Τα εφιαλτικά σενάρια για τον πληθωρισμό. Σοκ για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις — Εφη Αχτσιόγλου: “Ομολογούν τη λεηλασία των πολιτών, εξακολουθούν να ανέχονται τα καρτέλ” — Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ. Τα επιδόματα που αυξάνονται

Τα εφιαλτικά σενάρια για τον πληθωρισμό – Σοκ για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ακόμη και διψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση

Με ρυθμό 6% αναμένεται να «τρέξει» φέτος ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω του ότι ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% για φέτος, κάτι το οποίο δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και της πεισματικής άρνησης της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Τα παραπάνω αναμένεται να καταγράφονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022-2025 που θα πρέπει να στείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες (30 Απριλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 6% (από 0,8% πρόβλεψη στον προϋπολογισμό) και η ανάπτυξη στο 3%, από 4,5%.

Τα δυσμενή σενάρια

Ωστόσο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και ο πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και ο πληθωρισμός το 11,01%. Επιπλέον, το φετινό έλλειμμα θα προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ, έναντι 1,4% προηγουμένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα βρίσκονται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που θα προβλέπεται για φέτος. Το βασικό ζήτημα είναι ότι τα πλεονάσματα αναμένεται να «πληρωθούν» από τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση εξαιτίας του συνεχιζόμενου ράλι τιμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα με εντεινόμενο ρυθμό.

Πληθωρισμός εκτός ελέγχου για τον Απρίλιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και διψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 8,9%, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ανοδική τάση για τον τρέχοντα μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ρεύματος συνέχισε την αυξητική της πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή του φυσικού αερίου.

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας αναφορικά με τη διακοπή ή μη της ροής του φυσικού αερίου οδήγησε σε νέες ανατιμήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση δεν βάζει πλαφόν, όπως έκαναν, για παράδειγμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ βρίσκεται ακόμη στην αναζήτηση των υπερκερδών.

Από κει και πέρα, κατά τις γιορτές του Πάσχα υπήρξε μια σειρά αυξήσεων σε τιμές. Οι αλυσίδες τροφίμων αύξησαν τα αποθέματά τους για τις γιορτές με προϊόντα σε υψηλότερη τιμή.

Παράλληλα, η μεγάλη «έξοδος» των ημερών του Πάσχα έφερε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή, καθώς τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε κατά τόπους περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιά πωλούν σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα αστικά κέντρα.

Επίσης, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πλέον αυξημένες τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σχέση με πριν από έναν μήνα, όπως και οι τιμές σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

 

Εφη Αχτσιόγλου: “Ομολογούν τη λεηλασία των πολιτών, εξακολουθούν να ανέχονται τα καρτέλ”Εφη Αχτσιόγλου: “Ομολογούν τη λεηλασία των πολιτών, εξακολουθούν να ανέχονται τα καρτέλ”

Επί ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε δραματικές αυξήσεις με δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Μέτρα για την ανακούφιση των των πολιτών που κυριολεκτικά βασανίζονται από το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και την ακρίβεια που σαρώνει τα ράφια των καταστημάτων, ιδίως των σούπερ μάρκετ, ζητά η Εφη Αχτσιόγλου.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ με δηλώσεις της στον “Real fm 97,8” επισημαίνει ότι «τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους εδώ και μήνες. Η κατάσταση είναι αβίωτη για την πλειονότητα των πολιτών που ουσιαστικά ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματός τους μόνο για τους λογαριασμούς της ενέργειας».

«Σε αυτή τη συνθήκη, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει πάλι για κάποια παρέμβαση στο μέλλον χωρίς να δίνει μία ριζική λύση,η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί όπως εμείς επιμένουμε από τον Σεπτέμβριο» και «όσα προαναγγέλλει κινούνται στη λογική των παρεμβάσεων που έχει ήδη κάνει, δηλαδή επιδοτήσεις οι οποίες αποδεικνύονται από τα πράγματα εντελώς ανεπαρκείς και στηρίζουν την αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

