Τα επτά μέτρα για μίνι lockdown στην Αττική που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική. Σήμερα οι τελικές αποφάσεις – Κόντρα Κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ για τα 3 κρούσματα στο υπουργείο Πολιτισμού

Στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν σε επτά μέτρα που βρίσκονται στην εισήγησή τους προς την Κυβέρνηση. Η εισήγηση θα εξεταστεί και σήμερα το απόγευμα στις 18:00 αναμένεται να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να καταλήξουν σε έναν κατάλογο μέτρων για τον κορονοϊό, τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί.

Δείτε τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή:

1. Αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες και νυχτερινά κέντρα

2. Επαναφορά του ορίου των 4-6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση

3.Άνοιγμα των σούπερ μάρκετ καθώς και των μανάβικων στις 7 το πρωί για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

4. Μείωση των επιβατών στα ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων, ώστε να μην υπάρχει ο συνωστισμός που βλέπουμε στις ώρες αιχμής

5. Όριο 30 ατόμων στις δημόσιες συναθροίσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το επιτρεπόμενο όριο ήταν στα 50 άτομα

6. Πιστή τήρηση του κυλιόμενου ωραρίου στο Δημόσιο. Αν και το μέτρο είναι σε ισχύ, η επιτροπή ζητεί να τηρείται με αυστηρότητα

7. “Όχι” σε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε όλους τους κλειστούς χώρους

 

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Στη λήψη νέων μέτρων για τον κοροναϊό στην Αττική φαίνεται ότι προχωράει η κυβέρνηση καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, ο οποίος προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί πρώτα σε τοπικό κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας και θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. «Ακούμε κι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η επιστημονική επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή μέτρων, όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα, κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, το πολύ 20 με άτομα. Αυτό ισχύει σήμερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο. Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους – να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα.

Η εισήγηση αφορά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά πιθανώς και άλλες περιοχές της Αττικής με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Δεν αποκλείεται ακόμη, για όσες περιοχές κριθεί αναγκαίο, να προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

 

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα 3 κρούσματα στο υπουργείο Πολιτισμού

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα κρούσματα κορονοϊού που διαγνώστηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού

«Τρίτο κρούσμα στο Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός άφαντη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και σημειώνε: «Από την προηγούμενη εβδομάδα, ήδη από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, καλέσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η πολιτική ηγεσία κώφευσε. Με το δεύτερο κρούσμα πάλι καλέσαμε το Υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες σήμερα εμφανίστηκε και τρίτο κρούσμα κορωνοϊού. Στα πόσα κρούσματα άραγε η Υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι πρέπει να λάβει μέτρα; Η και αυτό επαφίεται στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων;».

Όπως ήταν αναμενόμενο η τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία έπειτα από σχετική ερώτηση απάντησε: «Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου μόλις ανακάλυψε τα τρία κρούσματα covid 19, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει δι’ αυτών την παρουσία της ως νέα τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Το χρονολόγιο των ενεργειών, στις οποίες προέβημεν στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο Υπουργείο, την Πέμπτη 10 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, διαψεύδουν απολύτως τα λεγόμενά της. Λάθος θέμα επέλεξε». Ενώ λίγο αργότερα εκδόθηκε και το χρονολόγιο των ενεργειών που έγιναν από το υπουργείο.

Δείτε το χρονολόγιο:

Α. Το Χρονολόγιο των ενεργειών

Α. Χρονολόγιο ενεργειών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων covid-19 στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22)

Ι. Τετάρτη 09-09-2020, ημερομηνία διαπίστωσης ύπαρξης του 1ου επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19.

Την 09.09.2020 παρουσιάσθηκε το πρώτο κρούσμα covid-19 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αμέσως μετά την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, η Υπουργός Πολιτισμού, αφού προέβη στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ανέθεσε στον Υπηρεσιακό Γραμματέα τον χειρισμό του θέματος σε άμεση συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ:

1. Διασφαλίστηκε, σε συνεργασία με τη γιατρό του Υπουργείου και τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές, η ομαλή -μη μαζική εκκένωση του κτηρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Φορέων, Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Χορηγιών τομέα Πολιτισμού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών έδωσε άμεσα άδεια αναχώρησης στους υπαλλήλους που φέρονταν ως “στενές επαφές”, σύμφωνα και με το οικείο Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

3. Προγραμματίστηκε και διενεργήθηκε απολύμανση στους χώρους της Κ.Υ. τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας (09.09.2020).

ΙΙ. Πέμπτη 10-09-2020 ημερομηνία διαπίστωσης της ύπαρξης του 2ου επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ

1. Παρέμεινε σφραγισμένος ο δεύτερος όροφος στον οποίο διαπιστώθηκε το κρούσμα covid-19.

