Τα μυστικά της μαγειρικής στο πυρέξ

Τα μυστικά της μαγειρικής στο πυρέξ

Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε για να αναδεικνύονται γευστικά οι συνταγές

Η μαγειρική στο πυρέξ είναι πλέον παραδοσιακή, την έκανε και την κάνει κάθε κουρασμένη μητέρα για να ξεγελάσει τα παιδιά της και να φάνε τα περισσεύματα από το χθεσινό φαγητό.

Μόνο που το ψήσιμο στο πυρέξ παραμένει ένας από τους γρηγορότερους, καλύτερους και φτηνότερους τρόπους να βάζεις ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο στο τραπέζι σου.

Επειδή όλα ψήνονται εδώ στους δικούς τους χυμούς, δεν χρειάζεσαι περιττά λάδια και τόνους αλάτι για να πάρεις λίγη γεύση.

Το πυρέξ έχει ωστόσο τα δικά του μικρά μυστικά για να αποδώσει όλη τη γεύση που μόνο εκείνο ξέρει. Και μας τα λέει ο David Zinczenko, ο άνθρωπος πίσω από τον μπεστ σέλερ τσελεμεντέ «Zero Belly Cookbook».

Πέρνα τα υλικά από τον τρίφτη

Ο τρίφτης είναι ως μέθοδος ευκολότερος και γρηγορότερος από το τεμάχισμα με το μαχαίρι. Ο Zinczenko θεωρεί ωστόσο πως τα μικρότερα κομμάτια που αποδίδει ο τρίφτης είναι καταλληλότερα για το πυρέξ, καθώς δεν χρειάζονται σοτάρισμα. Περνάμε λοιπόν από τον τρίφτη καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα και ό,τι άλλο και είναι έτοιμα για το πυρέξ.

Χρησιμοποίησε τα περισσεύματα

Ό,τι κι αν έχει απομείνει από το χθεσινό και το προχθεσινό φαγητό, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για μια νέα δημιουργία στο πυρέξ. Το οποίο είναι ο απόλυτος τρόπος για να μην πετάμε ποτέ φαγητό, ισχυρίζεται πάντα ο Zinczenko.

Πώς ετοιμάζεις το κρέας

Ο Zinczenko προτείνει σκληρές κοπές κρέατος για ψήσιμο στο πυρέξ, καθώς μπορούν να υπομείνουν υψηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ακόμα κι αυτά όμως προτείνει να τα περνάμε από το τηγάνι πρώτα, ώστε να διατηρήσουν τους χυμούς τους.

Για λίγο τα βάζουμε στο τηγάνι, μέχρι να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, ώστε να μη στεγνώσουν. Με τον ίδιο γρήγορο τρόπο σοτάρουμε και τα λαχανικά μας πριν τα ρίξουμε στο πυρέξ.

Ομοιόμορφο τεμάχισμα

Όλα τα υλικά που θα μπορούν στο πυρέξ οφείλουν να είναι ψιλοκομμένα, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Όσο μικρότερα, τόσο το καλύτερο μας λέει ο σεφ, μιας και αυτό εξισορροπεί τον διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος που χρειάζονται κάποια υλικά.

Το ίδιο το πυρέξ

Αποφασιστικής σημασίας είναι ο απαράβατος κανόνας που αποκαλύπτει ο Zinczenko, πως το πυρέξ οφείλει να γεμίζει με τα συστατικά μας κατά 3/4. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

Αν το γεμίσεις παραπάνω, θα καταλήξεις με έναν αχταρμά, ενώ τα λιγότερα υλικά θα μαγειρευτούν γρήγορα και θα στεγνώσουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*