να γίνει σταδιακά μέχρι το 2030.

Ωστόσο η αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών εγείρει πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή τους ικανότητα με βάση τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

Έχαναν πολύτιμο χρόνο

Στις 17 Ιουλίου, για παράδειγμα, δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor πραγματοποιούσαν εναέρια περιπολία όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς, στην Αττική. Τα αεροσκάφη έφτασαν εκεί. Πραγματοποίησαν μία ρίψη νερού και έφυγαν επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από τη θάλασσα. Λίγα λεπτά μετά δόθηκε εντολή να απογειωθούν άλλα δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor από τη Νέα Αγχίαλο. Αυτά τα Air Tractor ήταν αμφίβια, δηλαδή μπορούν να εφοδιαστούν με νερό και από τη θάλασσα, αρκεί οι άνεμοι να μην ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Λίγο αργότερα ξεσπά πυρκαγιά και στο Λουτράκι. Δύο Air Tractor σταθερής υδροληψίας απογειώθηκαν από το Τατόι, σύμφωνα με τα δεδομένα της εφαρμογής Flightradar24, και πέταξαν στο Λουτράκι. Εκαναν ρίψη νερού, όμως επέστρεψαν στο Τατόι καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από τη θάλασσα. Σε άλλη περίπτωση δύο αμφίβια Air Tractor που επιχειρούσαν στα Δερβενοχώρια πέταξαν για υδροληψία στη λίμνη Μαραθώνα προκειμένου να γεμίσουν νερό, επειδή εκεί ο κυματισμός δεν ήταν τόσο έντονος όσο στη θάλασσα.

Τα ίδια συνέβησαν λίγες μέρες μετά σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Θάσο. Αεροσκάφος Air Tractor σταθερής υδροληψίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Με το που φτάνει στη Θάσο πραγματοποιεί ρίψη νερού και στη συνέχεια προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Καβάλας για να γεμίσει. Κάτι που απαιτεί γύρω στα 50 λεπτά.

«Κατάλληλα μόνο για επιτήρηση»

«Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε, μεταξύ άλλων τύπων πτητικών μέσων, να μισθώνει κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και 20 αεροσκάφη Air Tractor. Τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα είναι κατάλληλα μόνον για εναέρια επιτήρηση και όχι για αεροπυρόσβεση. Και τούτο γιατί τα μεν μη αμφίβια πρέπει να μεταβαίνουν σε αεροδρόμιο προκειμένου να γεμίσουν νερό, όπως λ.χ. αυτά που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Τατοΐου, και ο απαιτούμενος χρόνος είναι 50 λεπτά. Τα δε αμφίβια δεν μπορούν να πάρουν νερό από θάλασσα όταν έχει κυματισμό. Για τον σκοπό αυτό πηγαίνουν να πάρουν νερό από κάποια λίμνη, όπως για παράδειγμα τη λίμνη Μαραθώνος. Απορώ πώς η ηγεσία της ΓΓΠΠ χωρίς μελέτη αποτελεσματικότητας όχι μόνον μισθώνει από το 2021 τον ως άνω τύπο πτητικών μέσων, αλλά έχει προγραμματίσει να αγοράσει με βάση το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” συνολικά 36 αεροσκάφη Air Tractor» σημειώνει ο κ. Γκουρμπάτσης.