Τα κρυφά deals της Palantir στην Ελλάδα και στη Βρετανία

Μυστικοπάθεια, πρωτοφανής πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και αντιδημοκρατικές ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Σιγή ιχθύος. Ακρα μυστικότητα εξακολουθεί να τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη σύμβαση που έχει συνάψει εν μέσω πανδημίας με την Palantir. Μια σιωπή που φαίνεται ένοχη αν συνυπολογιστεί το βε-βαρυμένο ιστορικό της εταιρείας διαχείρισης big data. Κι αυτό επειδή η Palantir, που «γεννήθηκε» από τη CIA και συνεργάστηκε μαζί της και με μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, έχει συμμετάσχει στη δημιουργία του πιο δυνατού εργαλείου της NSA για την κατασκοπεία πολιτών, έχει συνδράμει μέσω του λογισμικού της στην απέλαση μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ συνδέεται και με την Cambridge Analytica, η οποία έχει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Τραμπ και στο εκλογικό αποτέλεσμα του Brexit.

Αν όλα αυτά δεν αρκούσαν να καταδείξουν την αιτία που το Μαξίμου κρατάει κρυμμένη στο συρτάρι τη σύμβαση με την Palantir, η εξήγηση μπορεί μάλλον να δοθεί από τα κοινά χαρακτηριστικά των συμφωνιών που έχει συνάψει η Palantir με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Palantir να αλιεύει δεδομένα για τους διασυνοριακούς ελέγχους –θα γνωρίζει ακόμη και γιατί υπάρχει μποτιλιάρισμα–, γεγονός που σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων μπορεί να παρέχει μια πρωτοφανή πρόσβαση στα δεδομένα των Βρετανών πολιτών. Στην Ελλάδα το μόνο που έχει δηλώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής –μέσω πηγών– είναι ότι τα δεδομένα θα αφορούν την κίνηση στον δρόμο, συμφωνία δηλαδή που φαντάζει παρεμφερής με αυτήν της Βρετανίας.

Το σημαντικότερο, βάσει των νέων στοιχείων που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Documento, είναι ότι η Palantir συνάπτει κατά κύριο λόγο συμφωνίες με ρήτρες εμπιστευτικότητας, ενώ την ευθύνη για την αξιοποίηση των δεδομένων έχουν οι συμβαλλόμενοι οργανισμοί. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συ-νταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών ελευθεριών, εφόσον η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων γίνεται για λογαριασμό κυβερνήσεων και είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εν προκειμένω συ-μπεριφέρεται ως ΑΕ, οφείλει να αποκαλύψει τι συμφώνησε με την Palantir. Και όχι να κρύβεται στις σκιές.

Βασίλης Ανδριανόπουλος