Εξάλλου, συνέχισε, «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι λογαριασμοί έρχονται 4 και 5 φορές πάνω. Δηλαδή, παραδέχεται και ομολογεί τη λεηλασία των νοικοκυριών και αποδεικνύει ότι ψευδώς ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είχαν πει πως οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 2 και 3 ευρώ».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο βάζει πλάτη στα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, αρνείται να παρέμβει στην πηγή του προβλήματος και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», ενώ «η δήλωση ”το τσάμπα πέθανε” του κ. Οικονόμου υπονοεί ότι οι πολίτες, που έχουν καθαρή αδυναμία πληρωμής, είναι κατά τη ΝΔ στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προστασίας της κοινωνίας από το κύμα ακρίβειας επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει «να νομοθετηθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και επιστροφή τους στην κοινωνία, παρέμβαση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για την προστασία των καταναλωτών,αναστολή των διακοπών ρεύματος, έλεγχος της αγοράς από τη ΡΑΕ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τόνισε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μια συμβατική υποχρέωση μεταξύ ιδιωτών που υπάρχει στην αγορά ενέργειας ήδη από το 2013. Ακριβώς όμως επειδή η ενέργεια δεν είναι απλό εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει θέτοντας όρια όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Εδώ και μήνες το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών, το σύνολο αυτού που θα έπρεπε να είναι επιχειρηματικό ρίσκο, μεταφέρεται στους καταναλωτές. Και όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα μεταφέρεται στους καταναλωτές και το βάρος της λειτουργίας καρτέλ, εναρμονισμένων πρακτικών, παράνομων ως φαίνεται πρακτικών στην αγορά. Η κυβέρνηση αντί να θέσει όρια, επιτρέπει όλη αυτή την κατάσταση εδώ και μήνες.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει τροπολογία για την αναστολή διακοπών ρεύματος και την κρατική παρέμβαση στην καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής.Αν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα δεν έχουν πάρα να την ψηφίσουν».

Σημείωσε, τέλος, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε δραματικές αυξήσεις, με δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες».

 

Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα – Τα επιδόματα που αυξάνονταιΚατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα – Τα επιδόματα που αυξάνονται

Τα 18 επιδόματα που αυξάνονται από σήμερα.

Από σήμερα Κυριακή 1 Μαΐου 2022, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα, από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά, ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από σήμερα 1η Μαΐου κατά 7,5%, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ που ήταν τη 1η Ιανουαρίου 2022. Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 2%), προκύπτει συνολική αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα εντός του 2022 (από 650 ευρώ διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ).

Η συγκεκριμένη αύξηση θα ισχύσει και για το καθεστώς των τριετιών οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε όσους τις δικαιούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).

Τι ισχύει από σήμερα

Υπάλληλος χωρίς τριετίες

Μισθός έως 30/4: 663 €
Μισθός από 1 η /5: 713 €
Αύξηση: 50 €

Υπάλληλος με 1 τριετία

Μισθός έως 30/4: 729,30 €
Μισθός από 1 η /5: 784,30 €
Αύξηση: 55 €

Υπάλληλος με 2 τριετίες

Μισθός έως 30/4: 795,60 €
Μισθός από 1 η /5: 855,60 €
Αύξηση: 60 €

Υπάλληλος με 3 τριετίες

Μισθός έως 30/4: 861,90 €
Μισθός από 1 η /5: 926,90 €
Αύξηση: 65 €

Τα 18 επιδόματα που αυξάνονται

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από σήμερα 1η Μαΐου συμπαρασύρει και μία σειρά από επιδόματα που επίσης αυξάνονται για τους δικαιούχους. Όλα τα επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο από τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν αναλόγως.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

Αναλυτικότερα τα επιδόματα που αυξάνονται από την Κυριακή 1 Μαΐου

 • Γάμου: Από τα 66 ευρώ, στα 71 ευρώ
 • Τριετιών: Από τα 66,3-199 ευρώ, στα 71,3-235 ευρώ
 • Ανεργίας: Από τα 407 ευρώ, στα 438 ευρώ
 • Επίσχεσης εργασίας: Από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ
 • Εποχικό επίδομα: Από τα 518-1.036 ευρώ, στα 557 – 1.115 ευρώ
 • Βοήθημα μετά την τακτική επιδότηση ανεργίας: Από τα 212 ευρώ, στα 228 ευρώ
 • Βοήθημα με 3μηνη εγγραφή ΟΑΕΔ: Από τα 245 ευρώ, στα 263 ευρώ
 • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Από τα 326 ευρώ, στα 350 ευρώ
 • Επίδομα μετά τη λήξη ποινής στέρησης ελευθερίας: Από τα 245 ευρώ, στα 263 ευρώ
 • Επίδομα μητρότητας: Από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ
 • Επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη: Από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ
 • Ημερήσιο επίδομα μαθητευόμενων στις Σχολές ΟΑΕΔ: Από τα 22 ευρώ, στα 24 ευρώ
 • Επίδομα μαθητείας εκπαιδευτικών μονάδων ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ: Από τα 15 ευρώ, στα 16 ευρώ
 • Πρακτικής άσκησης ΤΕΙ – επιδότηση σπουδαστών: Από τα 24 ευρώ, στα 25 ευρώ
 • Πρακτικής άσκησης ΤΕΙ – επιδότηση εργοδοτών: Από τα 15 ευρώ, στα 16 ευρώ
 • Πρακτικής άσκησης σπουδαστών τουριστικής εκπαίδευσης: Από τα 18 ευρώ, στα 19 ευρώ
 • Επιδότηση προσλήψεων σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ: Από τα 332-530 ευρώ, στα 357-570 ευρώ
 • Επίδομα γονικής άδειας (νόμος 4808/2021): Από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