Τα νέα «Μακρονήσια» ως τελική λύση

Αποτέλεσμα εικόνας για foto μακρονησος

Έρχονται όλο και πιο κοντά στο προσκήνιο οι ιδέες και οι σχεδιασμοί επί χάρτου που μόνο κατά λάθος δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας για μια λύση που και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αδειάσει, και το ακροδεξιό της ακροατήριο θα ικανοποιήσει

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη μικροπολιτική αντιμετώπιση που τη διακρίνει στη διαχείριση του προσφυγικού, επέλεξε κάποια στιγμή την επιλογή με το μικρότερο κατά την εκτίμησή της κόστος.

Ήταν πολιτική της απόφαση να μην προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τη δυσανάλογη ευθύνη φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με τους “γαλάζιους” αυτοδιοικητικούς και τους ψηφοφόρους της στην ηπειρωτική χώρα.

Ήταν πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει δια της βίας των επιτάξεων και της αστυνομικής αναγκαστικότητας τα έτσι κι αλλιώς κουρασμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές και σιδερόφραχτες αποθήκες ψυχών.

Η καθολική και δυναμική αντίδραση των κατοίκων των νησιών στις κατασκευές των κλειστών κέντρων κράτησης, στις επιτάξεις και στην ανεξέλεγκτη αστυνομική βία ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει προς το παρόν μια πρώτη κίνηση υποχώρησης αποσύροντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μια υποχώρηση που δεν προοιωνίζει την αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που παραμένει πιστά προσηλωμένη στις αρχές της αποτροπής και του παραδειγματικού εγκλεισμού των αιτούντων άσυλο σε μεγάλες «Αμυγδαλέζες».

Με αυτά τα δεδομένα έρχονται όλο και πιο κοντά στο προσκήνιο οι ιδέες και οι σχεδιασμοί επί χάρτου που μόνο κατά λάθος δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας για μια λύση που και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αδειάσει, και το ακροδεξιό της ακροατήριο θα ικανοποιήσει.

Με αυτά τα δεδομένα έρχεται όλο και πιο κοντά η τελική λύση των νησίδων και των βραχονησίδων που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενοίκων της “γαλάζιας πολυκατοικίας” αλλά και του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα νέα κέντρα κράτησης που δεν θα λέγονται κλειστά, αλλά θα δομηθούν πάνω σε κάποια ξερονήσια και θα λέγονται μεν ανοιχτά, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να βγει και καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση.

Μια λύση που θα έρθει να καλύψει τη μέχρι σήμερα ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα το προσφυγικό και θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και τους δικούς της αυτοδιοικητικούς που προς ώρας βρίσκονται απέναντί της.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Πέτρος Κατσάκος

Πέτρος Κατσάκος