Λιγνητική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Το ενεργειακό θρίλερ καλά κρατεί με την ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει διέξοδο στο σενάριο που οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου διακοπούν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν τα σχέδια επί χάρτου θα δουλέψουν.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, «την επάρκεια και τις προσιτές τιμές», όμως με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι άγνωστο πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των «προσιτών τιμών».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, που μίλησε στην ΕΡΤ, το σχέδιο προβλέπει:
- Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη μεταφοράς υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
- περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
- Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.
Η Ευρώπη και η ενεργειακή κρίση
Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ψυχρού από πλευράς θερμοκρασίας και… καυτού από πλευράς ακρίβειας χειμώνα, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχειας, ενώ, ακόμη οι εκκρεμούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για κεντρική απάντηση στο ζήτημα.
Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση ήδη έχει βάλει σε κίνηση σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ακόμη χειρότερη κρίση. Αυτά τα μέτρα ποικίλουν από κρατική βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες ενέργειες, έως επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, βάζει στον «πάγο» τις όποιες πράσινες ενέργειες και σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Την ίδια ώρα που ιταλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν σήμερα το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας, το οποίο προβλέπει σειρά μέτρων προς όλους, από τον δημόσιο φωτισμό έως τις μεγάλες εταιρείες αλλά και στα νοικοκυριά. Μέτρα τα οποία θα ισχύουν μέχρι το φυσικό αέριο να αντικατασταθεί πλήρως από άλλους προμηθευτές.
Καταρχάς, επαναφέρονται στη λειτουργία και πάλι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ, όπως επισημαίνει η La Repubblica, τις τελευταίες εβδομάδες τα έξι αυτά εργοστάσια καλύπτουν έως και το 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το διπλάσιο του μέσου όρου των τελευταίων ετών, και με στόχο να αντικαταστήσουν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ρωσικού) φυσικού αερίου.
Την μήνιν των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του στα όσα προσβλητικά ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και τον κατηγορούν ότι εκφράστηκε με «απρεπή αμετροέπεια» και πρόσβαλε τους δικαστικούς λειτουργούς που έλαβαν τις αποφάσεις.
Η ανακοίνωση – καταπέλτης
Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.
Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει.
Για την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας
το Διοικητικό Συμβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δικαστική αντίδραση είχε έρθει από την μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκανε λόγο για προσβολές και ειρωνείες από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης.
Αντιθέτως, το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια «άχρωμη» ανακοίνωση, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, και περιορίστηκε σε γενικότητες περί αυτοπεριορισμού των κριτών των δικαστών.