2. Διενεργήθηκε καταγραφή των περιπτώσεων-υπαλλήλων, που ήρθαν σε “επικοινωνία”, κατά τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ, με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκ μέρους τους του σχετικού τεστ, σε συγκεκριμένο χρόνο στις εγκαταστάσεις του ΕΟΔΥ.

3. Οι 17 υπάλληλοι που φέρονταν ως «επαφές» του 1ου κρούσματος υπεβλήθησαν σε τεστ στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ.

4. Ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι οι οποίοι φέρονταν να είχαν στενές επαφές να παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση επτά ημερών, σε αναμονή της κατ’ οίκον διενέργειας τεστ από τον ΕΟΔΥ.

5. Αποφασίστηκε να απουσιάσει δικαιολογημένα το σύνολο των υπαλλήλων του 2ου ορόφου της Κ.Υ. την Παρασκευή, 11.09.2020.

6. Αποφασίστηκε η διενέργεια του τεστ covid-19 σε υπαλλήλους του υπουργείου στο κτήριο της Κ.Υ. του Υπουργείου από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στις 11-09-2020.

7. Αποφασίσθηκε η διενέργεια επαναληπτικής απολύμανσης το απόγευμα της 11ης -09-2020 στο σύνολο των χώρων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου

ΙΙΙ. Παρασκευή 11-09-2020, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ

1. Παρευρέθηκε στο κτήριο της Κ.Υ. του Υπουργείου κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, η οποία πραγματοποίησε το σχετικό τεστ κατά προτεραιότητα, στους υπαλλήλους που φέρονταν ως “επαφές” των δύο διαπιστωμένων κρουσμάτων και, ακολούθως, στους υπαλλήλους που θεωρήθηκε σκόπιμο να το πραγματοποιήσουν.

2. Λήφθηκαν συνολικά 120 δείγματα υπαλλήλων της Κ.Υ., που αποτελούν το ανώτατο δυνατό όριο, που μπορούσε να εξυπηρετήσει η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Σε μία περίπτωση που ο υπάλληλος ήταν εμπύρετος το τεστ έγινε σε εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

3. Λήφθηκαν ακόμα 2 δείγματα κατ’ οίκον, κατόπιν συνεννόησης της ιατρού του Υπουργείου με τον ΕΟΔΥ, ενώ 17 υπάλληλοι που φέρονταν ως επαφές του 1ου κρούσματος προσήλθαν και έδωσαν σχετικό δείγμα εξέτασης στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ.

4. Επαναλήφθηκε η απολύμανση του συνόλου των χώρων του κτιρίου της Κ.Υ.

IV. Δευτέρα 14-09-2020, αναληφθείσες ενέργειες και εντεύθεν μέτρων προστασίας, τα οποία θα εφαρμόζονται εφεξής.

1. Την 14.09.2020 (μετά τη ενημέρωση της ηγεσίας για τα αποτελέσματα των τεστ την Κυριακή 13.09.2020 για ένα ακόμη κρούσμα covid-19) και κατόπιν ενημέρωσης του EOΔY και έγκρισης της Υπουργού ο 2ος όροφος του Υπουργείου παρέμεινε κλειστός.

2. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την Υπουργό, παρουσία του Υπηρεσιακού Γραμματέα, του Προέδρου της ΠΟΕ/ΥΠΠΟ και του Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού, κατά την οποία αποφασίστηκε οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ να προβούν στις κάτωθι απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του covid-19:

1.Υποχρεωτική χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των υπαλλήλων στο χώρο εργασίας τους.

2.Τήρηση αναλυτικού ημερολογίου, ανά κτήριο και υπηρεσία, και καταγραφή των στοιχείων των υπαλλήλων που εισέρχονται στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, της ώρας άφιξης και αναχώρησης και του αριθμού γραφείου στο οποίο μεταβαίνουν.

3. Έλεγχος της αναγκαιότητας μετάβασης των υπαλλήλων σε άλλο κτήριο/υπηρεσία, κυρίως για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς φακέλων/εγγράφων. Ο εν λόγω έλεγχος επιβάλλεται και για τις περιπτώσεις εντός του ιδίου κτηρίου, όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα θα διερευνάται η δυνατότητα της χρήσης των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία, σχετικά με την επικοινωνία των υπαλλήλων διαφορετικών γραφείων και επικοινωνίας με τους προϊσταμένους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η μετακίνηση και η φυσική παρουσία σε άλλα γραφεία.

4. Επανέλεγχος του χώρου των γραφείων, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας, και εξέταση της δυνατότητας εκ περιτροπής εξ’ αποστάσεως εργασίας, εις τρόπον ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα/ποσότητα του παρεχόμενου έργου.

5. Ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στις περιπτώσεις που παρατηρείται έλλειψη αντισηπτικού υγρού.

6.Θερμομέτρηση του συνόλου των εισερχομένων στα κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Με βάση τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε και λαμβάνει καθημερινά όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*