Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη – Ηλιόπουλος: Θα μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιο είναι το κόστος της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας;

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα κουρευτεί το χρέος των μικρομεσαίων και το πώς θα χρηματοδοτηθούν. Το δημόσιο πρέπει να ασκήσει διοίκηση σε μία συστημική τράπεζα επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μικρομεσαία επιχείρηση, τμήμα αυτού που αποκαλείται «μεσαία τάξη» είναι απούσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες o Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση με την οποία παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πρόγραμμα 5,7 δις ώστε να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να ξεκινήσει ξανά η οικονομία της χώρας. Στις βασικές προτάσεις του προγράμματος περιλμβάνεται κούρεμα χρέους και οφειλών έως και 60%, νέα εργαλεία ρευστότητας αλλά και κατάργηση του πτωχευτικού νόμου με παράλληλη επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση με επιστήμονες αλλά και παράγοντες της αγοράς όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Καββαθάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το κόστος της πρότασης και αναφέρθηκε στην ανάγκη το δημόσιο να ανακτήσει τις δυνατότητες που αντιστοιχούν στα χρήματα που έχει βάλει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν πάει ταμείο η μεσαία τάξη

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τον αποκλεισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «είναι μηδέν αυτή τη στιγμή οι πόροι που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης».Χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που ρητορικά έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης. Όπως είπε «Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πώς θα γίνει αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας; Μιας και όλοι λέμε ότι είναι το 60% των εργαζομένων και μεγάλο μέρος το 97% των επιχειρήσεων». Αναφερόμενος τις προβλέψεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σημείωσε πως εκφράζονται με το μοντέλο 50-30-20 δηλαδη «50% η χρηματοδότηση από το Ταμείο, 30% από τις τράπεζες και 20% ίδια κεφάλαια». Με βάση αυτό αναρωτήθηκε: «Ποια μικρομεσαία επιχείρηση έχει ίδια κεφάλαια 20%; Και άντε να τα έχει, ποια θα μπορέσει να περάσει από τον γκισέ των Τραπεζών για να πάρει το 30% της τραπεζικής στήριξης;» Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας το συμπέρασμα είναι: «Έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η πρόταση που έχει κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Συνεπώς, τι Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι αυτό;»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η από την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Σχολίασε μάλιστα την υπόσχεση που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για 200.000 θέσεις εργασίας θυμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μνημονίων είχε επιτύχει 450.000 θέσεις εργασίας. Επισήμανε ότι οι 200.000 θέσεις εργασίας «χωρίς να λέμε αυτές που θα χαθούν αν δεν στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είναι μια τρύπα στο νερό. Εν πάση περιπτώσει, για να μην υπερβάλλω, είναι σε λάθος κατεύθυνση». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το κόστος αν δεν ακολουθήσουμε αυτό τον εναλλακτικό δρόμο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, θα είναι πολλαπλάσιο και δυσβάστακτο και θα αφορά όχι μόνο την παρούσα γενιά αλλά και τις επόμενες».

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη

Το πάνελ στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόστος των προτάσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε διεξοδικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το οικονομικό της σκέλος αναφερόμενος στα δεδομένα της κοστολόγησής της. Όπως είπε πρόκειται για «5,7 δισ. που αφορά τα εννιά μέτρα της άμεσης ρευστότητας» διευκρινίζοντας πως και «είναι 3,6 δισ. οι απώλειες εσόδων από τη μείωση της φορολογίας που προτείνουμε και 2,1 δισ. είναι τα χρήματα που πρέπει να βγουν από το Δημόσιο Ταμείο στις προτάσεις που κάναμε για να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις με ρευστότητα για την επανεκκίνησή τους». Σε αυτά σημείωσε θα μπορούσε κανείς να πρόσθεσε 2,7 δις από την «κοστολόγηση των απωλειών στα δημόσια Ταμεία από το κούρεμα 40% έως 60% του πανδημικού ιδιωτικού χρέους». Εξέφρασε όμως επιφύλαξη λέγοντας ότι «τα 2,7 δισ. είναι εάν αυτές οι υποχρεώσεις πληρώνονταν στο σύνολό τους και στην ώρα τους. Θα μου επιτρέψετε να έχω τεράστια αμφιβολία για το αν τελικά αυτές θα είναι πραγματικές απώλειες δεδομένου ότι γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα την κατάσταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και αν έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει».

Οι τράπεζες και ο ρόλος του δημοσίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως η χθεσινή συζήτηση ως προς τον τρόπο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα «στρατευθεί» στην ανασυγκρότηση της και κυρίως στην ενίσχυση των μικρομεσαίων.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επισημάνσεις της Λούκας Κατσέλη, σημείωσε ότι πρέπει «μέσα από τη νομοθετική παρέμβαση, ακολουθώντας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, να αναπροσανατολίσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον ρόλο που πρέπει να έχει στην πραγματική οικονομία. Και ο ρόλος που έχει στην πραγματική οικονομία είναι να χρηματοδοτεί και ρίσκο, με εγγυήσεις που εν πάση περιπτώσει έχουμε την τεχνοκρατική επάρκεια πια και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας να διαθέσουμε από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου». Έτσι σημείωσε «τα χρήματα που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο με εγγυήσεις να μην πάνε χαμένα, κλείνοντας μόνο τρύπες. Αλλά να στηρίξουν την πραγματική οικονομία για να μπορέσει να επανεκκινήσει και να υπάρχει μια βιώσιμη επανεκκίνηση αυτής της οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ότι η προοπτική αυτή «περνά» από την δυνατότητα του δημοσίου να ασκήσει το δικαίωμα διοίκηση σε μία από τις συστημικές τράπεζες. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δούμε με ποιον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, με θεσμικό τρόπο θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα που μπορεί να έχει στον καπιταλισμό –στον καπιταλισμό, όχι στον σοσιαλισμό- αυτός ο οποίος κατέχει μετοχές, αυτός που έχει βάλει λεφτά δηλαδή σε έναν μηχανισμό. Το Δημόσιο εν προκειμένω, έχει βάλει πάνω από 40 δισ. στις ανακεφαλαιοποιήσεις». Τόνισε πως «πρέπει να δούμε πώς, με νομοθετικές παρεμβάσεις σύννομες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, να ανακτήσουμε τη δυνατότητα έστω σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, να ασκούμε διοίκηση».

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξηΠλάνο από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν βιώνουμε όλοι στην Ε.Ε με τον ίδιο τρόπο την κρίση

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να κινηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα «δεν βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο την κρίση, όχι μόνο διότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στηρίχθηκε πολύ πιο γενναιόδωρα από ότι έχει στηριχθεί στην Ελλάδα. Ειδικά, αφού κάνατε τη σύγκριση με τη Γερμανία, θα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι επιδοτήθηκε για παράδειγμα η εστίαση και το λιανικό εμπόριο για όλη την περίοδο των εορτών, που είναι πολύ κρίσιμη περίοδος για την αγορά τους, με το 60% του τζίρου του ’19. Όχι με το 6%. Υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως « πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να διεκδικηθούν λύσεις που θα γίνουν αποδεκτές από το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Ερωτώμενος μάλιστα για το ενδεχόμενο συγκρούσεων είπε ότι «το κρίσιμο, έχοντας όλη αυτή την εμπειρία πλέον και τη γνώση των συσχετισμών δύναμης τόσο εντός της ελληνικής κοινωνίας, όσο όμως και εκτός, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι να επιλέξει κανείς τις πολιτικές συγκρούσεις που θα φέρουν αποτελέσματα και να μην εξαντλήσει δυνάμεις σε συγκρούσεις, οι οποίες δεν θα φέρουν αποτελέσματα».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Ν. Ηλιόπουλος: Θα μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιο είναι το κόστος της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας;

Απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μια βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

«Η κα Πελώνη αντί να πει μια κουβέντα στους χιλιάδες εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει τα ίδια στερεότυπα κάθε φορά», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει:

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να απλώσει χείρα βοηθείας σε όλους αυτούς γι’ αυτό και αντιδρά σπασμωδικά όταν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση φέρνει πιο κοντά την απορρύθμιση της εργασίας, ενώ δίνει βορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τώρα ονομάζει ζόμπι, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Περιμένουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, για το ιδιωτικό χρέος, την ανύπαρκτη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και το πτωχευτικό έκτρωμα που διασφαλίζει μόνο χιλιάδες λουκέτα και βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατέθεσε μια συγκεκριμένη, άμεσα υλοποιήσιμη και κοστολογημένη πρόταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει ποιο είναι το κόστος της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, των χιλιάδων λουκέτων και των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων που δρομολογεί με την άρνηση του να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στην οικονομία;».

Η δήλωση της Αρ. Πελώνη

Υπενθυμίζεται πως η κυβερνητική εκπρόσωπος νωρίτερα σχολίασε την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό με ειρωνείες περί «λεφτόδεντρων της Κουμουνδούρου».

Δήλωσε συγκεκριμένα η Αρ., Πελώνη:  «Μετά το σκίσιμο των Μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη “σεισάχθεια” του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που οι Έλληνες πίστεψαν και είδαν που κατέληξαν, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. Μεσολάβησαν, από την αρχή της πανδημίας, οι προτάσεις του “Μένουμε όρθιοι Ι” και “Μένουμε όρθιοι ΙΙ”. Αν η Κυβέρνηση τις είχε ακολουθήσει, δεν θα υπήρχε σήμερα περιθώριο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

»Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Ευτυχώς για τους Έλληνες, έχει δοκιμαστεί. Έχει αποδειχθεί η συνέπεια λόγων και πράξεων και κανένας δεν τον πιστεύει. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, εμφανίζεται ως προστάτης των τάξεων που αφαίμαξε. Το ντεκόρ άλλαξε. Ο πρωταγωνιστής, όμως, μένει ίδιος. Και το σίκουελ της ίδιας παράστασης δεν κόβει εισιτήρια».